Gdje su nestali sarajevski Srbi?

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da je procesuiranje zločina nad Srbima u najvećoj mjeri izostalo i naglašava da je o tome uvijek otvoreno govorio sa kolegama iz BiH.

Bosna i Hercegovina 04.01.2015 | 12:57
Gdje su nestali sarajevski Srbi?

Selaković u intervjuu Srni navodi da Srbi sa područja bivše Jugoslavije s pravom očekuje procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni nad sunarodnicima.

"To je izostalo i ostavlja gorak utisak da srpske žrtve ne doživljavaju pravdu", kaže Selaković. "Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi. To ne vide ni Srbi u Republici Srpskoj. To ne vide ni Srbi u Federaciji BiH, onoliko koliko ih je tamo ostalo", ističe Selaković.

On smatra da nije normalno da u doba priče o nužnosti i neophodnosti procesuiranja ratnih zločina i aktivnosti Srbije na tom planu - ti zločini ostanu bez odgovora, bez pravosnažnih sudskih presuda prema onima koji su za tako nešto okrivljeni. Selaković ukazuje da je Srbija u ovom regionu najefikasnije procesuirala osumnjičene za ratne zločine.

"To je bio težak korak Srbije, i rezultat je rada nekoliko prethodnih vlada, a Srbija ostaje pri tom usmerenju. Ono što ja ističem svaki put i uvek ću isticati - to je da ću uvek stati iza procesuiranja ratnih zločina ko god da je bio žrtva ili počinilac", navodi Selaković.

Selaković napominje da ne postoji sastanak na kojem je učestvovao kao ministar pravde Srbije, a da nije insistirao na kažnjavanju zločina nad Srbima. On ističe da se odazvao svakom zahtjevu za sastanak, bez ozbira ko mu se obratio i da li ga je tražio Bošnjak, Albanac, Srbin, Hrvat, i napominje da je njegovo ministarstvo učinilo maksimum napora da dođe do otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina. Selaković smatra da je saradnji resornih ministarstava Srbije i Republike Srpske u proteklom periodu u značajnoj mjeri unaprijeđena.

"Ta saradnja ne odnosi se samo na komunikaciju dva ministra, već i na komunkaciju svih nižih struktura u ministarstvima pravde...U Ministarstvu pravde Srbije postoji apsolutna spremnost za dalje unapređenje saradnje", navodi Selaković. Dobra saradnja postoji i sa Ministarstvo pravde BiH, kaže Selaković i pojašnjava da, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, "postoji stalna komunkacija, ali ona ne znači aposlutnu saglasnost o svemu".

Ministra pravde Srbije vjeruje da postoji mnogo stvari u kojim mogu unapređivati osnosi Srsbije i Srpske, ali to mora da bude obilježeno vidljivim rezultatima. "Srbija je zemlja koja vodi otvorenu, principijelnu i jasnu spoljnu politiku i želi da ona bude intenzivna i dinamična", navodi Selaković.

Selaković ocjenjuje da saradnje Srbije i BiH u narednom periodu mora da bude politika potpuno vidljivih rezultata, te da svi treba da budu efikasni i operativni.

"Moramo da imamo projekte. Ministarstvo pravde Srbije je, u tom smislu, prilično ograničeno u svojim nadležnostma, ali će pružiti podršku i doprineti jačanju pravnih mehanizama za ostvarenje takve saradnje", izjavio je Selaković u intervjuu Srni.

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

MILO TILO

04.01.2015 12:33

UNAPREDIO SI SAMO DA HAPSIS SRBE...

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

04.01.2015 12:41

Dobro ste se sjetili da to pitanje postavite nakon 23 godine od početka rata. Gdje smo? U PM (ako vam za ovo PM treba prevod rado ću vam ga dati, ali ga ovi iz RTVBN neće objaviti, s pravom)

ODGOVORITE
Name

Realan

04.01.2015 12:48

Srbi iz Sarajeva su u Banjoj Luci,Prijedoru,Zepci,Srebrenici,Visegradu,Posavini .Dok su ovi drugi muslimani i hrvati u Sarajevu,Bosanskom petrovcu,Grahovu itd.Minustar sve zna a pravi se lud.Pitaj gdesu Srbi sa Kosova.

ODGOVORITE
Name

I ŠTA SAD

04.01.2015 12:51

Sve si ti ovo lijepo i uopšteno rekao. A gdje je AKCIJA I KONKRETIZACIJA. Bez toga sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Već sutra se ni ti sam nećeš sjećati svega ovog što si rekao, a kamili mi obični smrtnici. pa zato, prije nego što date neku izjavu na bilo koju temu, prvo pripremite konkretnu akciju, i kažite "ovo je tako i tako, a mi da ne bi bilo tako ćemo uraditi to i to". i da narodu poslije date izvještaj da li ste uradili. Ako niste (a nećete) da vas razvlastimo, a ako jeste ( a nećete) da vas nagradimo. tako se to radi u civilizovanim zemljama. političare cijene po djelu a ne po riječima. Amin

ODGOVORITE
Name

Logika...

