Институције спискале милионе за кирију

Институције БиХ заборавиле су на штедњу, а у прилог томе иду подаци према којима су за закуп просторија, зграда и постројења у првих девет мјесеци прошле године потрошиле 14,47 милиона марака, што је за око 800.000 више него у истом периоду претходне године.

Босна и Херцеговина 05.01.2015 | 16:10
Институције спискале милионе за кирију

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ за период јануар - септембар 2014. године наводи се да значајно извршење текућих издатака чине управо трошкови закупа, који су повећани за пет одсто у односу на првих девет мјесеци 2013. године.

Међу институцијама које су потрошиле више од милион марака за кирију су Министарство иностраних послова (МИП), Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) и Управа за индиректно опорезивање (УИО).

Из буџета су по више од пола милиона марака за закупе извукли Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА), Агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Агенција за статистику. Више од 400.000 КМ за исте намјене у девет мјесеци потрошили су Гранична полиција и Дирекција за координацију полицијских тијела.

Износ од 300.000 КМ који троше за закуп простора прешли су Служба за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА), док су појединачно више од 200.000 дали и Институт за метрологију, Министарство одбране, Канцеларија за ветеринарство и Центар за уклањање мина.

Поред ових институција још 14 њих потрошило је појединачно више од 100.000 марака за закуп просторија за рад, док су остале институције трошиле износе мање од 100.000 за исте намјене.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић сматра да би новац за смјештај институција БиХ требало да се троши транспарентније. Истакао је да поједине институције закупљују просторе у строгом центру града и да је и то један од разлога што плаћају најскупљу кирију.

- У истим зонама градова имамо драстично различите цијене за закуп пословних простора и других објеката за смјештај институција. Потребно је трајно ријешити овај проблем за институције БиХ да би се смањили издаци за ове намјене који сада прелазе сваку мјеру - рекао је Продановић и додао да је очигледно да се не поштују ни препоруке Канцеларије за ревизију институција БиХ у вези са трошковима закупа.

Ова канцеларија је обавила ревизију учинка посвећену праћењу реализације препорука ревизора за период од 2010. до априла 2013. године и констатовала да институције БиХ нису у потпуности спровеле ниједну препоруку када је ријеч о смањењу издатака за закуп.

Извјештај ревизора је показао да руководиоци институција БиХ немају стварну жељу да смање годишње издатке за закуп простора које користе, те да их већина није заинтересована ни да анализира понуде на тржишту, нити да системски уреди ову област, иако за те намјене одлазе десетине милиона КМ.

Док ревизори пишу замјерке и препоруке, трошкови за ове намјене повећавају се из године у годину. За закуп је 2005. године потрошено 14 милиона, а 2010. више од 28 милиона КМ. До тога је, сматрају ревизори, дошло због повећања броја запослених, формирања нових институција на нивоу БиХ и неекономичног закупљивања објеката.

Савјет министара БиХ одобрио је 2013. године близу 20 милиона марака за куповину објеката за трајни смјештај институција, чиме би требало да буду смањени трошкови закупа, а одлука о куповини првих објеката донесена је крајем прошле године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УцитељБутен

05.01.2015 12:56

Еј, људи, да не повјерујете. Јавио се Лазар Продановиц, СНСД-ов доктор за оцигледно, са скромним пријављенинм мјесецним примањима од приблизно 25.000 КМ. Је ли стедео и када је од насих пара водао зене по Андрицграду у предизборној кампањи? Је ли стедео када је запосљавао неспособне странацке кадрове по болници у Зворнику? Градјани се цуде засто висе нема места на градском гробљу у Каракају. Мозда Лазар, СНСД-ов доктор за оцигледно, зна.

ОДГОВОРИТЕ