Мурињо никад није могао без Срба!

Славиша Јокановић је један од малобројних српских стручњака који је имао част да одмери снаге са Португалцем.

Фудбал 06.01.2015 | 11:20
Мурињо никад није могао без Срба!

Посебан је осећај суочити се са Посебним. Показао је то и меч ФА купа између Вотфорда, који са клупе води наш стручњак, и Челсија који је славио са 3:0. Ако неко од наших стручњака добро познаје Жозеа Муриња, онда је то сигурно бивши в. д. селектора Србије Љубинко Друловић. Другују још од Љубинкових португалских дана у Порту, одакле је Жозе започео стреловит успон ка тренерском врху.

- Те две и по године у Порту су нешто што се посебно памти. Од тада се познајемо, у контакту смо повремено. За празнике смо један другом пожелели све најбоље у новој години, што је и нормално. Жозе је један од оних који воли да је у контакту са пријатељима које не виђа често због посла - каже Друловић за “Блиц”.

Пре годину и по, када је са омладинцима Србије освајао првенство Европе, Друловићу су стизали СМС-ови од Муриња. О томе како се “финале не игра, већ осваја”, а потом и раздрагано “Друло, шампионе Европе!” после победе над Французима. Мурињо је одувек имао одличну сарадњу са нашим играчима, и када он неког одабере за свој тим, онда је то потврда вредности.

- Мурињо је пре свега победник. Без обзира играо добро или лоше занима га само крајни исход. Има стратегију за сваку утакмицу, а посебно импонује то што од својих играча увек тражи максимум. Ето, синоћ је играо са Вотфордом, и сигурно је после пораза од Тотенхема затражио мобилизацију. Код њега нема ништа по систему “лако ћемо”. Дешава се и њему да изгуби, али брзо је у стању да све доведе у ред - сматра Друловић.

Португалац је током каријере тренирао Матеју Кежмана, Бранислава Ивановића, Немању Матића, Дејана Станковића. Сви су постигли завидне резултате у сарадњи с њим.

- Он је од наших фудбалера с којима је радио на дневној бази увек успевао да извуче максимум. Погледајте сада Матића и Ивановића, једноставно, знају шта се од њих у сваком моменту тражи. Јер Мурињо је такав, он пажљиво бира играче од којих гради један стабилан такмичарски тим. Увек нађе добре солуције, зна тачно шта му је потребно, и када је у клубу који има јаке финансије као Челси, то и добије.

Јокановић је са Вотфордом био тек други српски тренер на великој сцени који се супротставио Мурињовој екипи. Први је ту част имао Мирослав Ђукић у периоду када је у Примери водио Ваљадолид. Била су то два првенствена трилера које је добио Мурињо. У Ваљадолиду је Реал, који је тада водио Португалац, победио са 3:2 али тек пошто је два пута био у минусу, да би на “Бернабеу” славио резултатом 4:3.

Окршаји са Партизаном

Мурињо је 2003. у Лиги шампиона водио Порто против Партизана. Али на клупи црно-белих тада није седео српски тренер, већ Немац Лотар Матеус. Те сезоне Порто је на сјајан начин стигао до великог пехара УЕФА Лиге шампиона.

Срби уз Муриња:
Порто
Љубинко Друловић
Интер
Дејан Станковић
Челси
Немања Матић
Матеја Кежман
Бранислав Ивановић

Коментари / 0

Оставите коментар