Crna godina za javna preduzeća!

Iako su Ekonomskom politikom Vlade Srpske za 2015. najavljene velike reforme u javnim preduzećima, iz budžeta nedavno usvojenog u Narodnoj skupštini RS jasno se vidi da u ovoj godini od efikasnijeg i profitabilnog poslovanja u javnom sektoru neće biti ništa.

Republika Srpska 05.01.2015 | 22:20
Crna godina za javna preduzeća!

Ilustrativan je podatak da je u tekućoj godini planirani prihod od dividende manji za 30 odsto nego u prošloj godini, te da iznosi nešto više od 21 milion KM.

Prema mišljenju ekonomista, to je najbolji pokazatelj da će većina javnih preduzeća nastaviti da posluje sa gubicima i to većim nego u prethodnom periodu.

Direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac objašnjava da je ovaj podatak ogledalo stanja u kojem se nalaze državne firme u Sroskoj, te da je prema podacima iz budžeta izvesno da će mnoga javna preduzeća poslovati čak i gore nego do sada.

- Pored velikih reformi koje se navode u ekonomskoj politici za ovu godinu, iz usvojenog budžeta vidimo da se javnim preduzećima ne piše baš svetla budućnost. Iako veći deo gubitka na prihodima od dividende u odnosu na prošlu godinu otpada na prihode od "Elektroprenosa BiH", moramo da budemo objektivni i da se zapitamo kako to da se, pored mnogih planova o boljim uslovima poslovanja, ne očekuje veća dobit od dividende - rekao je Grabovac.

I ekonomski analitičar Zoran Pavlović slaže se da će 2015. javna preduzeća upasti u još veću dubiozu, te naglašava da u svim normalnim zemljama državne firme doprinose budžetu, osim u RS, gde su one partijske ćelije za ispumpavanje novca.

- Godinama gledamo kako javna preduzeća uništavaju državni budžet, a ovaj put bi mogla da nas dovedu do potpune propasti. Očito je da su partijski interesi mnogo veći od toga da javna preduzeća doprinesu rastu budžeta, a to pokazuju revizije na koje se, osim medija, niko i ne osvrće. Prema zaključcima revizora, u skoro svim javnim firmama stanje je katastrofalno, jer su od njih partijski rukovodioci napravili svoje prćije, koje im služe za ličnu korist ili za finansiranje stranačkih potreba - naveo je Pavlović.

Negodovanje opozicije u vezi sa novim budžetom RS posebno je bilo izraženo povodom javnih preduzeća, što naglašava i generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak.

On smatra da će ovaj sektor opet biti prepušten raznim stranačkim kadrovima, koji su i najveći krivci za teško stanje u tim firmama.

- Nisam ni očekivao da će ova vlada napraviti bilo kakve promene, posebno u javnim preduzećima, što se može videti iz neslaganja budžeta sa onim što se obećava u ekonomskoj politici. Posebno je važno da se dese promene u borbi protiv korupcije u javnim preduzećima, na što je jedno vreme ukazivao i Milorad Dodik, ali sudeći prema planiranim prihodima od dividende i to će izostati - istakao je Crnadak.

On kaže da se samo sprečavanjem koruptivnih radnji u javnim preduzećima mogu stvoriti uslovi za njihovo bolje poslovanje i ostvarivanje dobiti.

- Razumljivo je da ćemo 2015. imati manji prihod od dividende, jer Vlada RS nema jasan plan kako da izvuče ove firme iz ambisa u koji su pale dugogodišnjim partijskim zapošljavanjem nestručnog kadra - rekao je Crnadak.

U ekonomskoj politici navodi se da se reformama javnih preduzeća žele uspostaviti profitabilne firme, te da će se u budućnosti tražiti puna odgovornost organa upravljanja za postignute rezultate.

- Uštedama kroz smanjenje broja zaposlenih na optimalan nivo i smanjenjem plata otvoriće se prostor za dodatna investiciona ulaganja, te efikasnije i profitabilno poslovanje. Cilj nam je da obezbedimo uspešno poslovanje javnih preduzeća da bi ona ostvarila značajniju dobit - navodi se u ekonomskoj politici.


Izvor: Press

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miki

05.01.2015 21:42

Burazerska politika vodi u propast .

ODGOVORITE
Name

dado

05.01.2015 21:47

Dali vi znate kolike su plate?

ODGOVORITE
Name

Jesul stigle jabuke?

05.01.2015 22:59

Dakle, slijede otkazi.

ODGOVORITE
Name

Vojislav

06.01.2015 06:18

Na ovu sliku preduzeća koja propadaju stavite i RTRS. Nesposobno rukovodstvo uništava firmu koju je Dragan Davidović postavio na stabilne noge. Kasne plate, ne mogu se ovjeriti zdravstvene knjižice, nikom se ništa ne plaća, stručni kadar napušta firmu. Veću platu imaju gimnazijalci lojalni SNSD-u nego diplomirani novinari. Ti gimnazijalci su šefovi i urednici, a diplomirani novinari su samo novinari.

ODGOVORITE
Name

Reality Show

06.01.2015 16:09

U svim državnim firmama je tako. Oni su korovu prodali diplome menadžera i korov je sve zauzeo. Stručni ljudi su oduvani. Zato je sve i razvaljeno. Plate u tim firmam nemaju veze sa obrazovanjem i mogućnostima dotične osobe. Bitno je da li je dala, da li je platila, da li mu je neko ko ima veze rodjak, da li mu je otac u stranci itd.. Na svakom koraku korupcija i negativna selekcija. Na taj način, livada je neizbježna.

ODGOVORITE