Звездин Божић је у Израелу!

Црвено-бели велики празник проводе у Тел Авиву, припремајући се за утакмицу против Макабија. Бранилац титуле дочекује их са жељом да се искупи за пораз у Атини. Прочитајте ко и како ове сезоне игра за "Понос Израела".

Кошарка 07.01.2015 | 17:00
Звездин Божић је у Израелу!

Макабијев "рафал", увредљива порука са трибина и "касно паљење" импресиониране Звезде обележили су прошлосезонски евролигашки меч два ривала у Тел Авиву. У Београду су одиграли узбудљивију утакмицу, у којој је домаћин надокнадио "минус 18", али се (Демаркус Нелсон) оклизнуо када је било најважније...

У четвртак, од 20.05 часова, почеће још један дуел шампиона Европе и црвено-белих, у другом колу Топ 16 фазе елитног такмичења.

Кошаркаши Звезде у уторак су кренули за Израел и тамо се припремају за дуел, који је њихов тренер Дејан Радоњић најавио као "наставак школовања". Прошле године, видели су како је играти против екипе која се попела на кров Европе. Како сада изгледа "Понос Израела"?.

Половина тима који је прошле године играла против Звезде напустила је Тел Авив (Рајс - Химки, Џејмс - Армани, Хикмен - Фенербахче, Инглс - Јута, Блу - завршио каријеру), укључујући и шефа струке Дејвида Блата, који је сада на клупи Кливленда.

Нови тим без великих проблема је изборио пласман у Топ 16 и од старта сезоне показао традиционално високе амбиције. Душко Ивановић назвао је Макаби "екипом са вероватно најбољом транзиционом игром у Европи".

На клупи "Поноса Израела" сада седи Блатов вишегодишњи помоћник - Гај Гудес, а важне улоге на терену преузели су Девин Смит (31, 198 цм) и прошлосезонски плејмејкер московског ЦСКА - Џереми Парго (28, 188 цм), трећи асистент Евролиге ове сезоне (просечно 5,73). Наравно, снажни Софоклис Скорцанитис (29, 208 цм) и даље носи жути дрес, спреман да направи разлику доминантном појавом, иако се још "тражи" и не игра много после изненадно брзог повратка на паркет након септембарске операције ока.

Како изгледа сарадња Парга и Смита сликовито дочарава и титула "МВП децембра Евролиге", коју је ветеран Макабија стекао феноменалним играма у завршници прве фазе. Просечно је у девет утакмица постизао 16,8 поена, уз 7,1 скок, 2,7 асистенција, 1,2 блокаде, све време играјући и на позицији крилног центра - на којој је Гудесов тим изузетно јак.

Смитов наступ против Звезде још није дефинитивно потврђен, с обзиром на то да је прошле недеље утакмицу против Панатинаикоса само гледао, са отеченим зглобом. Атински пораз наметнуо је Израелцима императив у 2. колу и нема дилеме да ће урадити све да опораве свог најбољег и најстаријег играча.

И без њега, дуел шестоструких шампиона Европе могао је прошле недеље да буде завршен победом гостију, да бивши играчи београдских "вечитих" - Џејмс Гист и Демаркус Нелсон нису одлучили другачије.

Високи "староседелац" Макабија Алекс Тајус (26, 206 цм) - "X фацтор" прошле, шампионске, сезоне - користио је асистенције Парга и Охајона после 'пик-енд-рола' и завршио утакмицу са "дабл-дабл" учинком: 14 поена и 11 скокова. Звездина публика могла је да га види и прошле сезоне у Пиониру, за разлику од његовог новог, свестраног саиграча Брајана Рандла (29, 203 цм), који је такође обележио меч у дворани ОАКА, са 18 поена и осам скокова.

Рендл (бивши играч Макаби Хаифе, Хапоел Тел Авива, Албе...) завршио је прву фазу Евролиге као други најкориснији играч екипе, са учинком од 14,2 поена и 5,3 скокова.

Уз њих, у Атини се изненадно истакао још један "новајлија" - Нејт Линхарт (28, 201). Надоместио је Смитово одсуство убацивши четири тројке, за укупно 18 поена. Занимљиво је да је током целе евролигашке сезоне до те вечери збирно постигао 19 поена и да је "за длаку" избегао отказ пре почетка Топ 16 фазе, после само неколико месеци боравка у клубу. Штавише, био је "виђен" у Естудијантесу, иако је на старту сезоне потписао трогодишњи уговор.

"Доживели смо у Атини болан пораз, јер смо имали утакмицу 'у рукама' и играли одлично. Дуг је пут пре нама ка нокаут фази и потребан нам је брзи опоравак и повратак победама. Већ од утакмице против Црвене звезде", рекао је Линхарт после утакмице у Грчкој.

Макаби је шест минута пре краја тог меча водио шест поена предности, али је ипак изгубио.

Попут Линхарта, шансу за доказивање могао би да добије Џо Александер (осми пик на драфту 2008, еx Милвоки, Чикаго), децембарско и последње појачање Макабија. Он је крилни кошаркаш (28, 203) и доведен је из развојног тима Голден Стејта, Санта Круз Вориорса. Стигао је у Израел месец и по након тешке повреде капитена Гаја Пнинија, који ће због операције Ахилове тетиве пропустити целу сезону.

Прву фазу ЕЛ, Макаби је завршио на другом месту табеле Групе Б, са скором 8-2 иза ЦСКА, који је једини и даље непобеђени тим у Евролиги.

Са и без Смита, јасно је да ће домаћин у четвртак бити велики фаворит и да би победа црвено-белих у преименованој дворани била огромно изненађење. Бар колико и сензационални тријумф распуцане Цедевите на истом месту, виђен почетком новембра. Загрепчани су створили чудо убацивши чак 14 тројки и тако постали једина екипа уз ЦСКА и Панатинаикос која је ове сезоне савладала браниоца титуле у Евролиги.

Утакмица Макабија и Црвене звезде Телеком почеће у четвртак, у 20.05 часова према времену у Србији.

Парови 2. кола Групе Е:
У четвртак:

Макаби - Црвена звезда 20.05
Реал - Галатасарај 20.45

У петак

Жалгирис - АЛБА 18.45
Барселона - Панатинаикос 20.45

ТАБЕЛА: Алба 1-0, Галатасарај 1-0, Панатинаикос 1-0, Реал 1-0, Црвена звезда Телеком 0-1, Макаби 0-1, Жалгирис 0-1, Барселона 0-1.

Коментари / 0

Оставите коментар