Гдје су нестали сарајевски Срби?

Министар правде Србије Никола Селаковић сматра да је процесуирање злочина над Србима у највећој мјери изостало и наглашава да је о томе увијек отворено говорио са колегама из БиХ.

Босна и Херцеговина 04.01.2015 | 12:57
Гдје су нестали сарајевски Срби?

Селаковић у интервјуу Срни наводи да Срби са подручја бивше Југославије с правом очекује процесуирање ратних злочина који су извршени над сународницима.

"То је изостало и оставља горак утисак да српске жртве не доживљавају правду", каже Селаковић. "Србија не види где су нестали сарајевски Срби. То не виде ни Срби у Републици Српској. То не виде ни Срби у Федерацији БиХ, онолико колико их је тамо остало", истиче Селаковић.

Он сматра да није нормално да у доба приче о нужности и неопходности процесуирања ратних злочина и активности Србије на том плану - ти злочини остану без одговора, без правоснажних судских пресуда према онима који су за тако нешто окривљени. Селаковић указује да је Србија у овом региону најефикасније процесуирала осумњичене за ратне злочине.

"То је био тежак корак Србије, и резултат је рада неколико претходних влада, а Србија остаје при том усмерењу. Оно што ја истичем сваки пут и увек ћу истицати - то је да ћу увек стати иза процесуирања ратних злочина ко год да је био жртва или починилац", наводи Селаковић.

Селаковић напомиње да не постоји састанак на којем је учествовао као министар правде Србије, а да није инсистирао на кажњавању злочина над Србима. Он истиче да се одазвао сваком захтјеву за састанак, без озбира ко му се обратио и да ли га је тражио Бошњак, Албанац, Србин, Хрват, и напомиње да је његово министарство учинило максимум напора да дође до откривања и процесуирања ратних злочина. Селаковић сматра да је сарадњи ресорних министарстава Србије и Републике Српске у протеклом периоду у значајној мјери унапријеђена.

"Та сарадња не односи се само на комуникацију два министра, већ и на комункацију свих нижих структура у министарствима правде...У Министарству правде Србије постоји апсолутна спремност за даље унапређење сарадње", наводи Селаковић. Добра сарадња постоји и са Министарство правде БиХ, каже Селаковић и појашњава да, када је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима, "постоји стална комункација, али она не значи апослутну сагласност о свему".

Министра правде Србије вјерује да постоји много ствари у којим могу унапређивати осноси Срсбије и Српске, али то мора да буде обиљежено видљивим резултатима. "Србија је земља која води отворену, принципијелну и јасну спољну политику и жели да она буде интензивна и динамична", наводи Селаковић.

Селаковић оцјењује да сарадње Србије и БиХ у наредном периоду мора да буде политика потпуно видљивих резултата, те да сви треба да буду ефикасни и оперативни.

"Морамо да имамо пројекте. Министарство правде Србије је, у том смислу, прилично ограничено у својим надлежностма, али ће пружити подршку и допринети јачању правних механизама за остварење такве сарадње", изјавио је Селаковић у интервјуу Срни.

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

МИЛО ТИЛО

04.01.2015 12:33

УНАПРЕДИО СИ САМО ДА ХАПСИС СРБЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

04.01.2015 12:41

Добро сте се сјетили да то питање поставите након 23 године од почетка рата. Гдје смо? У ПМ (ако вам за ово ПМ треба превод радо ћу вам га дати, али га ови из РТВБН неће објавити, с правом)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

04.01.2015 12:48

Срби из Сарајева су у Бањој Луци,Приједору,Зепци,Сребреници,Висеграду,Посавини .Док су ови други муслимани и хрвати у Сарајеву,Босанском петровцу,Грахову итд.Минустар све зна а прави се луд.Питај гдесу Срби са Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ШТА САД

04.01.2015 12:51

Све си ти ово лијепо и уопштено рекао. А гдје је АКЦИЈА И КОНКРЕТИЗАЦИЈА. Без тога све остаје мртво слово на папиру. Већ сутра се ни ти сам нећеш сјећати свега овог што си рекао, а камили ми обични смртници. па зато, прије него што дате неку изјаву на било коју тему, прво припремите конкретну акцију, и кажите "ово је тако и тако, а ми да не би било тако ћемо урадити то и то". и да народу послије дате извјештај да ли сте урадили. Ако нисте (а нећете) да вас развластимо, а ако јесте ( а нећете) да вас наградимо. тако се то ради у цивилизованим земљама. политичаре цијене по дјелу а не по ријечима. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

04.01.2015 13:02

Ево их око 5000 до 7000 у Брцко Дистрикту са БЕСПЛАТНИМ плацом и вецина их је добила новац за нови дом.. Послије рата је било и преко 16 000 Срба у Брцком али су многи отисли даље.. Е паметњаковицу за друге градове не знам али знам да ВЕЦИНА Срба није на небу.. као сто годинама паламудите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

04.01.2015 13:04

он пуно вјерује БАЈИ,без обзира кога хапси ако стварно постоје докази за поцињно дјело,ни један народ(бар ја тако мислим) неби зелио зивјет и имат у суссједству злоцинца

