Филм и историја промјенили историју Колумбије!

Утицај филма + популарност фудбала... Нешто велико је морало да се догоди.

Фудбал 05.01.2015 | 09:00
Филм и историја промјенили историју Колумбије!

Када је негде око 12. јула 1991. године Вилсон Родригез одлучио да сину да име по чувеном филмском лику, Џејмсу Бонду, вероватно није ни сањао какав ће то утицај имати на колумбијску културу, па и историју.

Догодило се да је 23 године касније, захваљујући фудбалским способностима његовог сина Џејмса Давида Родригеза Рубија, име "Џејмс" (тачније шпанска изведба, Хамес) убедљиво најпопуларније име у Колумбији!

Из те земље стижу вести да је током 2014. године, колико због Родригесових игара на Мундијалу, толико и због трансфера у Реал Мадрид који је уследио, највише мушке деце добило име - Џејмс, односно Хамес. Тако је, захваљујући утицају филма у комбинацији са популарношћу које носи фудбал, остварен очигледан утицај на културу једног народа.

Нема потребе наглашавати да је до успона младог Џејмса Родригеза то име у Колумбији било прави куриозитет.

Данас је на делу права "Џејмсанија", односно "Хамесманија" у Колумбији, где није популарно само име Хамес, већ и Хамес Даниел, Хамес Сампјер, Хамес Давид, Џон Хамес, Хамес де Хесус, итд.

Ако питате "ауторе" ово маније, сина и оца Родригеза, најпопуларнији фудбалер Колумбије се зове Џејмс, али као и у већини латиноамеричких земаља, јако мали проценат људи говори енглески језик и сасвим је нормално и очекивано да је момак брзо био прекрштен у Хамес и да ће се већина дечака рођени 2014. одазивати баш на то име.

А, Родригез не чека. Свестан је популарности, па тако већ има своју линију гардеробе "Ј10", као посебан бренд колумбијског произвођача "Бронзини". Поред тога, Родригез има и своје енергетско пиће "Голд 10", која је потпуни хит у Колумбији.

За крај, констатоваћемо да је све почело када је Вилсон, такође бивши играч, постао велики фан серијала филмова о "Агенту 007", Бонду. Џејмсу Бонду.

Коментари / 0

Оставите коментар