Прича: АФЦ Вимблдон - радничка класа је још жива!

Пре више од две и по деценије оригинални Донси направили су једно од највећих изненађења откако постоји ФА куп – тукли су Ливерпул на Вемблију и докопали се трофеја. Духовни наследник клуба са Плау лејна сутра поново укршта копља са Редсима. Славни клуб долази у Лондон да се освети, а Вимблдон удара темељ за повратак на стазе старе славе...

Фудбал 05.01.2015 | 13:20
Прича: АФЦ Вимблдон - радничка класа је још жива!

Сећате се Луде дружине са Плау лејна? Стари добри Вилмблдон... Вини Џонс, Дејв Бесант, Лори Санчез, Џон Фашану, Денис Вајс... Нису знали много фудбала – неки од њих чак су били екстремно неталентовани – али зато су тукли као нико пре ни после њих. Били су дрипци посебног кова, аутохтона врста. Један од аутентичих производа острвског фудбала.

Више од једне деценије Донси су давали посебан шмек енгелској елити. Свесни да им фудбалска вештина није јача страна борили су се како су знали и умели. Прво су им се сви смејали, али то је додатно ојачало њихов касније препознатљиви тимски дух. Под паролом “сами против свих” почели су да прикупљају симпатије не само на Острву већ широм Европе. Свака њихова утакмица била је прича за себе – нешто што је више личило на рат, борбу до истребљења. Вођа “банде” био је голман Бесант, чудесни мотиватор, међутим, ону оштрицу и најистакнутијег члана представљао је Вини Џонс. Лудо храбар момак, покварен до корица... О лоптању је знао тек “нешто више” од бреза у Хајд парку. Џонс, Фашану и друштво усавршили су и до перфекције довели систем застрашивања ривала. Почињало је још у свлачионици, настављало се у тунелу, да би круну свега представљало физичко уништавање противника.

Много је насилника било у прошлом веку, али ова дружина без дилеме обележила је један период фудбалске историје. Тако луд тим никада раније није постојао и сасвим сигурно неће ни постојати.

Оригиналног Вимблдона, као што је познато, више нема. Када се почетком новог миленијума оптерећен финансијским проблемима клуб преселио седамдесетак километара од Лондона у Милтон Кинз и том приликом променио име, навијачи су прогласили “смрт свог вољеног тима”. Бесни због одлуке управе решили су да сами оснују нови Вимблдон. Милтон Кинз Донс добио је сва права на историју оригиналног клуба и постао правни наследник свега, али заљубљеници у покојни клуб љубав су поклонили новофирмираном АФЦ Вимблдону, који се стационирао на Кингсмедоуу. МК Донси су тако добили онај трофеј ФА купа из '88 када је у финалу побеђен Ливерпул (једно од највећих изненађења у откако је фудбала у Енглеској), док је АФЦ Вимблдон задржао духовно наслеђе и традицију старог клуба.

АФЦ Вимблдон је кренуо од нуле, од такозване “бетон лиге” и за девет сезона изборио пет промоција, тако да се сада такмичи у Лиги 2, што је четврти ранг такмичења у Енглеској. Примера ради, МК Донс је у Лиги 1 и углавном стагнира. Повод за читаву ову причу заправо је највећи догађај у краткој историји новог Вимблдона, пошто у оквиру треће рунде ФА купа на Кингсмедоу сутра стиже баш славни Ливерпул. Редси у Лондон долазе да се освете за '88, а у Вимблдону (први дуел са неким премијерлигашем од оснивања) на тај окршај гледају као на ударање темеља за повратак на стазе старе славе.

Ту се враћамо на ону причу о духовном наслеђу и оригиналном Вимблдону који је још у 19. веку основала радничка класа. Један потез управе клуба пре неколико недеља одушевио је читаву Енглеску: Цене улазница за Ливерпул биће потпуно исте, као када на Кингсмедоу долазе Јорк, Менсфилд, Оксфорд, Акрингтон или Екситер – од 4 до 25 фунти?! Стадион АФЦ Вимблдона малог је капацитета, прима нешто мање од 5.000 људи и нема сумње да би улазнице отишле и да коштају 50 фунти, али...

“Наша жеља је да се одужимо навијачима који нас верно прате све ове године. Хоћемо да омогућимо сваком да дође на овај спектакл. На овакав корак смо се одлучили јер сматрамо да је то исправно”, објаснио је одлуку управе први човек Вимблдона Ерик Самуелсон.

Енглези су израчунали да ће Вимблдон од продаје карата зарадити око 60.000 фунти, али да ће у њихову касу вероватно слити још око 150.000, с обзиром да се очекује да ова утакмица буде изабрана за директан ТВ пренос. Било како било, све навијаче Донса много више интересује још једна спектакуларна победа над великим ривалом од зараде. Слично размишљају и у руководству клуба, а када је став такав онда реалније изгледа и оно што би у овом тренутку било веће чудо од оног на Вемблију пре више од две и по деценије.

Зар не? Не заборавите, Енглеска је то. Па ако још у тим данашњим момцима са Кингсмедоуа има бар трунке оног старог лудила...свашта би ту могло да буде.

И још нешто. Вини, Дејв, Лори и друштво нису ту, али јесте Адебајо Акинфнева. Највећи фудбалер на свету игра за АФЦ Вимблдон...

Коментари / 0

Оставите коментар