ОДГОВОРИТЕ
Name

кукулеле

04.01.2015 13:09

Па колико знам нас у Сарајеву нема вец 20 година! Зар вам је толико требало да схватите да смо нестали, гдје, како??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

04.01.2015 13:32

Тузиластво Србије даје тајна докомента амбасадама страних плаценика ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

04.01.2015 14:09

Сви народи у Босни и Херцеговини су отисли тамо гдје су њихове водје хтјеле.Највисе су криви зато, управо они који су бирани од тог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звака

04.01.2015 14:24

гдје су муслимани из приједора господине

ОДГОВОРИТЕ
Name

1312

28.12.2022 12:53

у холандији свабији сведској

Name

Брчко

04.01.2015 14:31

логика свака ти је на мјесту..! Срби су се мало зезнули... Кад их не Крајишњик позво да напусте послије рата федерално сарајево и да понесу и српске гробове ако могу..! о томе нико не говори.. то је била стратеска грешка..! са циљем повецања броја срба у РС погледај видео селидба небеског народа у аер. насељу сарајево..! Срби су распродали све по федерацији и сад кукају да их нема у ФБиХ..! док ипак Бошњаци своју имовину у РС нису распродавали ..! многе бошњаке које познајем имају и у ФБИХ имања и плус у РС... чекамо да нам Баја омогући благостање па да се вратимо на своје..! познам минимум 50 бошњака који су регуларно купили српске станове по тузлисарајеву и маглагу а имају и у РС обновљена имања.. зиве раде и лијеце се у ФБиХ а викендом обилазе своја имања у РС .. јер родна груда је родна груда... сад се мало питате ко се овде грдно зезно...!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

04.01.2015 15:22

Овај што пита, где су муслимани из Приједора,па они су у Шведској,уживају,ето среће да су срби из Бањалуке отисли у Шведску, данас се неби патили како да преживе, него би као сведјани тивили галантно,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алијини синови се попалили

04.01.2015 15:25

цовјек пита за нестале, којих је на хиљаде...мисле на оне који су муцени и убијани у касарни Виктор Бубањ, ције су просторије прекрецене због крви на зидовима. И гдје су убице и муцитељи само обукли судијске одоре и наставили са прогоном Срба. Мисли на људе ција су тијела бацена на сарајевску градску депонију у Буца Потоку. А видим и зиви вам сметају. Не могу Алијини синови без фасизма, па то ти је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

04.01.2015 15:42

ма нема висе оног Сарајева нити це га икад висе бити. Ово сада је несто као Кабул. Исламисти СДА су протјерали и нас мало сто је било остало. Немојте само ви сарајевски муслимани прицати о заједноцком зивоту молим вас. Нема веци исламиста од вас и дај оставите нас висе сви на миру. Ко да ми неби остали да смо имали бар основне услове за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брчак

04.01.2015 15:47

Најбоље се правити будала,а мозда се и неправис то си у стварности

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Сарајлија

04.01.2015 16:13

Сигуран сам да би Сарајево пре и лаксе помогло Истоцном Сарајеву него Баја. Ниси ти изгледа никад био у Сарајеву, кад казес да је Кабул. У Сарајеву има пуно српског зивља и пуно упослених Срба са Пала, И. Сарајева,... И нека их. Највеце етницко цисцење Хрвата из БиХ је направио Ф. Тудман, а Срба из садасње Федерације Крајисник. И искрено ти казем да су Срби све продали, послије дејтонског споразума, а пали на терет РС-у. Стета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биједници

04.01.2015 16:57

Босње, мисле да им неко вјерује да су они јадни добри...а улице и тргови носе имена кољаца српске дјеце. Босњаци су најгори лазови и лицемјери тј понајгори олос који је земљом ходао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп

04.01.2015 17:10

Нека Селаковић пита Крајишника.он је био посебно ангажован на исељавању,униставању,паљењу по Грбавици,Илиџи,Вогошћи,Хаџићима....нека слиједи саобраћајне знакове ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи прогнаник

04.01.2015 18:16

Од завршетка рата у Сарајеву покушавам да преко суда вратим стан у који ми се у току рата уселио један бошњачки дезертер. На првостепеном суду добијем спор, а са Кантоналног само врате на првостепени, као због пропуста, и тако три пута. Очигледно развлаче спор до богојављења, мислећи да ћу одустати. И тако формално се водим у Сарајеву, са супругом и четворо дјеце, а суштински лутам од немила до недрага. Чак за исти случај као што је мој постоји и позитивна одлука Уставног суда. Долази ми на памет да јавно објавим прогнанство из сарајева 2015 године и пријавим се на неку другу адресу. Али коју? Колико је још таквих Срба који се формално воде у сарајеву а суштински у њему не живе. Сви ми се водимо као да смо у Сарајеву, а уствари нисмо. има ли неко идеју шта да радим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

04.01.2015 18:20

Ево ти сарајевских срба у требињу,незнам колико,само знам да домаци срби нису сретни на њих.казу досли са парама,имају људе у опстини итд.ево ста домаци срби казу:волили бисмо висе насе муслимане да се врате,него Ове сарајевске србе.казу они нису нас народ.провјерите да је тацна ова прица,питајте неког требињског србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

