Godina borbe za slobodu medija u BiH

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima organizuju danas u Sarajevu protestno okupljanje novinara zbog, kako su upozorili, učestalih kršenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbjednosti novinara u BiH te uključenosti javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, "koji najčešće prolaze bez reakcija policijskih i pravosudnih institucija".

Bosna i Hercegovina 06.01.2015 | 09:39
Godina borbe za slobodu medija u BiH

O napadima na novinare i mjerama koje bh. novinari i druge medijske organizacije namjeravaju preduzeti govoriće Dario Šimić, direktor portal Klix.ba, Jasmin Hadžiahmetović, urednik Klixa, Štefica Galić, urednica portal Tačno.net (putem video linka), Dario Novalić, predsjednik UO Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH, te Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. 

Kako je saopšteno iz Udruženja BH novinari, protestna okupljanja novinara, koja su počela u ponedjeljak u Banjaluci i nastavljaju se u Sarajevu i u više gradova BiH, najava su 2015. kao godine borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH. Tokom godine novinarska udruženja, sindikati i medijske organizacije pokrenuće, navodi se, oštrije javne pritiske i pravne postupke protiv odgovornih državnih i javnih institucija i organa za (ne)preduzimanje efikasnijih mjera zaštite slobode izražavanja u BiH. 

U proglasu je Udruženje BH novinari/Klub novinara Banjaluka naveo da su se novinari i novinarke BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili posljednjih dana s brutalnim ugrožavanjem medijskih sloboda i bezbjednosti novinara. 

Ističe se da su fizički napadi na novinarske ekipe BN TV i TV SA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo dio od 400 registrovanih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, koje je zabilježila Linija za pomoć novinarima od 2006. do danas. 

Među tim slučajevima zabilježeno je, dodaje se, 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću; samo u 15 posto krivičnih djela prema novinarima donesene su pravosnažne presude; u 22 posto slučajeva nije ni pokrenuta a kamoli provedena istraga; u 23,5 posto slučajeva došlo je do 'zatvaranja' predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinioce i obezbjede pravnu zaštitu novinara. 

Novinari i novinarke - članovi Udruženja BH novinari i Kluba novinara Banjaluka zahtijevaju od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti - od kantona, preko entiteta do države i Brčko Distrikta - provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i preduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinioce. 

Linija za pomoć novinarima će, kako se navodi, podijeliti s nadležnim organima i institucijama vlastitu bazu podataka o neprocesuiranim slučajevima kršenja prava novinara i slobode izražavanja.

Takođe, od Kancelarije predsjednika Republike Spske traži se hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine i Agencije Beta - dopisništvo Banjaluka, koja im je neophodna za praćenje aktivnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i izvještavanje s događaja od značaja za javnost.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zahtijeva se hitna i profesionalna istraga o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tačno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od sedam dana. 

Od Viskog sudskog i tužilačkog savjeta u BiH traži se hitna istraga o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, učestvovali u izdavanju naredbe o pretresu.

U proglasu se od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zahtijeva detaljna analiza postupanja policije u vezi s pretresom prostorija portala Klix.ba u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava. 

Od Predsjedništva BiH se zahtijeva da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na bezbjedan i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzme mjere koje će obezbjediti poštovanje slobode izražavanja od državnih i javnih institucija, na način kako je to navedeno u predpristupnom Sporazumu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, bh. novinari će, kako je najavljeno u proglasu, pozvati novinare i medijske radnike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama "dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su preduzeli u cilju stvaranja bezbjednog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini". 

Udruženje BH novinari, s klubovima novinara u Banjaluci, Doboju, Bihaću, Srebrenici, Mostaru, Zenici, Tuzli, Goraždu i Brčko Distriktu, poziva sve novinarske asocijacije i medijske sindikate u BiH da podrže navedene zahtjeve te iskažu punu solidarnost s novinarima i novinarkama čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju. 

- Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i bezbjednost novinarske profesije u BiH - navedeno je u proglasu BH novinara/Kluba novinara Banjaluka.

Pres-konferencija i protestno okupljanje novinara najavljeni su za danas, s početkom u 11.00 sati, u Media Centru u Sarajevu.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

06.01.2015 09:13

Šta je sloboda medija u demokratskom društvu?Verovatno nepoštivanje svoje profesije.

ODGOVORITE