Za Srbiju u EU uslov ne smije biti odricanje od Kosmeta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne sme biti odricanje od Kosova i Metohije, naglasivši da želi da Srbija bude deo EU.

Srbija 06.01.2015 | 09:19
Za Srbiju u EU uslov ne smije biti odricanje od Kosmeta

"Moj stav je jasan i apsolutno nepromenjen - mi treba da budemo u EU, kao i da u Uniju treba da uđemo ponosno. Moj stav da uslov za ulazak u Uniju ne sme da bude odricanje od Kosova i Metohije takođe je moj život i tu više nema šta da se promeni. I to je toliko jasno EU, da su sve vreme govorili da to niko od nas i ne traži", kazao je Nikolić u sinoćnjoj emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Nikolić je ukazao da je, međutim, novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtevima.

"Znači, oni sad ne kažu - mi od vas ne tražimo da priznate nezavisnost Kosova i Metohije, već kažu ono što je rekao nemački parlament pre dve godine - da biste postali član EU moraćete da donesete potpisan ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi vaši odnosi", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da to "nije šija, nego vrat".

"Ako Priština neće da potpiše taj ugovor, kad ćemo da postanemo član EU. A zašto neće (da potpiše), neće jer ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije", naglasio je Nikolić, dodajući da se "tako vrtimo u krug".

On je istakao da Srbija kao mala zemlja mora da istraje na principu, "a taj princip je da želimo u Evropsku uniju, ali to ne možemo bez Kosova i Metohije".

Nikolić se osvrnuo i na izjavu evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana tokom njegove nedavne posete Beogradu, koju je, kako je rekao, ponovio pred novinarima.

"To što je on rekao u Beogradu ja sam ponovio pred novinarima, on je držao slušalicu s prevodom i nije odrečno nijedan pokret glave koristio, saglasio se sa svim tim što sam rekao, a rekao sam dve teške stvari koje nas čekaju", naveo je predsednik Srbije i dodao da "ovaj novi sastav Evropske komisije više ne želi da uvije i da veže mašnicu u paket koji je pripremio za Srbiju".

"Želim da otvoreno i jasno kažem, i čuli ste predsednika Komisije koji je rekao da u prvom njegovom mandatu sigurno neće biti prijema Srbije. To sad više niko ne govori, ali zato u februaru moramo potpuno da implementiramo Briselski sporazum, pa ćemo onda u maju možda neki novi. Ja nisam od onih koji su bilo kada nešto krili, a posebno danas nemam više nikakav razlog, zašto bih ja krio ono što Srbiju čeka", rekao je NIkolić.

On je ponovio da je samo rekao ono što je njemu komesar Han preneo, a da ne može da kaže o čemu je Han govorio sa predsednikom vlade ili ministrom spoljnih poslova.

Nikolić je istovremeno istakao da želi da Srbija bude deo EU.

"Da li volim Rusiju? Da. Da li mrzim EU? Ne. Da li želim da budemo u EU? Da," rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da Vladi Srbije ne bi bila potrebna njegova podrška ako iskreno želi da bude deo Evropske unije, i da je ne bi zaustavilo ni to da je on protiv, dodajući da je istina da voli Rusiju, ali i da nije tačno da ne voli EU.

"Što bih bio protiv, a da sam protiv što bih to krio. Danas je, čini mi se, mnogo je lakše da kažeš da si protiv EU, nego da si za nju, posebno kad neko hoće da bude simpatičan građanima Srbije. Možeš da im nabrojiš listu onoga što ne valja u EU, onoga što nas čeka kao jako teško", rekao je Nikolić, navodeći za primer poljoprivrednika i šta će "oni da urade kada potpuno liberalizujemo uvoz poljoprivrednih proizvoda".

Komentarišući ukrajinsku krizu, Nikolić je rekao da "tu više nema razuma, niti dogovora", dodavši da neki predviđaju "rat na proleće".

"Taj rat više ne bi mogao da bude lokalnog karaktera, zato što je i nemačka kancelarka (Angela Merkel) rekla da 2015. godine neće biti prihvatljivo rusko mešanje u događaje u Ukrajini", naveo je Nikolić.

Kako je primetio, postoji "nova terminologija", da se prijateljstvo se među državama meri po obimu ekonomske razmene - "i za sve to važi, osim za EU i Rusiju. Oni tu i dalje razdvajaju obim ekonomske razmene od prijateljstva, inače bi trebalo da budu najveći mogući prijatelji".

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

06.01.2015 08:56

Nikad jednostvniji i lakši uslov nismo imali zaista. Pa je više nego jasno i lagano jer Kosovo je gotova stvar. Neko bi trebao odgovarati zbog toga jer zbog takve stvari drže celu zemlju i naciju izvan EU.A priznanje ce morati biti pre ili posle to svako zna i vidi pa cak Seselj i Dodik.Samo nije tu kraj, šta je sa Sandzakom i Vojvodinom??????

ODGOVORITE
Name

xxl

06.01.2015 09:27

Potpisuj Nikolicu dok jos sta nije otpalo potpuno se slazem sa Milanom.

ODGOVORITE
Name

bosna

06.01.2015 09:41

Ne treba uvijek nesto reci Nikolicu,samo ti se kaze.Svi,bas svi,znaju da Srbija mora priznati Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Marko

06.01.2015 11:32

E više postaju dosadni sa Kosovom kao da će decenije pogrešne politike nestati za jedan dan. Još je bolje da se Kosovo potpuno otcijepi jer bi za 20 godina Srbi bili manjina u cijeloj Srbiji pa šta onda... Svjesni su svega u Srbiji, da moraju priznati Kosovo pa naši mudri političari predstavljaju to kao nemoguću misiju u nadi da će za priznanje izvući što više od EU, ali nije Evropa od juče, veliki su to lopovi...

ODGOVORITE
Name

SASA

06.01.2015 12:47

Skoro sve uticajne zemlje svijeta su priznale Kosovo.Mislite li gospodine Nikolicu da ce one povuci priznanje zato sto vi u EU necete bez Kosova?Svaka ptica na grani zna da bez priznanja Kosova, Srbija ne moze u EU.Morate na vrijeme odluciti,hocete li u EU ili ne.MI gradjani znamo da Srbija bila u EU ili ne,sada kako stvari stoje,Srbija ce biti bez Kosova,sto ste vi licno vasom politikom 90-ih prilicno doprinjeli.Zato sada pazite da vam se i Vojvodina ne krene putem Kosova.

ODGOVORITE
Name

BB

06.01.2015 13:00

Probudi se Nikolicu,krajnje je vrijeme

ODGOVORITE
Name

Boo

06.01.2015 17:05

pusti Kosovo cuvaj Vojvodinu i Sandzak

ODGOVORITE
Name

Neđo 7Januar 2015

07.01.2015 11:35

Kosovo ako priznamo kao državu,država Srbija polako nestaje, na isti nači,muslimani u Sandžaku rade kao šiptaru na Kosovu i Metohiji.Već imaju pasoše urađene neOvisnog Sandžaka.Ne znam kako može država Srbija to da gleda što se radi.Ja živim u tuđoj državi poštujem zakone te države u Srbiji svi rade šta hoće samo Srbi ne smeju.Narode dođi malo sebi i okrnite se oko sebe da vidite šta se radi.

ODGOVORITE