04.01.2015 18:24

За Попа ,Неправи се будала,СЕЛАКОВИЋ ЈЕ ДОДИКОВ СМР..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМЊА

04.01.2015 20:40

Кад неко назове Босјаке олосом,ви то објавите.Кад неко тог истог олосом назове ви то не објавите.Искрено,нисам то од вас оцекивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевски србин

04.01.2015 22:04

Ево ЈА сам у Брцком, ако ме неко тражи, да зна! Има нај још пар хиљада у овој посавској махали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцко сарајево и логика

04.01.2015 22:12

Сарајевски срби су у брцком добили шипак, неко је добио право за градњу стана на Илицки, то је све. Моја породица није добила ни то право ни једну једину циглу. А код брцанских муслимана, ствари стоје доста боље, њихов повратак је жестоко финансиран од стране исламских земаља, тако да данас и онај прије ратни просјак има кућу на два спрата са пвц столарија итд. .. немој те молим вас више обмањивањивати народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслимани из Приједора

04.01.2015 23:20

Оне које ја знам, су у Сведској. Док су досли добили су пензије или је плацено њиховим цлановима породице да их његују. Неки су наставили радити на црну у пиланама. Куце су поново направили у Босни. Док су Срби све распродали да би презивјели цак и Запад. Сарајевски Срби су се разбјезали у остављ наведена мјеста. Куциста су вецини одузета и врацена Муслиманима сад као дијаспори- нико висе не вели избјеглици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.01.2015 23:30

Свако има своју прицу. И свака та прица је болна. Само једно људи никако да схвате "ми се толико медјусобно мрзимо и неподносимо да је само питање дана када це ово буре барута поново експлодирати. И тада цемо сви нестати са ових простора. Неки це побјеци у нормалне дрзаве а остали це се медјусобно поубијати. Тако нам и треба кад нецемо да се мирно подијелимо и свако зиви свој зивот. Муслимани нека зиве по Шеријату у ФБиХ а ми у РС како ми хоцемо."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како зиве Муслимани

04.01.2015 23:40

те засто је сведска подивљала? Господја Јасаревиц је добила посао посто су цетверо истјерани. Да би то ублазили примили су јос једно. Сад их све цува Полиција јер их Сведјани гањају као Срби вас 1992. Линкови да је све истина: хттпс://се.линкедин.цом/пуб/фадила-јасаревиц/48/276/а64 хттп://www.еxпонерат.нет/свенскар-авскедас-ефтер-30-ар-тилл-форман-фор-босниска-муслимер/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због ратних траума

04.01.2015 23:59

Господја Османовиц је добила породицу да је слузе. Не знајуци да је Полиција прати отисла је да се коцка у Касино Космопол 418 пута. Број је тацан јер је Господја употребљавала цланску карy. Породица је добила преко 6 милиона круна да је слузи. Тај новац сад потразује дрзава, а пара нема. хттп://www.гп.се/нyхетер/готеборг/1.2509412-фамиљ-аталас-фор-мангмиљонфуск-мед-бидраг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.01.2015 16:24

Додик је добро рекао да је Сарајево Техеран и није погријесио,зато нема Срба и ако има несмију се јавити да су зиви,прије рата Сарајево је било рај на земљи слусала се музика пило вино а сад се слусају ходје и пије цај,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре/ Мд

05.01.2015 18:53

Срба нема ни у Зеници! То се сада зове Кабул. Сад це ови да навале да ударају минусе. Ако нисам у праву нека напису име и презиме једног србина који се вратио у Зеницу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевицки СРБИН

05.01.2015 23:35

Цовјек се само пита:"Гдје су нестали Сарајевски Срби"?Од Муслиманских хорди је страдало на хиљаде недузних Срба.У самом Сарајеву Срби су страдали на многом локацијама,али до данасњег дана злоцинци нису казњени.На србској страни се хапси,прогања,осудјује а на другој се то вјесто скрива и негира.На крају испада да су се Срби сами поубијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина о Сарајевским Србима

06.01.2015 09:30

Добро си се сјетио послије 20 година и висе да питас гдје су сарајевски Срби.Видим пуно бринес о Србима, многима си помогао да се испоруце Хагу итд. Отисли смо гдје смо морали. Додји ти и зиви у Сарајеву па да видис како Срби зиве у Сарајеву и данас.Не мозе се ријецима описати тај зивот то се треба само дозивјети.Хвала ти на пазњи нека и тебе Бог тако пази.Доста празних прица, лако се играти са недузним људима и људима који су препустени сами себи да се бране како могу и знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевски србин

06.01.2015 13:50

Питај Мому Крајисника

ОДГОВОРИТЕ
Name

YоуТубе

06.01.2015 15:45

Погледајте на YоуТубе;Збогом Сарајево-Како су Срби палили властите куце и ископавали мртве 1996,Одлазим одлазим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

06.01.2015 15:55

Мозда би се требао запитати гдје су Павковиц и Ојданиц.

ОДГОВОРИТЕ