Priča: AFC Vimbldon - radnička klasa je još živa!

Pre više od dve i po decenije originalni Donsi napravili su jedno od najvećih iznenađenja otkako postoji FA kup – tukli su Liverpul na Vembliju i dokopali se trofeja. Duhovni naslednik kluba sa Plau lejna sutra ponovo ukršta koplja sa Redsima. Slavni klub dolazi u London da se osveti, a Vimbldon udara temelj za povratak na staze stare slave...

Fudbal 05.01.2015 | 13:20
Priča: AFC Vimbldon - radnička klasa je još živa!

Sećate se Lude družine sa Plau lejna? Stari dobri Vilmbldon... Vini Džons, Dejv Besant, Lori Sančez, Džon Fašanu, Denis Vajs... Nisu znali mnogo fudbala – neki od njih čak su bili ekstremno netalentovani – ali zato su tukli kao niko pre ni posle njih. Bili su dripci posebnog kova, autohtona vrsta. Jedan od autentičih proizvoda ostrvskog fudbala.

Više od jedne decenije Donsi su davali poseban šmek engelskoj eliti. Svesni da im fudbalska veština nije jača strana borili su se kako su znali i umeli. Prvo su im se svi smejali, ali to je dodatno ojačalo njihov kasnije prepoznatljivi timski duh. Pod parolom “sami protiv svih” počeli su da prikupljaju simpatije ne samo na Ostrvu već širom Evrope. Svaka njihova utakmica bila je priča za sebe – nešto što je više ličilo na rat, borbu do istrebljenja. Vođa “bande” bio je golman Besant, čudesni motivator, međutim, onu oštricu i najistaknutijeg člana predstavljao je Vini Džons. Ludo hrabar momak, pokvaren do korica... O loptanju je znao tek “nešto više” od breza u Hajd parku. Džons, Fašanu i društvo usavršili su i do perfekcije doveli sistem zastrašivanja rivala. Počinjalo je još u svlačionici, nastavljalo se u tunelu, da bi krunu svega predstavljalo fizičko uništavanje protivnika.

Mnogo je nasilnika bilo u prošlom veku, ali ova družina bez dileme obeležila je jedan period fudbalske istorije. Tako lud tim nikada ranije nije postojao i sasvim sigurno neće ni postojati.

Originalnog Vimbldona, kao što je poznato, više nema. Kada se početkom novog milenijuma opterećen finansijskim problemima klub preselio sedamdesetak kilometara od Londona u Milton Kinz i tom prilikom promenio ime, navijači su proglasili “smrt svog voljenog tima”. Besni zbog odluke uprave rešili su da sami osnuju novi Vimbldon. Milton Kinz Dons dobio je sva prava na istoriju originalnog kluba i postao pravni naslednik svega, ali zaljubljenici u pokojni klub ljubav su poklonili novofirmiranom AFC Vimbldonu, koji se stacionirao na Kingsmedouu. MK Donsi su tako dobili onaj trofej FA kupa iz '88 kada je u finalu pobeđen Liverpul (jedno od najvećih iznenađenja u otkako je fudbala u Engleskoj), dok je AFC Vimbldon zadržao duhovno nasleđe i tradiciju starog kluba.

AFC Vimbldon je krenuo od nule, od takozvane “beton lige” i za devet sezona izborio pet promocija, tako da se sada takmiči u Ligi 2, što je četvrti rang takmičenja u Engleskoj. Primera radi, MK Dons je u Ligi 1 i uglavnom stagnira. Povod za čitavu ovu priču zapravo je najveći događaj u kratkoj istoriji novog Vimbldona, pošto u okviru treće runde FA kupa na Kingsmedou sutra stiže baš slavni Liverpul. Redsi u London dolaze da se osvete za '88, a u Vimbldonu (prvi duel sa nekim premijerligašem od osnivanja) na taj okršaj gledaju kao na udaranje temelja za povratak na staze stare slave.

Tu se vraćamo na onu priču o duhovnom nasleđu i originalnom Vimbldonu koji je još u 19. veku osnovala radnička klasa. Jedan potez uprave kluba pre nekoliko nedelja oduševio je čitavu Englesku: Cene ulaznica za Liverpul biće potpuno iste, kao kada na Kingsmedou dolaze Jork, Mensfild, Oksford, Akrington ili Eksiter – od 4 do 25 funti?! Stadion AFC Vimbldona malog je kapaciteta, prima nešto manje od 5.000 ljudi i nema sumnje da bi ulaznice otišle i da koštaju 50 funti, ali...

“Naša želja je da se odužimo navijačima koji nas verno prate sve ove godine. Hoćemo da omogućimo svakom da dođe na ovaj spektakl. Na ovakav korak smo se odlučili jer smatramo da je to ispravno”, objasnio je odluku uprave prvi čovek Vimbldona Erik Samuelson.

Englezi su izračunali da će Vimbldon od prodaje karata zaraditi oko 60.000 funti, ali da će u njihovu kasu verovatno sliti još oko 150.000, s obzirom da se očekuje da ova utakmica bude izabrana za direktan TV prenos. Bilo kako bilo, sve navijače Donsa mnogo više interesuje još jedna spektakularna pobeda nad velikim rivalom od zarade. Slično razmišljaju i u rukovodstvu kluba, a kada je stav takav onda realnije izgleda i ono što bi u ovom trenutku bilo veće čudo od onog na Vembliju pre više od dve i po decenije.

Zar ne? Ne zaboravite, Engleska je to. Pa ako još u tim današnjim momcima sa Kingsmedoua ima bar trunke onog starog ludila...svašta bi tu moglo da bude.

I još nešto. Vini, Dejv, Lori i društvo nisu tu, ali jeste Adebajo Akinfneva. Najveći fudbaler na svetu igra za AFC Vimbldon...

Komentari / 0

Ostavite komentar