U Turskoj uhapšeno 15 policajaca

Turska policija je uhapsila danas još 15 policajaca osumnjičenih za prisluškivanje u okviru racija koje je izvela širom Turske.

Svijet 05.01.2015 | 12:00
U Turskoj uhapšeno 15 policajaca

Kako javlja turska novinska agencija Anadolija, policajci su uhapšeni nakon upada policije u njihove domove u osam turskih gradova, preneo je AP.

Nekoliko desetina policajaca uhapšeno je tokom 2014. godine zbog toga što su osumnjičeni da su prisluškivali predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i druge zvaničnike.

Vlada je saopštila da su policajci povezani sa jednim od najuticajnijih islamskih pokreta u Turskoj koji predvodi propovednik Fetulah Gulen.

Taj pokret uživa veliku popularnost u Turskoj, ali je i na meti kritika - optužuju ga da prikriveno širi islamizam u svojim privatnim školama u 140 zemalja.

Erdogan i njegovi sledbenici ističu da postoje "paralelne strukture" pokreta Gulen u državnom aparatu i njegovom pokušaju da zbaci vladu zbog čega je i usledilo masovno smenjivanje policajaca, sa ciljem da se te strukture unište.

Gulenov pokret je godinama podržavao islamsku vladu, posebno u njenim naporima da potisne politički uticaj vojske, ali, već neko vreme, između dva islamska tabora postoje netrpeljivosti, pa cak i otvoreno neprijateljstvo.

Pripadnici pokreta Gulen smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama koje su bile oodržane prošlog leta, istakavši da je akcija policije protiv demonstranata znak "nedemokratskog odnosa" prema kritikama iz društva.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar