Novakove želje i ambicije u 2015. su...

Novak će 28. rođendan dočekati kao igrač "za pobediti" na Turu. Ambicije je otkrio, kaže da ide korak po korak i da će godina biti više nego zanimljiva. Mi mu želimo zdravlja i sreće u tim najvažnijim poenima...

Tenis 05.01.2015 | 23:40
Novakove želje i ambicije u 2015. su...

Treći, prvi, prvi, drugi, prvi.

To su poslednjih pet plasmana Novaka Đokovića na kraju ATP sezona, što u kombinaciji sa brojem turnira koje je osvojio, jasno govori o tome da je najdominantniji igrač dašanjice i da to traje već neko vreme.

Novak se navikao na tu ulogu i zna da će i tokom 2015. godine biti "igrač za pobediti" na ATP turu.

Sada, kada je jasno da Rodžer Federer "nije staro gvožđe", iako se možda to učinilo u jednom trenutku, kada su svi saznali da se Endi Marej oporavio od operacije i turbolentne sezone i dok svi očekuju da će Rafael Nadal do početka turneje na šljaci biti ponovo opasan igrač, možemo sa sigurnošću da kažemo da nas čeka veoma zanimljiva sezona.

A, Novak ne isključuje ni ostale, tim pre što su dva od četiri gren slema u 2014. godini osvojili igrači van "velike četvorke", Stanislas Vavrinka i Marin Čilić.

"Očekuje nas interesantna godina, tokom koje će biti sasvim normalno očekivati i igrače iz 'novog talasa', koji su već pokazali da mogu da se bore za najbolje pozicije. Grupa tenisera koja može da uradi velike stvari je šira nego ranije", rekao je Đoković u Kataru, gde se priprema za iskušenja koja slede, a nema većeg u januaru od Australijan Opena, koji je četiri puta osvajao u karijeri.

"Ovde sam da bih video gde sam trenutno sa svojom igrom", dodao je Novak.

"S profesionalne strane, pokušavam da održim pravi balans između svega što radim u životu", podsetio je Đoković sagovornike da je prošle jeseni postao otac.

"Izazov je ostati konzistentan, biti u pravoj fizičkoj formi, biti mentalno stabilan, a u isto vreme nastaviti sa konstantnim ponavljanjem na treninzima i ne remetiti rutinu koju sam imao do sada", opisao je Đoković koliko aspekata utiče i na formu i na zdravlje igrača.

On je, posmatrajući konkurenciju, najčešće bio igrač sa najkonstantnijom formom tokom sezone, bez velikih padova u odnosu na podlogu na kojoj se igra, godišnje doba, kontinent, protivnike. Tako je bilo i pod Marjanom Vajdom, a uspeo je da održi taj nivo forme i kada je počeo da radi sa Borisom Bekerom, pre nešto više od godinu dana, iako je početak bio "klimav".

Jeste izgubio titulu u Melburnu, ali je kasnije postao šampion Vimbldona i vratio se na prvo mesto gde je ostao do danas.

"I dalje želim da radim stvari koje sam radio do sada, jer imam dovoljno razloga da verujem da će mi to, uveren sam, doneti veliku šansu da ostanem na vrhu muškog tenisa. A, ako želite da se borite za mesto 'Broj 1', morate da igrate najveće turnire, pre svega gren slemove i da osvojite bar jedan, a neretko i dva", istakao je Đoković, koji će u 2015. godini ponovo pokušati da osvoji Rolan Garos, jedini GS koji nema u karijeri.

"Znam šta je potrebno da bih ostao na vrhu, sve što moram da uradim je da idem korak, po korak", zaključio je.

On je više puta ponovio da nije realno očekivati da će ponoviti 2011. godinu ikada više. Tada je imao 43 pobede u nizu, odnosno 64 od 66 pobeda do sredine godine, odnosno jula meseca. Osvojio je tri gren slem titule, svaku osim Rolan Garosa, postavio rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni, kao i po zaradama od tenisa.

Ali, to neće biti merilo. Realnije je, u najavi onoga što bi Đokoviću moglo da se dogodi ove godine, upoređivati sa uspesima iz 2014.

Osvojio je sedam turnira, računajući i Vimbldon i Finale masters serije, završio je sezonu sa skorom 61-8, imao je pozitivan skor sa ostalim gren slem šampionima te sezone (Vavrinka, Nadal, Čilić), kao i "Brojem 2" (Federerom), 7-5.

Iz ovog ugla, samo je dva meča mogao da odigra bolje: četvrtfinale Melburna sa Vavrinkom, koji je izgubio u petom setu rezultatom 9:7 i koji ga je koštao mnogo ATP bodova, kao i finale Rolan Garosa, koje je u četiri seta pripalo Nadalu. Ali, izdigao se iz svega, uzeo sedmi gren slem u karijeri i treći put završio kao "Broj 1".

Da li bi novopečeni tata bio zadovoljan sličnim uspesima i u 2015? Verovatno, ali će njegovi ciljevi biti veći, svakako.

Deluje kao da bi Novaku pao veliki kamen sa srca ako bi uspeo da uzme Otvoreno prvenstvo Francuske i uđe u "gren slem" klub, u kom su već neko vreme njegovi najveći rivali, Federer i Nadal. S obzirom na to da ima i Dejvis kup, posle eventualne titule u Parizu, Đoković bi mogao da se koncentriše na što veći broj gren slem titula i sačeka 2016. godinu, odnosno Olimpijske igre u Riju na, verovatno, poslednji pokušaj u borbi za olimpijsko zlato.

Ali, kao što Nole reče - korak po korak. Mi mu u 2015. godini želimo pre svega zdravlja, koje ga je u sezonama za nama izdvajalo u odnosu na konkurenciju, a potom i dozu sreće kada dođu na red oni najvažniji poeni na najvećim turnirima.

Novak Đoković će 22. maja napuniti 28 godina. Najstariji "Broj 1" na svetu i dalje je Andre Agasi (33 godine), koji je poslednji gren slem u karijeri, Australijan Open 2003. godine, osvojio sa 32 godine, osam meseci i 28 dana. Da to nije incident, potvrdio je i Rodžer Federer, koji je 2012. godine stigao do 17. GS titule, osvojivši Vimbldon sa 30 godina i 11 meseci.

Ukoliko ga zdravlje posluži, statistika kaže da Đoković ima još najmanje četiri sezone tokom kojih će moći da se bori za GS titule, a to znači bar 16 "mejdžor" turnira. Samo napred!

Srećno, Novače!

Komentari / 0

Ostavite komentar