Austrija: povećani troškovi življenja

Više od četvrtine Austrijanaca je imalo prošle godine manje novca naraspolaganju nego godinu dana ranije, što se odrazilo i na planiranje troškovaza 2015. u kojoj će više novca davati na stanovanje i ishranu a manje na odijevanje.

Svijet 07.01.2015 | 07:55
Austrija: povećani troškovi življenja

Kako je pokazala studija jedne velike osuguravajuće kuće, za mnoge Austrijance će u 2015. biti novca u kućnom budžetu taman toliko da zadovolje svakodnevne potrebe.

Naime, u poređenju sa 2014. godinom, kada je njih 32 procenata računalo na manje raspoloživog novca, ove godine je to slučaj sa 27 odsto građana Austrije.

Njih 57 procenata računa na isti iznos raspoloživog budžeta u 2015. kao i prošle godine, kada je to bio slučaj sa 52 odsto stanovnika. Isto kao i prije godinu dana 15 procenata očekuje da će imati na raspolaganju više novca.

I pored blagog smanjenja kupovne moći, Austrijanci u mnogim područjima svakodnevice planiraju veće izdatke u 2015. godini. Kao glavnu stavku u većim rashodima kućnog budžeta ove godine, 19 odsto ispitanika je navelo veće troškove stanovanja. Takav trend je, inače, prisutan u posljednjih osam godina.

Na drugom mjestu među planiranim većim izdacima našli su se troškovi godišnjeg odmora, koje očekuje 18 procenata učesnika ankete.

Prvi put od početka ovog istraživanja na trećem mjestu planiranih većih troškova u 2015. godini našla se i ishrana, sa 17 procenata onih koji su potvrdili tako očekivanje.

Prilikom prve studije ovog osiguravajućeg društva, sprovedene 2004. godine, veća izdvajanja za životne namirnice i napitke bila su tek na dvanestom mjestu, što pokazuje da je ova stavka tokom posljednjih deset godina dobila veći značaj.

Područje u kome će Austrijanci štediti u 2015. godini su moda i odevanje, što je potvrdilo 15 procenata ispitanika.

Krajem novembra 2014. godine je za potrebe ove studije anketirano 1.000 reprezentativno izabranih osoba starijih od 16 godina. Istraživanje je imalo za cilj da otkrije područja svakodnevnog života u kome će u 2015. godini žitelji Austrije trošiti iste ili manje svote novca.

Tanjug

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar