Доха: Нолетова лекција Лајовићу!

Новак Ђоковић је сјајном игром решио у своју корист српски дерби у Дохи, савладавши Душана Лајовића са 6:2, 6:1 у свом првом овогодишњем такмичарском наступу у појединачној конкуренцији.

Тенис 06.01.2015 | 16:20
Доха: Нолетова лекција Лајовићу!

Први међусобни дуел ових пријатеља из репрезентације почео је Ђоковићевим сервисима, а уз један одличан форхенд његовог ривала, најбољи тенисер света добром игром са основне линије дошао је до 1:0. Ту предност је недуго затим удвостручио, јер се Лајовић држао до 30:30, а онда направио двоструку сервис-грешку, те, иако је натерао ривала да се малтене баци не би ли стигао лоптицу у наредној рамени удараца, уследио је нови кикс сервисера, тиме и брејк.

Прешао је тада Ђоковић на нешто луциднију игру, користивши све више оштре потезе рекетом којима је скраћивао пут лоптици. Душан би неретко стизао да одговори на такве задатке, али када би то и успео, уследио би савршени лоб, па је Новакова предност наставила да расте. Не и задуго.

Четврти гем био је први у коме је Лајовић потпуно контролисао збивања на терену, добрим делом због тога што је био - агресивнији од свог супарника. Разлетео се тада по игралишту, врло снажно гађао углове, па је чак са "нулом" добио Новака и смањио заостатак.

Да то није само краткотрајни налет, потврдио је у следећем минуту, када је стигао до две брејк лопте у низу, а другу искористио када је врх мреже Новак погодио лоптицом која је потом отишла у аут. Ипак, није се дуго чекало на одговор најбољег на свету.

Распламсала се тада, средином првог сета, тениска борба у Катару, оба актера су била више него расположена за игру, а од волеја, лобова, те "излета на мрежу", публика је могла само да ужива. И, у таквом ритму боље се снашао Ђоковић, који је брејком спречио изједначење на 3:3, које је било на видику.

То је био и кључан тренутак у првом сету, јер је у фуриозном јуришу Ноле за само осам наредних минута освојио три наредна гема и са 6:3 решио први сет у своју корист.

Други сет почео је како се први завршио, гемом у Ђоковићеву корист, иако је "Дуци" подигао ниво своје игре и пробао да изнова агресивнијим приступом припрети славнијем ривалу на старту нове деонице. Ипак, жеље су биле једно, а могућности нешто друго. Додате томе и нервозу која нараста и добијете - мањак концентрације, а управо то је коштало Лајовића брејка, којим је Новак повео са 2:0, без да је у том гему изгубио поен.

Серија лидера АТП листе се наставила у знатно бржем ритму, а до седмог узастопног освојеног гема Новак је стигао новим брејком, за 4:0, искористивши огроман пад и у Лајовићевој игри и у његовом самопоуздању. Иако је у финишу меча "Дуци", после осам узастопно изгубљених гемова, натерао публику да му у два, три наврата снажно аплаудира због одличних потеза близу мреже, спаса није било - Новак је више него заслужено прошао даље.

Он ће у наредној рунди надметања играти против Украјинца Сергеја Стакховског, који је Ал Мутаву из Катара декласирао са 6:1, 6:1.

Коментари / 0

Оставите коментар