Savo predlaže novi sistem takmičenja u Srbiji

Ovako bi trebalo da izgleda Superliga Srbije za sezonu 2015/16. Savo Milošević zastupa radikalne promene u sistemu takmičenja.

Fudbal 05.01.2015 | 19:20
Savo predlaže novi sistem takmičenja u Srbiji

Najavljeno prošlog leta, potvrđeno ove zime, još da vidimo da li će biti primenjeno narednog leta!

Fudbalski savez Srbije najavio je u junu prošle godine da će Superliga za sezonu 2015/16 verovatno doživeti promene, a to je ove zime potvrdio i u međuvremenu izabrani potpredsednik FSS Savo Milošević, koji kaže da se slaže sa predlozima koje je probitno izneo generalni sekretar Zoran Laković.

Naime...

Posle sezone 2005/06, kada je završeno sa Superligom Srbije i Crne Gore, Fudbalski savez naše zemlje odlučio je da u Srbiji nema kvaliteta za 16 klubova i prešlo se na ligu od 12 ekipa, koja je "važila" naredne tri sezone. Razlika je bila što se u prvoj, sezoni 2006/07, treći krug igrao u dve grupe (gornjoj i donjoj), a u naredne dve sezone u trećem krugu igrali su svi sa svima, ali bez uzvraćenog domaćinstva.

Od sezone 2009/10, FSS je odlučio da je to loše i prevaziđeno i da se treba vratiti ligi od 16 klubova, što je sistem koji važi i danas, ali... Došlo je vreme da se ponovo konstatuje kako u Srbiji nema kvaliteta za 16 superligaša i da ligu ponovo treba "kratiti", što bi načinilo nove tektonske promene u srpskom fudbalu.

Među onima koji su za promene sistema takmičenja, ali ne i za skraćivanje lige je Milošević. On se pridružio grupi čelnika FSS koji zastupaju ideju da bi, posle dva kruga takmičenja, odnosno 30 kola, trebalo uvesti i treći krug - osam timova borilo bi se za titulu, a osam za opstanak, što je takođe sistem koji je postojao kratko u vreme SRJ.

Šta to konkretno znači?

To znači da bi Superliga sledeće sezone mogla da traje skoro 11 meseci, od druge nedelje jula do prve nedelje juna. To znači i da bi superligaši odigrali standardnih 30 kola do doigravanja, a onda još sedam utakmica u dve grupe, jednokružno.

Šta bi ova promena donela?

Zanimljiviji završetak sezone u oba smisla, više utakmica, više prenosa, potrebu za korišćenjem većeg broja igrača, navikavanje fudbalera i trenera na tempo "sreda-subota", promenu sistema treninga, bolje statističke parametre kod igrača u našoj ligi, a u lovu na inostrani angažman... Treba istaći i da bi svi superligaši morali da budu u takmičarskoj formi za prvu nedelju jula, što znači da im mečevi u Evropi ne bi bili prvi "pravi" u sezoni.

Verovatno bi neko pronašao i mane ovom sistemu, konkretno fudbaleri bi imali jedva desetak dana od kraja sezone do početka priprema, ali bi se verovatno velika većina ljubitelja fudbala složila da je aktuelni sistem od 15 utakmica u polusezoni - premalo za bilo koji klub i bilo kog igrača.

Engleski klubovi u periodu od decembra do februara odigraju oko 15 utakmica!

Komentari / 0

Ostavite komentar