За Србију у ЕУ услов не смије бити одрицање од Космета

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да услов за улазак Србије у Европску унију не сме бити одрицање од Косова и Метохије, нагласивши да жели да Србија буде део ЕУ.

Србија 06.01.2015 | 09:19
За Србију у ЕУ услов не смије бити одрицање од Космета

"Мој став је јасан и апсолутно непромењен - ми треба да будемо у ЕУ, као и да у Унију треба да уђемо поносно. Мој став да услов за улазак у Унију не сме да буде одрицање од Косова и Метохије такође је мој живот и ту више нема шта да се промени. И то је толико јасно ЕУ, да су све време говорили да то нико од нас и не тражи", казао је Николић у синоћњој емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Николић је указао да је, међутим, нови састав Европске комисије наступио много оштрије, отвореније о својим захтевима.

"Значи, они сад не кажу - ми од вас не тражимо да признате независност Косова и Метохије, већ кажу оно што је рекао немачки парламент пре две године - да бисте постали члан ЕУ мораћете да донесете потписан уговор о добросуседским односима са Косовом у коме ће бити дефинисани сви ваши односи", рекао је Николић.

Николић је оценио да то "није шија, него врат".

"Ако Приштина неће да потпише тај уговор, кад ћемо да постанемо члан ЕУ. А зашто неће (да потпише), неће јер не признајемо независност Косова и Метохије", нагласио је Николић, додајући да се "тако вртимо у круг".

Он је истакао да Србија као мала земља мора да истраје на принципу, "а тај принцип је да желимо у Европску унију, али то не можемо без Косова и Метохије".

Николић се осврнуо и на изјаву европског комесара за суседску политику Јоханеса Хана током његове недавне посете Београду, коју је, како је рекао, поновио пред новинарима.

"То што је он рекао у Београду ја сам поновио пред новинарима, он је држао слушалицу с преводом и није одречно ниједан покрет главе користио, сагласио се са свим тим што сам рекао, а рекао сам две тешке ствари које нас чекају", навео је председник Србије и додао да "овај нови састав Европске комисије више не жели да увије и да веже машницу у пакет који је припремио за Србију".

"Желим да отворено и јасно кажем, и чули сте председника Комисије који је рекао да у првом његовом мандату сигурно неће бити пријема Србије. То сад више нико не говори, али зато у фебруару морамо потпуно да имплементирамо Бриселски споразум, па ћемо онда у мају можда неки нови. Ја нисам од оних који су било када нешто крили, а посебно данас немам више никакав разлог, зашто бих ја крио оно што Србију чека", рекао је НИколић.

Он је поновио да је само рекао оно што је њему комесар Хан пренео, а да не може да каже о чему је Хан говорио са председником владе или министром спољних послова.

Николић је истовремено истакао да жели да Србија буде део ЕУ.

"Да ли волим Русију? Да. Да ли мрзим ЕУ? Не. Да ли желим да будемо у ЕУ? Да," рекао је председник Србије.

Он је навео да Влади Србије не би била потребна његова подршка ако искрено жели да буде део Европске уније, и да је не би зауставило ни то да је он против, додајући да је истина да воли Русију, али и да није тачно да не воли ЕУ.

"Што бих био против, а да сам против што бих то крио. Данас је, чини ми се, много је лакше да кажеш да си против ЕУ, него да си за њу, посебно кад неко хоће да буде симпатичан грађанима Србије. Можеш да им набројиш листу онога што не ваља у ЕУ, онога што нас чека као јако тешко", рекао је Николић, наводећи за пример пољопривредника и шта ће "они да ураде када потпуно либерализујемо увоз пољопривредних производа".

Коментаришући украјинску кризу, Николић је рекао да "ту више нема разума, нити договора", додавши да неки предвиђају "рат на пролеће".

"Тај рат више не би могао да буде локалног карактера, зато што је и немачка канцеларка (Ангела Меркел) рекла да 2015. године неће бити прихватљиво руско мешање у догађаје у Украјини", навео је Николић.

Како је приметио, постоји "нова терминологија", да се пријатељство се међу државама мери по обиму економске размене - "и за све то важи, осим за ЕУ и Русију. Они ту и даље раздвајају обим економске размене од пријатељства, иначе би требало да буду највећи могући пријатељи".

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

06.01.2015 08:56

Никад једноствнији и лакши услов нисмо имали заиста. Па је више него јасно и лагано јер Косово је готова ствар. Неко би требао одговарати због тога јер због такве ствари држе целу земљу и нацију изван ЕУ.А признање це морати бити пре или после то свако зна и види па цак Сесељ и Додик.Само није ту крај, шта је са Сандзаком и Војводином??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

06.01.2015 09:27

Потписуј Николицу док јос ста није отпало потпуно се слазем са Миланом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

06.01.2015 09:41

Не треба увијек несто реци Николицу,само ти се казе.Сви,бас сви,знају да Србија мора признати Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.01.2015 11:32

Е више постају досадни са Косовом као да ће деценије погрешне политике нестати за један дан. Још је боље да се Косово потпуно отцијепи јер би за 20 година Срби били мањина у цијелој Србији па шта онда... Свјесни су свега у Србији, да морају признати Косово па наши мудри политичари представљају то као немогућу мисију у нади да ће за признање извући што више од ЕУ, али није Европа од јуче, велики су то лопови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

06.01.2015 12:47

Скоро све утицајне земље свијета су признале Косово.Мислите ли господине Николицу да це оне повуци признање зато сто ви у ЕУ нецете без Косова?Свака птица на грани зна да без признања Косова, Србија не мозе у ЕУ.Морате на вријеме одлуцити,хоцете ли у ЕУ или не.МИ градјани знамо да Србија била у ЕУ или не,сада како ствари стоје,Србија це бити без Косова,сто сте ви лицно васом политиком 90-их прилицно доприњели.Зато сада пазите да вам се и Војводина не крене путем Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

06.01.2015 13:00

Пробуди се Николицу,крајње је вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

06.01.2015 17:05

пусти Косово цувај Војводину и Сандзак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо 7Јануар 2015

07.01.2015 11:35

Косово ако признамо као државу,држава Србија полако нестаје, на исти начи,муслимани у Санџаку раде као шиптару на Косову и Метохији.Већ имају пасоше урађене неОвисног Санџака.Не знам како може држава Србија то да гледа што се ради.Ја живим у туђој држави поштујем законе те државе у Србији сви раде шта хоће само Срби не смеју.Народе дођи мало себи и окрните се око себе да видите шта се ради.

ОДГОВОРИТЕ