Smrt Mrtvog mora

Mrtvo more hiljadama godina privlači posetioce iz celog sveta koji dolaze da se kupaju u njegovim slanim vodama i uživaju u lekovitim svojstvima.

Zanimljivosti 07.01.2015 | 12:39
Smrt Mrtvog mora

Međutim, dani posete ovom lekovitom mestu mogli bi biti odbrojani jer su stručnjaci otkirili da vodostaj Mrtvog mora opada za čitav metar svake godine.
Pad nivoa mora tumači se time da iz njega otiče više vode nego što se slije iz reke Jordan.


Vodostaj je prvobitno izmeren 1927. godine i od tada je voda, poznata u biblijskim pričama, znatno opala.

Nivo mora prati izraelski Geološki institut koji koristi malu istraživačku bovu koja pluta na sredini mora i meri njegovu dubinu.

Markeri koji mere dubinu Mrtvog mora sa obale u mestu Ein Gedi u Izraelu pokazali su da je nivo opao za neverovatnih 40 metara od pedesetih godina prošlog veka.

Naučnici su ponovili da se radi o neuklađenosti dolazeće i odlazeće vode. Takođe, oni su dodali da je nivo vode koja dolazi iz reke Jordan takođe opao.
Razlog možda leži u zasićenju zemlje ili uzimanju vode iz reke iz nekih drugih razloga.

Mrtvo more, poznato kao more soli razdvaja države Izrael i Jordan.

Naziv je dobilo zbog visoke stope saliniteta, a poređenja radi, deset puta je slanije do okeana zbog čega u njemu ne uspeva ni biljni ni životinjski svet.

Površina mora i njegove obale leže na 429 metara ispod nivoa mora, što ga čini mestom najniže nadmorske visine na kopnu, a sa dubinom od 304 metra takođe je i najdublje hiperslano jezero na svetu.

Slabiji dotok iz reke Jordan tumači se potrošnjom rečnih resursa koje eksploatišu Izrael, zapadna obala, Liban, Sirija i Jordan koje se nalaze u granicama sliva reke.

Nestašice vode manifestuju se kroz ponore, ispucalo blato pa i napuštene vodene parkove.

Zdravstvene prednosti Mrtvog mora - Mrtvo more je i centar za zdravstvena istraživanja. Stručnjaci naglašavaju da ono sadrži lekovite minerale, niži novo polena i ostalih alergena u vazduhu, a ima i veći atomsferski pritisak koji je dokazan da pomaže ljudima sa respiratornim problemima.

Naučnici takođe kažu da je Mrtvo more dobro i za pacijente obolele od psorizaje koji imaju korisiti od sunčanja u oblastima ispod nivoa mora i umanjenog UV zračenja.

Ljudi koji pate od sinusa takođe će im pomoći slana voda, a dokazano je i da terapija blatom iz Mrtvog mora pomaže pacijentima sa osteoartitisom.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar