Oland nije za sankcije Moskvi

Dan pošto je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel upozorio da destabilizacija Rusije teškim sankcijama nije u interesu ni Brisela, a ni Berlina, u ponedeljak se sa tim stavom saglasio i Pariz.

Svijet 06.01.2015 | 08:41
Oland nije za sankcije Moskvi

Predsednik Francuske, koja s Nemačkom čini osovinu Evropske unije, Fransoa Oland je bio još konkretniji:

- Mislim da sankcije sada moraju da se zaustave. A treba da budu i ukinute ako dođe do napretka. Ako ga ne bude, onda neka ostanu - rekao je Oland.

Njegova nada u mogućnost postizanja napretka leži u međunarodnim razgovorima ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera Ukrajine Petra Porošenka u kazahstanskoj prestonici Astani 15. januara. Tu se, u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, i samog Olanda, očekuje podsticaj mirovnim razgovorima i pronalaženju trajnog rešenja za sukob na istoku Ukrajine.

Oland je posebno istakao potrebu otvorenog kanala komunikacije sa ruskim predsednikom Putinom:

- Putin ne želi da pripoji istočnu Ukrajinu. Ono što on želi je da Ukrajina ne padne u ruke NATO - primetio je Oland, objasnivši da, s druge strane, želi poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i da Putin ne podržava separatiste.

Prethodnog dana nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je upozorio da "cilj nikada nije bio da se Rusija politički i ekonomski gurne u haos, već da se Moskva vrati za pregovarački sto. Mi želimo da pomognemo da se reši konflikt u Ukrajini, a ne da nateramo Rusiju da padne kolena".

Komentari / 0

Ostavite komentar