Смрт Мртвог мора

Мртво море хиљадама година привлачи посетиоце из целог света који долазе да се купају у његовим сланим водама и уживају у лековитим својствима.

Занимљивости 07.01.2015 | 12:39
Смрт Мртвог мора

Међутим, дани посете овом лековитом месту могли би бити одбројани јер су стручњаци откирили да водостај Мртвог мора опада за читав метар сваке године.
Пад нивоа мора тумачи се тиме да из њега отиче више воде него што се слије из реке Јордан.


Водостај је првобитно измерен 1927. године и од тада је вода, позната у библијским причама, знатно опала.

Ниво мора прати израелски Геолошки институт који користи малу истраживачку бову која плута на средини мора и мери његову дубину.

Маркери који мере дубину Мртвог мора са обале у месту Еин Геди у Израелу показали су да је ниво опао за невероватних 40 метара од педесетих година прошлог века.

Научници су поновили да се ради о неуклађености долазеће и одлазеће воде. Такође, они су додали да је ниво воде која долази из реке Јордан такође опао.
Разлог можда лежи у засићењу земље или узимању воде из реке из неких других разлога.

Мртво море, познато као море соли раздваја државе Израел и Јордан.

Назив је добило због високе стопе салинитета, а поређења ради, десет пута је сланије до океана због чега у њему не успева ни биљни ни животињски свет.

Површина мора и његове обале леже на 429 метара испод нивоа мора, што га чини местом најниже надморске висине на копну, а са дубином од 304 метра такође је и најдубље хиперслано језеро на свету.

Слабији доток из реке Јордан тумачи се потрошњом речних ресурса које експлоатишу Израел, западна обала, Либан, Сирија и Јордан које се налазе у границама слива реке.

Несташице воде манифестују се кроз поноре, испуцало блато па и напуштене водене паркове.

Здравствене предности Мртвог мора - Мртво море је и центар за здравствена истраживања. Стручњаци наглашавају да оно садржи лековите минерале, нижи ново полена и осталих алергена у ваздуху, а има и већи атомсферски притисак који је доказан да помаже људима са респираторним проблемима.

Научници такође кажу да је Мртво море добро и за пацијенте оболеле од псоризаје који имају корисити од сунчања у областима испод нивоа мора и умањеног УВ зрачења.

Људи који пате од синуса такође ће им помоћи слана вода, а доказано је и да терапија блатом из Мртвог мора помаже пацијентима са остеоартитисом.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар