Аустрија: повећани трошкови живљења

Више од четвртине Аустријанаца је имало прошле године мање новца нарасполагању него годину дана раније, што се одразило и на планирање трошковаза 2015. у којој ће више новца давати на становање и исхрану а мање на одијевање.

Свијет 07.01.2015 | 07:55
Аустрија: повећани трошкови живљења

Како је показала студија једне велике осугуравајуће куће, за многе Аустријанце ће у 2015. бити новца у кућном буџету таман толико да задовоље свакодневне потребе.

Наиме, у поређењу са 2014. годином, када је њих 32 процената рачунало на мање расположивог новца, ове године је то случај са 27 одсто грађана Аустрије.

Њих 57 процената рачуна на исти износ расположивог буџета у 2015. као и прошле године, када је то био случај са 52 одсто становника. Исто као и прије годину дана 15 процената очекује да ће имати на располагању више новца.

И поред благог смањења куповне моћи, Аустријанци у многим подручјима свакодневице планирају веће издатке у 2015. години. Као главну ставку у већим расходима кућног буџета ове године, 19 одсто испитаника је навело веће трошкове становања. Такав тренд је, иначе, присутан у посљедњих осам година.

На другом мјесту међу планираним већим издацима нашли су се трошкови годишњег одмора, које очекује 18 процената учесника анкете.

Први пут од почетка овог истраживања на трећем мјесту планираних већих трошкова у 2015. години нашла се и исхрана, са 17 процената оних који су потврдили тако очекивање.

Приликом прве студије овог осигуравајућег друштва, спроведене 2004. године, већа издвајања за животне намирнице и напитке била су тек на дванестом мјесту, што показује да је ова ставка током посљедњих десет година добила већи значај.

Подручје у коме ће Аустријанци штедити у 2015. години су мода и одевање, што је потврдило 15 процената испитаника.

Крајем новембра 2014. године је за потребе ове студије анкетирано 1.000 репрезентативно изабраних особа старијих од 16 година. Истраживање је имало за циљ да открије подручја свакодневног живота у коме ће у 2015. години житељи Аустрије трошити исте или мање своте новца.

Тањуг

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар