Doha: Noletova lekcija Lajoviću!

Novak Đoković je sjajnom igrom rešio u svoju korist srpski derbi u Dohi, savladavši Dušana Lajovića sa 6:2, 6:1 u svom prvom ovogodišnjem takmičarskom nastupu u pojedinačnoj konkurenciji.

Tenis 06.01.2015 | 16:20
Doha: Noletova lekcija Lajoviću!

Prvi međusobni duel ovih prijatelja iz reprezentacije počeo je Đokovićevim servisima, a uz jedan odličan forhend njegovog rivala, najbolji teniser sveta dobrom igrom sa osnovne linije došao je do 1:0. Tu prednost je nedugo zatim udvostručio, jer se Lajović držao do 30:30, a onda napravio dvostruku servis-grešku, te, iako je naterao rivala da se maltene baci ne bi li stigao lopticu u narednoj rameni udaraca, usledio je novi kiks servisera, time i brejk.

Prešao je tada Đoković na nešto lucidniju igru, koristivši sve više oštre poteze reketom kojima je skraćivao put loptici. Dušan bi neretko stizao da odgovori na takve zadatke, ali kada bi to i uspeo, usledio bi savršeni lob, pa je Novakova prednost nastavila da raste. Ne i zadugo.

Četvrti gem bio je prvi u kome je Lajović potpuno kontrolisao zbivanja na terenu, dobrim delom zbog toga što je bio - agresivniji od svog suparnika. Razleteo se tada po igralištu, vrlo snažno gađao uglove, pa je čak sa "nulom" dobio Novaka i smanjio zaostatak.

Da to nije samo kratkotrajni nalet, potvrdio je u sledećem minutu, kada je stigao do dve brejk lopte u nizu, a drugu iskoristio kada je vrh mreže Novak pogodio lopticom koja je potom otišla u aut. Ipak, nije se dugo čekalo na odgovor najboljeg na svetu.

Rasplamsala se tada, sredinom prvog seta, teniska borba u Kataru, oba aktera su bila više nego raspoložena za igru, a od voleja, lobova, te "izleta na mrežu", publika je mogla samo da uživa. I, u takvom ritmu bolje se snašao Đoković, koji je brejkom sprečio izjednačenje na 3:3, koje je bilo na vidiku.

To je bio i ključan trenutak u prvom setu, jer je u furioznom jurišu Nole za samo osam narednih minuta osvojio tri naredna gema i sa 6:3 rešio prvi set u svoju korist.

Drugi set počeo je kako se prvi završio, gemom u Đokovićevu korist, iako je "Duci" podigao nivo svoje igre i probao da iznova agresivnijim pristupom pripreti slavnijem rivalu na startu nove deonice. Ipak, želje su bile jedno, a mogućnosti nešto drugo. Dodate tome i nervozu koja narasta i dobijete - manjak koncentracije, a upravo to je koštalo Lajovića brejka, kojim je Novak poveo sa 2:0, bez da je u tom gemu izgubio poen.

Serija lidera ATP liste se nastavila u znatno bržem ritmu, a do sedmog uzastopnog osvojenog gema Novak je stigao novim brejkom, za 4:0, iskoristivši ogroman pad i u Lajovićevoj igri i u njegovom samopouzdanju. Iako je u finišu meča "Duci", posle osam uzastopno izgubljenih gemova, naterao publiku da mu u dva, tri navrata snažno aplaudira zbog odličnih poteza blizu mreže, spasa nije bilo - Novak je više nego zasluženo prošao dalje.

On će u narednoj rundi nadmetanja igrati protiv Ukrajinca Sergeja Stakhovskog, koji je Al Mutavu iz Katara deklasirao sa 6:1, 6:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar