Година борбе за слободу медија у БиХ

Удружење БХ новинари и Линија за помоћ новинарима организују данас у Сарајеву протестно окупљање новинара због, како су упозорили, учесталих кршења медијских слобода и угрожавања безбједности новинара у БиХ те укључености јавних службеника и високопозиционираних политичара у нападе на новинаре, "који најчешће пролазе без реакција полицијских и правосудних институција".

Босна и Херцеговина 06.01.2015 | 09:39
Година борбе за слободу медија у БиХ

О нападима на новинаре и мјерама које бх. новинари и друге медијске организације намјеравају предузети говориће Дарио Шимић, директор портал Клиx.ба, Јасмин Хаџиахметовић, уредник Клиxа, Штефица Галић, уредница портал Тачно.нет (путем видео линка), Дарио Новалић, предсједник УО Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ, те Борка Рудић, генерални секретар Удружења БХ новинари. 

Како је саопштено из Удружења БХ новинари, протестна окупљања новинара, која су почела у понедјељак у Бањалуци и настављају се у Сарајеву и у више градова БиХ, најава су 2015. као године борбе за слободу медија и права новинара у БиХ. Током године новинарска удружења, синдикати и медијске организације покренуће, наводи се, оштрије јавне притиске и правне поступке против одговорних државних и јавних институција и органа за (не)предузимање ефикаснијих мјера заштите слободе изражавања у БиХ. 

У прогласу је Удружење БХ новинари/Клуб новинара Бањалука навео да су се новинари и новинарке БиХ, цјелокупна медијска заједница и грађани ове државе суочили посљедњих дана с бруталним угрожавањем медијских слобода и безбједности новинара. 

Истиче се да су физички напади на новинарске екипе БН ТВ и ТВ СА, судска забрана објављивања информација за ФТВ, упад полиције у редакцију портала Клиx, ускраћивање акредитације новинарима БН телевизије за улазак у Палату предсједника Републике Српске и вербални напад на уреднике портала Тачно.нет, само дио од 400 регистрованих случајева кршења слободе изражавања и индивидуалних права новинара, које је забиљежила Линија за помоћ новинарима од 2006. до данас. 

Међу тим случајевима забиљежено је, додаје се, 60 физичких напада на новинаре и директних пријетњи смрћу; само у 15 посто кривичних дјела према новинарима донесене су правоснажне пресуде; у 22 посто случајева није ни покренута а камоли проведена истрага; у 23,5 посто случајева дошло је до 'затварања' предмета, без настојања полицијских и правосудних институција да открију починиоце и обезбједе правну заштиту новинара. 

Новинари и новинарке - чланови Удружења БХ новинари и Клуба новинара Бањалука захтијевају од надлежних полицијских, тужилачких и судских органа на свим нивоима власти - од кантона, преко ентитета до државе и Брчко Дистрикта - провођење независне, професионалне и ефикасне истраге о кривичним и другим незаконитим дјелима према новинарима, као и предузимање других правних радњи које ће резултирати казнама за починиоце. 

Линија за помоћ новинарима ће, како се наводи, подијелити с надлежним органима и институцијама властиту базу података о непроцесуираним случајевима кршења права новинара и слободе изражавања.

Такође, од Канцеларије предсједника Републике Спске тражи се хитно издавање акредитације новинарима БН ТВ из Бијељине и Агенције Бета - дописништво Бањалука, која им је неопходна за праћење активности предсједника Републике Српске Милорада Додика и извјештавање с догађаја од значаја за јавност.

Од Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона захтијева се хитна и професионална истрага о нападу на Штефицу Галић и Амера Бахтијара, уреднике портала Тачно.нет, као и објављивање резултата истраге у року од седам дана. 

Од Виског судског и тужилачког савјета у БиХ тражи се хитна истрага о упаду полиције у редакцију портала Клиx.ба и поступање Специјалог тужилаштва Републике Српске, Кантоналног тужилаштва Сарајево и Општинског суда у Сарајеву који су, као правосудне институције, учествовали у издавању наредбе о претресу.

У прогласу се од Министарства правде и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и од Министарства правде и Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево захтијева детаљна анализа поступања полиције у вези с претресом просторија портала Клиx.ба у контексту кршења права на слободу изражавања и права новинара на заштиту извора информација, заштићених Европском повељом о људским правима, уставима ентитета и државе БиХ, као и законским прописима из области кривичног и грађанског права. 

Од Предсједништва БиХ се захтијева да се најхитније позабави кршењима медијских слобода у БиХ и права новинара на безбједан и слободан рад, те у складу са својим овлаштењима, предузме мјере које ће обезбједити поштовање слободе изражавања од државних и јавних институција, на начин како је то наведено у предприступном Споразуму и више годишњих извјештаја о напретку БиХ у процесу ЕУ интеграција.

Уколико се ови захтјеви не испуне у наведеним и разумним роковима, бх. новинари ће, како је најављено у прогласу, позвати новинаре и медијске раднике из цијеле државе на јавна окупљања пред наведеним институцијама "док се и посљедњи захтјев не испуни а јавност обавијести о мјерама које су предузели у циљу стварања безбједног и толерантног окружења за рад свих медија и новинара у Босни и Херцеговини". 

Удружење БХ новинари, с клубовима новинара у Бањалуци, Добоју, Бихаћу, Сребреници, Мостару, Зеници, Тузли, Горажду и Брчко Дистрикту, позива све новинарске асоцијације и медијске синдикате у БиХ да подрже наведене захтјеве те искажу пуну солидарност с новинарима и новинаркама чија се права систематски и годинама угрожавају. 

- Међуновинарска солидарност, снага и јединство медијске заједнице у одбрани слободе изражавања и права новинара, уз много одговорније и професионалније поступање надлежних државних и јавних институција, гарант су успјешности наше борбе за више медијских слобода и безбједност новинарске професије у БиХ - наведено је у прогласу БХ новинара/Клуба новинара Бањалука.

Прес-конференција и протестно окупљање новинара најављени су за данас, с почетком у 11.00 сати, у Медиа Центру у Сарајеву.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

06.01.2015 09:13

Шта је слобода медија у демократском друштву?Вероватно непоштивање своје професије.

ОДГОВОРИТЕ