Саво предлаже нови систем такмичења у Србији

Овако би требало да изгледа Суперлига Србије за сезону 2015/16. Саво Милошевић заступа радикалне промене у систему такмичења.

Фудбал 05.01.2015 | 19:20
Саво предлаже нови систем такмичења у Србији

Најављено прошлог лета, потврђено ове зиме, још да видимо да ли ће бити примењено наредног лета!

Фудбалски савез Србије најавио је у јуну прошле године да ће Суперлига за сезону 2015/16 вероватно доживети промене, а то је ове зиме потврдио и у међувремену изабрани потпредседник ФСС Саво Милошевић, који каже да се слаже са предлозима које је пробитно изнео генерални секретар Зоран Лаковић.

Наиме...

После сезоне 2005/06, када је завршено са Суперлигом Србије и Црне Горе, Фудбалски савез наше земље одлучио је да у Србији нема квалитета за 16 клубова и прешло се на лигу од 12 екипа, која је "важила" наредне три сезоне. Разлика је била што се у првој, сезони 2006/07, трећи круг играо у две групе (горњој и доњој), а у наредне две сезоне у трећем кругу играли су сви са свима, али без узвраћеног домаћинства.

Од сезоне 2009/10, ФСС је одлучио да је то лоше и превазиђено и да се треба вратити лиги од 16 клубова, што је систем који важи и данас, али... Дошло је време да се поново констатује како у Србији нема квалитета за 16 суперлигаша и да лигу поново треба "кратити", што би начинило нове тектонске промене у српском фудбалу.

Међу онима који су за промене система такмичења, али не и за скраћивање лиге је Милошевић. Он се придружио групи челника ФСС који заступају идеју да би, после два круга такмичења, односно 30 кола, требало увести и трећи круг - осам тимова борило би се за титулу, а осам за опстанак, што је такође систем који је постојао кратко у време СРЈ.

Шта то конкретно значи?

То значи да би Суперлига следеће сезоне могла да траје скоро 11 месеци, од друге недеље јула до прве недеље јуна. То значи и да би суперлигаши одиграли стандардних 30 кола до доигравања, а онда још седам утакмица у две групе, једнокружно.

Шта би ова промена донела?

Занимљивији завршетак сезоне у оба смисла, више утакмица, више преноса, потребу за коришћењем већег броја играча, навикавање фудбалера и тренера на темпо "среда-субота", промену система тренинга, боље статистичке параметре код играча у нашој лиги, а у лову на инострани ангажман... Треба истаћи и да би сви суперлигаши морали да буду у такмичарској форми за прву недељу јула, што значи да им мечеви у Европи не би били први "прави" у сезони.

Вероватно би неко пронашао и мане овом систему, конкретно фудбалери би имали једва десетак дана од краја сезоне до почетка припрема, али би се вероватно велика већина љубитеља фудбала сложила да је актуелни систем од 15 утакмица у полусезони - премало за било који клуб и било ког играча.

Енглески клубови у периоду од децембра до фебруара одиграју око 15 утакмица!

Коментари / 0

Оставите коментар