Murinjo nikad nije mogao bez Srba!

Slaviša Jokanović je jedan od malobrojnih srpskih stručnjaka koji je imao čast da odmeri snage sa Portugalcem.

Fudbal 06.01.2015 | 11:20
Murinjo nikad nije mogao bez Srba!

Poseban je osećaj suočiti se sa Posebnim. Pokazao je to i meč FA kupa između Votforda, koji sa klupe vodi naš stručnjak, i Čelsija koji je slavio sa 3:0. Ako neko od naših stručnjaka dobro poznaje Žozea Murinja, onda je to sigurno bivši v. d. selektora Srbije Ljubinko Drulović. Druguju još od Ljubinkovih portugalskih dana u Portu, odakle je Žoze započeo strelovit uspon ka trenerskom vrhu.

- Te dve i po godine u Portu su nešto što se posebno pamti. Od tada se poznajemo, u kontaktu smo povremeno. Za praznike smo jedan drugom poželeli sve najbolje u novoj godini, što je i normalno. Žoze je jedan od onih koji voli da je u kontaktu sa prijateljima koje ne viđa često zbog posla - kaže Drulović za “Blic”.

Pre godinu i po, kada je sa omladincima Srbije osvajao prvenstvo Evrope, Druloviću su stizali SMS-ovi od Murinja. O tome kako se “finale ne igra, već osvaja”, a potom i razdragano “Drulo, šampione Evrope!” posle pobede nad Francuzima. Murinjo je oduvek imao odličnu saradnju sa našim igračima, i kada on nekog odabere za svoj tim, onda je to potvrda vrednosti.

- Murinjo je pre svega pobednik. Bez obzira igrao dobro ili loše zanima ga samo krajni ishod. Ima strategiju za svaku utakmicu, a posebno imponuje to što od svojih igrača uvek traži maksimum. Eto, sinoć je igrao sa Votfordom, i sigurno je posle poraza od Totenhema zatražio mobilizaciju. Kod njega nema ništa po sistemu “lako ćemo”. Dešava se i njemu da izgubi, ali brzo je u stanju da sve dovede u red - smatra Drulović.

Portugalac je tokom karijere trenirao Mateju Kežmana, Branislava Ivanovića, Nemanju Matića, Dejana Stankovića. Svi su postigli zavidne rezultate u saradnji s njim.

- On je od naših fudbalera s kojima je radio na dnevnoj bazi uvek uspevao da izvuče maksimum. Pogledajte sada Matića i Ivanovića, jednostavno, znaju šta se od njih u svakom momentu traži. Jer Murinjo je takav, on pažljivo bira igrače od kojih gradi jedan stabilan takmičarski tim. Uvek nađe dobre solucije, zna tačno šta mu je potrebno, i kada je u klubu koji ima jake finansije kao Čelsi, to i dobije.

Jokanović je sa Votfordom bio tek drugi srpski trener na velikoj sceni koji se suprotstavio Murinjovoj ekipi. Prvi je tu čast imao Miroslav Đukić u periodu kada je u Primeri vodio Valjadolid. Bila su to dva prvenstvena trilera koje je dobio Murinjo. U Valjadolidu je Real, koji je tada vodio Portugalac, pobedio sa 3:2 ali tek pošto je dva puta bio u minusu, da bi na “Bernabeu” slavio rezultatom 4:3.

Okršaji sa Partizanom

Murinjo je 2003. u Ligi šampiona vodio Porto protiv Partizana. Ali na klupi crno-belih tada nije sedeo srpski trener, već Nemac Lotar Mateus. Te sezone Porto je na sjajan način stigao do velikog pehara UEFA Lige šampiona.

Srbi uz Murinja:
Porto
Ljubinko Drulović
Inter
Dejan Stanković
Čelsi
Nemanja Matić
Mateja Kežman
Branislav Ivanović

Komentari / 0

Ostavite komentar