Црна година за јавна предузећа!

Иако су Економском политиком Владе Српске за 2015. најављене велике реформе у јавним предузећима, из буџета недавно усвојеног у Народној скупштини РС јасно се види да у овој години од ефикаснијег и профитабилног пословања у јавном сектору неће бити ништа.

Република Српска 05.01.2015 | 22:20
Црна година за јавна предузећа!

Илустративан је податак да је у текућој години планирани приход од дивиденде мањи за 30 одсто него у прошлој години, те да износи нешто више од 21 милион КМ.

Према мишљењу економиста, то је најбољи показатељ да ће већина јавних предузећа наставити да послује са губицима и то већим него у претходном периоду.

Директор Удружења економиста СWОТ Саша Грабовац објашњава да је овај податак огледало стања у којем се налазе државне фирме у Сроској, те да је према подацима из буџета извесно да ће многа јавна предузећа пословати чак и горе него до сада.

- Поред великих реформи које се наводе у економској политици за ову годину, из усвојеног буџета видимо да се јавним предузећима не пише баш светла будућност. Иако већи део губитка на приходима од дивиденде у односу на прошлу годину отпада на приходе од "Електропреноса БиХ", морамо да будемо објективни и да се запитамо како то да се, поред многих планова о бољим условима пословања, не очекује већа добит од дивиденде - рекао је Грабовац.

И економски аналитичар Зоран Павловић слаже се да ће 2015. јавна предузећа упасти у још већу дубиозу, те наглашава да у свим нормалним земљама државне фирме доприносе буџету, осим у РС, где су оне партијске ћелије за испумпавање новца.

- Годинама гледамо како јавна предузећа уништавају државни буџет, а овај пут би могла да нас доведу до потпуне пропасти. Очито је да су партијски интереси много већи од тога да јавна предузећа допринесу расту буџета, а то показују ревизије на које се, осим медија, нико и не осврће. Према закључцима ревизора, у скоро свим јавним фирмама стање је катастрофално, јер су од њих партијски руководиоци направили своје прћије, које им служе за личну корист или за финансирање страначких потреба - навео је Павловић.

Негодовање опозиције у вези са новим буџетом РС посебно је било изражено поводом јавних предузећа, што наглашава и генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак.

Он сматра да ће овај сектор опет бити препуштен разним страначким кадровима, који су и највећи кривци за тешко стање у тим фирмама.

- Нисам ни очекивао да ће ова влада направити било какве промене, посебно у јавним предузећима, што се може видети из неслагања буџета са оним што се обећава у економској политици. Посебно је важно да се десе промене у борби против корупције у јавним предузећима, на што је једно време указивао и Милорад Додик, али судећи према планираним приходима од дивиденде и то ће изостати - истакао је Црнадак.

Он каже да се само спречавањем коруптивних радњи у јавним предузећима могу створити услови за њихово боље пословање и остваривање добити.

- Разумљиво је да ћемо 2015. имати мањи приход од дивиденде, јер Влада РС нема јасан план како да извуче ове фирме из амбиса у који су пале дугогодишњим партијским запошљавањем нестручног кадра - рекао је Црнадак.

У економској политици наводи се да се реформама јавних предузећа желе успоставити профитабилне фирме, те да ће се у будућности тражити пуна одговорност органа управљања за постигнуте резултате.

- Уштедама кроз смањење броја запослених на оптималан ниво и смањењем плата отвориће се простор за додатна инвестициона улагања, те ефикасније и профитабилно пословање. Циљ нам је да обезбедимо успешно пословање јавних предузећа да би она остварила значајнију добит - наводи се у економској политици.


Извор: Пресс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мики

05.01.2015 21:42

Буразерска политика води у пропаст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

05.01.2015 21:47

Дали ви знате колике су плате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесул стигле јабуке?

05.01.2015 22:59

Дакле, слиједе откази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војислав

06.01.2015 06:18

На ову слику предузећа која пропадају ставите и РТРС. Неспособно руководство уништава фирму коју је Драган Давидовић поставио на стабилне ноге. Касне плате, не могу се овјерити здравствене књижице, ником се ништа не плаћа, стручни кадар напушта фирму. Већу плату имају гимназијалци лојални СНСД-у него дипломирани новинари. Ти гимназијалци су шефови и уредници, а дипломирани новинари су само новинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитy Схоw

06.01.2015 16:09

У свим државним фирмама је тако. Они су корову продали дипломе менаџера и коров је све заузео. Стручни људи су одувани. Зато је све и разваљено. Плате у тим фирмам немају везе са образовањем и могућностима дотичне особе. Битно је да ли је дала, да ли је платила, да ли му је неко ко има везе родјак, да ли му је отац у странци итд.. На сваком кораку корупција и негативна селекција. На тај начин, ливада је неизбјежна.

ОДГОВОРИТЕ