Zvezdin Božić je u Izraelu!

Crveno-beli veliki praznik provode u Tel Avivu, pripremajući se za utakmicu protiv Makabija. Branilac titule dočekuje ih sa željom da se iskupi za poraz u Atini. Pročitajte ko i kako ove sezone igra za "Ponos Izraela".

Košarka 07.01.2015 | 17:00
Zvezdin Božić je u Izraelu!

Makabijev "rafal", uvredljiva poruka sa tribina i "kasno paljenje" impresionirane Zvezde obeležili su prošlosezonski evroligaški meč dva rivala u Tel Avivu. U Beogradu su odigrali uzbudljiviju utakmicu, u kojoj je domaćin nadoknadio "minus 18", ali se (Demarkus Nelson) okliznuo kada je bilo najvažnije...

U četvrtak, od 20.05 časova, počeće još jedan duel šampiona Evrope i crveno-belih, u drugom kolu Top 16 faze elitnog takmičenja.

Košarkaši Zvezde u utorak su krenuli za Izrael i tamo se pripremaju za duel, koji je njihov trener Dejan Radonjić najavio kao "nastavak školovanja". Prošle godine, videli su kako je igrati protiv ekipe koja se popela na krov Evrope. Kako sada izgleda "Ponos Izraela"?.

Polovina tima koji je prošle godine igrala protiv Zvezde napustila je Tel Aviv (Rajs - Himki, Džejms - Armani, Hikmen - Fenerbahče, Ingls - Juta, Blu - završio karijeru), uključujući i šefa struke Dejvida Blata, koji je sada na klupi Klivlenda.

Novi tim bez velikih problema je izborio plasman u Top 16 i od starta sezone pokazao tradicionalno visoke ambicije. Duško Ivanović nazvao je Makabi "ekipom sa verovatno najboljom tranzicionom igrom u Evropi".

Na klupi "Ponosa Izraela" sada sedi Blatov višegodišnji pomoćnik - Gaj Gudes, a važne uloge na terenu preuzeli su Devin Smit (31, 198 cm) i prošlosezonski plejmejker moskovskog CSKA - Džeremi Pargo (28, 188 cm), treći asistent Evrolige ove sezone (prosečno 5,73). Naravno, snažni Sofoklis Skorcanitis (29, 208 cm) i dalje nosi žuti dres, spreman da napravi razliku dominantnom pojavom, iako se još "traži" i ne igra mnogo posle iznenadno brzog povratka na parket nakon septembarske operacije oka.

Kako izgleda saradnja Parga i Smita slikovito dočarava i titula "MVP decembra Evrolige", koju je veteran Makabija stekao fenomenalnim igrama u završnici prve faze. Prosečno je u devet utakmica postizao 16,8 poena, uz 7,1 skok, 2,7 asistencija, 1,2 blokade, sve vreme igrajući i na poziciji krilnog centra - na kojoj je Gudesov tim izuzetno jak.

Smitov nastup protiv Zvezde još nije definitivno potvrđen, s obzirom na to da je prošle nedelje utakmicu protiv Panatinaikosa samo gledao, sa otečenim zglobom. Atinski poraz nametnuo je Izraelcima imperativ u 2. kolu i nema dileme da će uraditi sve da oporave svog najboljeg i najstarijeg igrača.

I bez njega, duel šestostrukih šampiona Evrope mogao je prošle nedelje da bude završen pobedom gostiju, da bivši igrači beogradskih "večitih" - Džejms Gist i Demarkus Nelson nisu odlučili drugačije.

Visoki "starosedelac" Makabija Aleks Tajus (26, 206 cm) - "X factor" prošle, šampionske, sezone - koristio je asistencije Parga i Ohajona posle 'pik-end-rola' i završio utakmicu sa "dabl-dabl" učinkom: 14 poena i 11 skokova. Zvezdina publika mogla je da ga vidi i prošle sezone u Pioniru, za razliku od njegovog novog, svestranog saigrača Brajana Randla (29, 203 cm), koji je takođe obeležio meč u dvorani OAKA, sa 18 poena i osam skokova.

Rendl (bivši igrač Makabi Haife, Hapoel Tel Aviva, Albe...) završio je prvu fazu Evrolige kao drugi najkorisniji igrač ekipe, sa učinkom od 14,2 poena i 5,3 skokova.

Uz njih, u Atini se iznenadno istakao još jedan "novajlija" - Nejt Linhart (28, 201). Nadomestio je Smitovo odsustvo ubacivši četiri trojke, za ukupno 18 poena. Zanimljivo je da je tokom cele evroligaške sezone do te večeri zbirno postigao 19 poena i da je "za dlaku" izbegao otkaz pre početka Top 16 faze, posle samo nekoliko meseci boravka u klubu. Štaviše, bio je "viđen" u Estudijantesu, iako je na startu sezone potpisao trogodišnji ugovor.

"Doživeli smo u Atini bolan poraz, jer smo imali utakmicu 'u rukama' i igrali odlično. Dug je put pre nama ka nokaut fazi i potreban nam je brzi oporavak i povratak pobedama. Već od utakmice protiv Crvene zvezde", rekao je Linhart posle utakmice u Grčkoj.

Makabi je šest minuta pre kraja tog meča vodio šest poena prednosti, ali je ipak izgubio.

Poput Linharta, šansu za dokazivanje mogao bi da dobije Džo Aleksander (osmi pik na draftu 2008, ex Milvoki, Čikago), decembarsko i poslednje pojačanje Makabija. On je krilni košarkaš (28, 203) i doveden je iz razvojnog tima Golden Stejta, Santa Kruz Voriorsa. Stigao je u Izrael mesec i po nakon teške povrede kapitena Gaja Pninija, koji će zbog operacije Ahilove tetive propustiti celu sezonu.

Prvu fazu EL, Makabi je završio na drugom mestu tabele Grupe B, sa skorom 8-2 iza CSKA, koji je jedini i dalje nepobeđeni tim u Evroligi.

Sa i bez Smita, jasno je da će domaćin u četvrtak biti veliki favorit i da bi pobeda crveno-belih u preimenovanoj dvorani bila ogromno iznenađenje. Bar koliko i senzacionalni trijumf raspucane Cedevite na istom mestu, viđen početkom novembra. Zagrepčani su stvorili čudo ubacivši čak 14 trojki i tako postali jedina ekipa uz CSKA i Panatinaikos koja je ove sezone savladala branioca titule u Evroligi.

Utakmica Makabija i Crvene zvezde Telekom počeće u četvrtak, u 20.05 časova prema vremenu u Srbiji.

Parovi 2. kola Grupe E:
U četvrtak:

Makabi - Crvena zvezda 20.05
Real - Galatasaraj 20.45

U petak

Žalgiris - ALBA 18.45
Barselona - Panatinaikos 20.45

TABELA: Alba 1-0, Galatasaraj 1-0, Panatinaikos 1-0, Real 1-0, Crvena zvezda Telekom 0-1, Makabi 0-1, Žalgiris 0-1, Barselona 0-1.

Komentari / 0

Ostavite komentar