Новакове жеље и амбиције у 2015. су...

Новак ће 28. рођендан дочекати као играч "за победити" на Туру. Амбиције је открио, каже да иде корак по корак и да ће година бити више него занимљива. Ми му желимо здравља и среће у тим најважнијим поенима...

Тенис 05.01.2015 | 23:40
Новакове жеље и амбиције у 2015. су...

Трећи, први, први, други, први.

То су последњих пет пласмана Новака Ђоковића на крају АТП сезона, што у комбинацији са бројем турнира које је освојио, јасно говори о томе да је најдоминантнији играч дашањице и да то траје већ неко време.

Новак се навикао на ту улогу и зна да ће и током 2015. године бити "играч за победити" на АТП туру.

Сада, када је јасно да Роџер Федерер "није старо гвожђе", иако се можда то учинило у једном тренутку, када су сви сазнали да се Енди Мареј опоравио од операције и турболентне сезоне и док сви очекују да ће Рафаел Надал до почетка турнеје на шљаци бити поново опасан играч, можемо са сигурношћу да кажемо да нас чека веома занимљива сезона.

А, Новак не искључује ни остале, тим пре што су два од четири грен слема у 2014. години освојили играчи ван "велике четворке", Станислас Вавринка и Марин Чилић.

"Очекује нас интересантна година, током које ће бити сасвим нормално очекивати и играче из 'новог таласа', који су већ показали да могу да се боре за најбоље позиције. Група тенисера која може да уради велике ствари је шира него раније", рекао је Ђоковић у Катару, где се припрема за искушења која следе, а нема већег у јануару од Аустралијан Опена, који је четири пута освајао у каријери.

"Овде сам да бих видео где сам тренутно са својом игром", додао је Новак.

"С професионалне стране, покушавам да одржим прави баланс између свега што радим у животу", подсетио је Ђоковић саговорнике да је прошле јесени постао отац.

"Изазов је остати конзистентан, бити у правој физичкој форми, бити ментално стабилан, а у исто време наставити са константним понављањем на тренинзима и не реметити рутину коју сам имао до сада", описао је Ђоковић колико аспеката утиче и на форму и на здравље играча.

Он је, посматрајући конкуренцију, најчешће био играч са најконстантнијом формом током сезоне, без великих падова у односу на подлогу на којој се игра, годишње доба, континент, противнике. Тако је било и под Марјаном Вајдом, а успео је да одржи тај ниво форме и када је почео да ради са Борисом Бекером, пре нешто више од годину дана, иако је почетак био "климав".

Јесте изгубио титулу у Мелбурну, али је касније постао шампион Вимблдона и вратио се на прво место где је остао до данас.

"И даље желим да радим ствари које сам радио до сада, јер имам довољно разлога да верујем да ће ми то, уверен сам, донети велику шансу да останем на врху мушког тениса. А, ако желите да се борите за место 'Број 1', морате да играте највеће турнире, пре свега грен слемове и да освојите бар један, а неретко и два", истакао је Ђоковић, који ће у 2015. години поново покушати да освоји Ролан Гарос, једини ГС који нема у каријери.

"Знам шта је потребно да бих остао на врху, све што морам да урадим је да идем корак, по корак", закључио је.

Он је више пута поновио да није реално очекивати да ће поновити 2011. годину икада више. Тада је имао 43 победе у низу, односно 64 од 66 победа до средине године, односно јула месеца. Освојио је три грен слем титуле, сваку осим Ролан Гароса, поставио рекорд по броју освојених бодова у једној сезони, као и по зарадама од тениса.

Али, то неће бити мерило. Реалније је, у најави онога што би Ђоковићу могло да се догоди ове године, упоређивати са успесима из 2014.

Освојио је седам турнира, рачунајући и Вимблдон и Финале мастерс серије, завршио је сезону са скором 61-8, имао је позитиван скор са осталим грен слем шампионима те сезоне (Вавринка, Надал, Чилић), као и "Бројем 2" (Федерером), 7-5.

Из овог угла, само је два меча могао да одигра боље: четвртфинале Мелбурна са Вавринком, који је изгубио у петом сету резултатом 9:7 и који га је коштао много АТП бодова, као и финале Ролан Гароса, које је у четири сета припало Надалу. Али, издигао се из свега, узео седми грен слем у каријери и трећи пут завршио као "Број 1".

Да ли би новопечени тата био задовољан сличним успесима и у 2015? Вероватно, али ће његови циљеви бити већи, свакако.

Делује као да би Новаку пао велики камен са срца ако би успео да узме Отворено првенство Француске и уђе у "грен слем" клуб, у ком су већ неко време његови највећи ривали, Федерер и Надал. С обзиром на то да има и Дејвис куп, после евентуалне титуле у Паризу, Ђоковић би могао да се концентрише на што већи број грен слем титула и сачека 2016. годину, односно Олимпијске игре у Рију на, вероватно, последњи покушај у борби за олимпијско злато.

Али, као што Ноле рече - корак по корак. Ми му у 2015. години желимо пре свега здравља, које га је у сезонама за нама издвајало у односу на конкуренцију, а потом и дозу среће када дођу на ред они најважнији поени на највећим турнирима.

Новак Ђоковић ће 22. маја напунити 28 година. Најстарији "Број 1" на свету и даље је Андре Агаси (33 године), који је последњи грен слем у каријери, Аустралијан Опен 2003. године, освојио са 32 године, осам месеци и 28 дана. Да то није инцидент, потврдио је и Роџер Федерер, који је 2012. године стигао до 17. ГС титуле, освојивши Вимблдон са 30 година и 11 месеци.

Уколико га здравље послужи, статистика каже да Ђоковић има још најмање четири сезоне током којих ће моћи да се бори за ГС титуле, а то значи бар 16 "мејџор" турнира. Само напред!

Срећно, Новаче!

Коментари / 0

Оставите коментар