У Турској ухапшено 15 полицајаца

Турска полиција је ухапсила данас још 15 полицајаца осумњичених за прислушкивање у оквиру рација које је извела широм Турске.

Свијет 05.01.2015 | 12:00
У Турској ухапшено 15 полицајаца

Како јавља турска новинска агенција Анадолија, полицајци су ухапшени након упада полиције у њихове домове у осам турских градова, пренео је АП.

Неколико десетина полицајаца ухапшено је током 2014. године због тога што су осумњичени да су прислушкивали председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и друге званичнике.

Влада је саопштила да су полицајци повезани са једним од најутицајнијих исламских покрета у Турској који предводи проповедник Фетулах Гулен.

Тај покрет ужива велику популарност у Турској, али је и на мети критика - оптужују га да прикривено шири исламизам у својим приватним школама у 140 земаља.

Ердоган и његови следбеници истичу да постоје "паралелне структуре" покрета Гулен у државном апарату и његовом покушају да збаци владу због чега је и уследило масовно смењивање полицајаца, са циљем да се те структуре униште.

Гуленов покрет је годинама подржавао исламску владу, посебно у њеним напорима да потисне политички утицај војске, али, већ неко време, између два исламска табора постоје нетрпељивости, па цак и отворено непријатељство.

Припадници покрета Гулен сматрају да је Ердоган све ауторитарнији и критикују његов однос према демонстрацијама које су биле оодржане прошлог лета, истакавши да је акција полиције против демонстраната знак "недемократског односа" према критикама из друштва.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар