НБА: Ко је фаворит за титулу?

Још у октобру је било јасно да ће нова НБА сезона бити једна од најнеизвеснијих у последњих десетак година, те да ће доћи до промене снага. Претходних година смо поред стандардног Сан Антонија међу фаворитима за титулу имали Мајами, Оклахома Сити, Л.А. Клиперсе, Индијану, Бруклин...Сада су главни конкуренти шампионима Спарсима "нова" имена – Кливленд, Голден Стејт, Чикаго, Портланд, уз још неколико великих изненађења. Иако су сви очекивали да ће повратком ЛеБрона Џејмса и доласком Кевина Лава Кавалирси да се прошетају до титуле, прва два месеца сезоне су показала да то неће бити тако једноставно.

Кошарка 06.01.2015 | 15:00
НБА: Ко је фаворит за титулу?

Кавси су на кладионицама и даље највећи фаворит, што је логично када у својим редовима имаш најбољег играча данашњице, уз још двојицу Ол-стар играча који су међу најбољима на својим позицијама, али ће Џејмс и његови саиграчи морати да се намуче да би донели прстен у Охајо.

Чикаго са опорављеним Дериком Роузом и појачањем Пауом Гасолом, Голден Стејт са најбољим бековским тандемом у лиги Стеф Кари-Клеј Томпсон, Далас са Ражоном Рондом поред Дирка Новицког, Портланд са Демијеном Лилардом и ЛаМаркусом Олдриџом, те Хјустон са Џејсом Харденом, Џошом Смитом и Двајтом Хауардом најавили су највеће амбиције.

Овим екипама морају да се додају екипе које тренутно неочекивано воде на Истоку, Атланта и Торонто, нимало наивни Вашингтон, те годинама константни Мемфис и наравно Клиперси са сјајним тандемом Крис Пол-Блејк Грифин. Због тога можемо рећи да за НБА титулу равноправно конкурише бар десетак тимова.

И ове сезоне осетна је разлика између Истока и Запада. Док на Истоку први и пети тим дели шест победа, на Западу је првих седам у седам тријумфа, а бар још четири могу до позивитног скора на крају сезоне.

10. Мемфис Гризлис (24-9)

Једна од најуигранијих екипа лиге, срж тима је на окупу већ неколико сезона, а уз озбиљан допринос ветерана Винса Картера никоме Гризлиси нису лака препрека. Прва два месеца су сврстала Гризлисе међу главне конкуренте за прве 3-4 позиције на Западу, али су без Зека Рендолфа у последњих десетак дана показали да имају слабости. Ипак, Марк Гасол игра на МВП нивоу.
Виљем Хил прогноза: 18/1

9. Хјустон Рокитс (23-10)

Харден (први стрелац лиге) и Хауард су прошлу сезону максимално искористили да се угирају, а сада циљају на сами врх. Долазак Џоша Смита би требало да буде преломна тачка која ће Тексашане да вине на врх Запада. На почетку се показао као вредно појачање, видећемо да ли ће да потраје.
Виљем Хил прогноза: 16/1

8. Далас Меверикс (24-10)

Меверикси су са летошњим појачањима у рекету најавили озбиљну улогу у плеј-офу. Ипак, доласком Ражона Ронда крајем децембра је све подигло на много виши ново. Оно што Мевсе дели о самог врха фаворита је неизвесност како ће Рик Карлајл уклопити Ронда у његов систем, пре свега уз Монту Елиса.
Виљем Хил прогноза: 14/1

7. Оклахома Сити Тандер (17-17)

Повреде. То је реч која ће одлучити докле може Тандер ове сезоне. Изостанак Расела Вестбрука и Кевина Дурента на старту сезоне су избациле Тандер из приче о титули. Постепено се враћају, али су тек на половичном учинку. Прво ће морати да се изборе са Њу Орленасом и Финиксом за место у плеј-офу, па се онда може причати о већим амбицијама.
Виљем Хил прогноза: 10/1

6. Лос Анђелес Клиперс (23-11)

Помало неочекивано Клиперси не делују баш најсвежије. Може се чак рећи да се релативно муче с обзиром на амбиције и играче које овај тим има. Разлог у томе може се пронаћи у повремено резервисаним наступима Криса Пола. Ако је циљ Дока Риверса да сачува свом плејмејкеру свежину, онда не би требало да буде бриге, али ако је Пол далеко од своје форме, онда неће бити много весеља у Стејплс центру.
Виљем Хил прогноза: 10/1

5. Портланд Трејл-Блејзерс (26-8)

Могло би се рећи да ова сезона представља врхунац тима из Орегона. Ако сада ЛаМаркус Олдриџ и Демијен Лилард, уз помоћ Николе Батума и : Лопеса не направе искорак у плеј-офу, тешко да ће успети у народној. Лилард је један од петорице најбољих плејмејкера у лиги, а Олдриџ међу топ крилним центрима. Блејзерси морају то да искористе.
Виљем Хил прогноза: 22/1

4. Сан Антонио Спарс (21-14)

Спарси играју у свом стандардном ритму у овом делу сезоне, играју тек довољно колико им је потребно да буду близу врха, а далеко од борбе за пласман у плеј-оф. Циљ Грега Поповича са својим ветеранима је једноставан, ући у доигравање за здравим Паркером, Ђинобилијем и Данканом.
Виљем Хил прогноза: 4/1

3. Чикаго Булс (24-10)

После "клизавог" старта Булси из меча у меч делују све боље и боље. Роуз је пронашао прави ритам и без сумње се ослободио блокаде узроковане са две велике повреде у последње две сезоне. Пау Гасол постепено се уклапа у систем, а све то прати вансеријска форма Џимија Батлера, момка који би лако могао да конкурише за МВП-ја. Уколико овако наставе, после Ол-стар викенда би можда могли да причамо о првом фавориту за титулу.
Виљем Хил прогноза: 13/2

2. Голден Стејт Вориорс (26-5)

Стефон Кари и Клеј Томпсон прете да постану један од најбољих тандема у историји лиге. Већ се могу сврстати у најбољи шутерски тандем, а фантастичних првих 30 утакмица сезоне то само потврђује. Нема сумње да уз Богута, Игудалу, Барнса и остале Вориорси могу имати сезону од бар 60 победа.
Виљем Хил прогноза: 8/1

1. Кливленд Кавалирс (19-14)

Иако је сам ЛеБрон Џејмс рекао да Кавалирси тренутно нису добар тим, иако је он још пре почетка сезоне најавио сличан сценарио као у Хиту по његовом доласку на Флориду, тим који поред њега има још двојицу Ол-стар играча, и то најбољих на својим позицијама, мора бити фаворит све до тренутка када више не буде у игри, ако се то догоди.

Повреда Андерсона Варежаа је додатно уздрмала овај тим, плус све гласније неповерење у Дејвида Блата. Пред Џејмсом је још десетак дана одмора, потом ће релативно брзо стићи Ол-стар пауза. Ако након тога Кавси не покажу бар 60% својих могућности, нагло ће да склизну са овог врха.
Виљем Хил прогноза: 7/2

Коментари / 0

Оставите коментар