Оланд није за санкције Москви

Дан пошто је немачки вицеканцелар Зигмар Габријел упозорио да дестабилизација Русије тешким санкцијама није у интересу ни Брисела, а ни Берлина, у понедељак се са тим ставом сагласио и Париз.

Свијет 06.01.2015 | 08:41
Оланд није за санкције Москви

Председник Француске, која с Немачком чини осовину Европске уније, Франсоа Оланд је био још конкретнији:

- Мислим да санкције сада морају да се зауставе. А треба да буду и укинуте ако дође до напретка. Ако га не буде, онда нека остану - рекао је Оланд.

Његова нада у могућност постизања напретка лежи у међународним разговорима руског председника Владимира Путина и лидера Украјине Петра Порошенка у казахстанској престоници Астани 15. јануара. Ту се, у присуству немачке канцеларке Ангеле Меркел, и самог Оланда, очекује подстицај мировним разговорима и проналажењу трајног решења за сукоб на истоку Украјине.

Оланд је посебно истакао потребу отвореног канала комуникације са руским председником Путином:

- Путин не жели да припоји источну Украјину. Оно што он жели је да Украјина не падне у руке НАТО - приметио је Оланд, објаснивши да, с друге стране, жели поштовање територијалног интегритета Украјине, као и да Путин не подржава сепаратисте.

Претходног дана немачки вицеканцелар Зигмар Габријел је упозорио да "циљ никада није био да се Русија политички и економски гурне у хаос, већ да се Москва врати за преговарачки сто. Ми желимо да помогнемо да се реши конфликт у Украјини, а не да натерамо Русију да падне колена".

Коментари / 0

Оставите коментар