Institucije spiskale milione za kiriju

Institucije BiH zaboravile su na štednju, a u prilog tome idu podaci prema kojima su za zakup prostorija, zgrada i postrojenja u prvih devet mjeseci prošle godine potrošile 14,47 miliona maraka, što je za oko 800.000 više nego u istom periodu prethodne godine.

Bosna i Hercegovina 05.01.2015 | 16:10
Institucije spiskale milione za kiriju

U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za period januar - septembar 2014. godine navodi se da značajno izvršenje tekućih izdataka čine upravo troškovi zakupa, koji su povećani za pet odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2013. godine.

Među institucijama koje su potrošile više od milion maraka za kiriju su Ministarstvo inostranih poslova (MIP), Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO).

Iz budžeta su po više od pola miliona maraka za zakupe izvukli Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Agencija za statistiku. Više od 400.000 KM za iste namjene u devet mjeseci potrošili su Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Iznos od 300.000 KM koji troše za zakup prostora prešli su Služba za poslove sa strancima i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), dok su pojedinačno više od 200.000 dali i Institut za metrologiju, Ministarstvo odbrane, Kancelarija za veterinarstvo i Centar za uklanjanje mina.

Pored ovih institucija još 14 njih potrošilo je pojedinačno više od 100.000 maraka za zakup prostorija za rad, dok su ostale institucije trošile iznose manje od 100.000 za iste namjene.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra da bi novac za smještaj institucija BiH trebalo da se troši transparentnije. Istakao je da pojedine institucije zakupljuju prostore u strogom centru grada i da je i to jedan od razloga što plaćaju najskuplju kiriju.

- U istim zonama gradova imamo drastično različite cijene za zakup poslovnih prostora i drugih objekata za smještaj institucija. Potrebno je trajno riješiti ovaj problem za institucije BiH da bi se smanjili izdaci za ove namjene koji sada prelaze svaku mjeru - rekao je Prodanović i dodao da je očigledno da se ne poštuju ni preporuke Kancelarije za reviziju institucija BiH u vezi sa troškovima zakupa.

Ova kancelarija je obavila reviziju učinka posvećenu praćenju realizacije preporuka revizora za period od 2010. do aprila 2013. godine i konstatovala da institucije BiH nisu u potpunosti sprovele nijednu preporuku kada je riječ o smanjenju izdataka za zakup.

Izvještaj revizora je pokazao da rukovodioci institucija BiH nemaju stvarnu želju da smanje godišnje izdatke za zakup prostora koje koriste, te da ih većina nije zainteresovana ni da analizira ponude na tržištu, niti da sistemski uredi ovu oblast, iako za te namjene odlaze desetine miliona KM.

Dok revizori pišu zamjerke i preporuke, troškovi za ove namjene povećavaju se iz godine u godinu. Za zakup je 2005. godine potrošeno 14 miliona, a 2010. više od 28 miliona KM. Do toga je, smatraju revizori, došlo zbog povećanja broja zaposlenih, formiranja novih institucija na nivou BiH i neekonomičnog zakupljivanja objekata.

Savjet ministara BiH odobrio je 2013. godine blizu 20 miliona maraka za kupovinu objekata za trajni smještaj institucija, čime bi trebalo da budu smanjeni troškovi zakupa, a odluka o kupovini prvih objekata donesena je krajem prošle godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UciteljButen

05.01.2015 12:56

Ej, ljudi, da ne povjerujete. Javio se Lazar Prodanovic, SNSD-ov doktor za ocigledno, sa skromnim prijavljeninm mjesecnim primanjima od priblizno 25.000 KM. Je li stedeo i kada je od nasih para vodao zene po Andricgradu u predizbornoj kampanji? Je li stedeo kada je zaposljavao nesposobne stranacke kadrove po bolnici u Zvorniku? Gradjani se cude zasto vise nema mesta na gradskom groblju u Karakaju. Mozda Lazar, SNSD-ov doktor za ocigledno, zna.

ODGOVORITE