04.01.2015 13:02

Evo ih oko 5000 do 7000 u Brcko Distriktu sa BESPLATNIM placom i vecina ih je dobila novac za novi dom.. Poslije rata je bilo i preko 16 000 Srba u Brckom ali su mnogi otisli dalje.. E pametnjakovicu za druge gradove ne znam ali znam da VECINA Srba nije na nebu.. kao sto godinama palamudite..

ODGOVORITE
Name

BAJA

04.01.2015 13:04

on puno vjeruje BAJI,bez obzira koga hapsi ako stvarno postoje dokazi za pocinjno djelo,ni jedan narod(bar ja tako mislim) nebi zelio zivjet i imat u sussjedstvu zlocinca

ODGOVORITE
Name

kukulele

04.01.2015 13:09

Pa koliko znam nas u Sarajevu nema vec 20 godina! Zar vam je toliko trebalo da shvatite da smo nestali, gdje, kako??

ODGOVORITE
Name

SSD. SJEDINJENJE SRPSKE DRZAVE V.SRBIJA

04.01.2015 13:32

Tuzilastvo Srbije daje tajna dokomenta ambasadama stranih placenika ...

ODGOVORITE
Name

XX

04.01.2015 14:09

Svi narodi u Bosni i Hercegovini su otisli tamo gdje su njihove vodje htjele.Najvise su krivi zato, upravo oni koji su birani od tog naroda.

ODGOVORITE
Name

zvaka

04.01.2015 14:24

gdje su muslimani iz prijedora gospodine

ODGOVORITE
Name

1312

28.12.2022 12:53

u holandiji svabiji svedskoj

Name

Brčko

04.01.2015 14:31

logika svaka ti je na mjestu..! Srbi su se malo zeznuli... Kad ih ne Krajišnjik pozvo da napuste poslije rata federalno sarajevo i da ponesu i srpske grobove ako mogu..! o tome niko ne govori.. to je bila strateska greška..! sa ciljem povecanja broja srba u RS pogledaj video selidba nebeskog naroda u aer. naselju sarajevo..! Srbi su rasprodali sve po federaciji i sad kukaju da ih nema u FBiH..! dok ipak Bošnjaci svoju imovinu u RS nisu rasprodavali ..! mnoge bošnjake koje poznajem imaju i u FBIH imanja i plus u RS... čekamo da nam Baja omogući blagostanje pa da se vratimo na svoje..! poznam minimum 50 bošnjaka koji su regularno kupili srpske stanove po tuzlisarajevu i maglagu a imaju i u RS obnovljena imanja.. zive rade i lijece se u FBiH a vikendom obilaze svoja imanja u RS .. jer rodna gruda je rodna gruda... sad se malo pitate ko se ovde grdno zezno...!???

ODGOVORITE
Name

pop

04.01.2015 15:22

Ovaj što pita, gde su muslimani iz Prijedora,pa oni su u Švedskoj,uživaju,eto sreće da su srbi iz Banjaluke otisli u Švedsku, danas se nebi patili kako da prežive, nego bi kao svedjani tivili galantno,

ODGOVORITE
Name

Alijini sinovi se popalili

04.01.2015 15:25

covjek pita za nestale, kojih je na hiljade...misle na one koji su muceni i ubijani u kasarni Viktor Bubanj, cije su prostorije prekrecene zbog krvi na zidovima. I gdje su ubice i mucitelji samo obukli sudijske odore i nastavili sa progonom Srba. Misli na ljude cija su tijela bacena na sarajevsku gradsku deponiju u Buca Potoku. A vidim i zivi vam smetaju. Ne mogu Alijini sinovi bez fasizma, pa to ti je.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

04.01.2015 15:42

ma nema vise onog Sarajeva niti ce ga ikad vise biti. Ovo sada je nesto kao Kabul. Islamisti SDA su protjerali i nas malo sto je bilo ostalo. Nemojte samo vi sarajevski muslimani pricati o zajednockom zivotu molim vas. Nema veci islamista od vas i daj ostavite nas vise svi na miru. Ko da mi nebi ostali da smo imali bar osnovne uslove za zivot.

ODGOVORITE
Name

brčak

04.01.2015 15:47

Najbolje se praviti budala,a mozda se i nepravis to si u stvarnosti

ODGOVORITE
Name

RE Sarajlija

04.01.2015 16:13

Siguran sam da bi Sarajevo pre i lakse pomoglo Istocnom Sarajevu nego Baja. Nisi ti izgleda nikad bio u Sarajevu, kad kazes da je Kabul. U Sarajevu ima puno srpskog zivlja i puno uposlenih Srba sa Pala, I. Sarajeva,... I neka ih. Najvece etnicko ciscenje Hrvata iz BiH je napravio F. Tudman, a Srba iz sadasnje Federacije Krajisnik. I iskreno ti kazem da su Srbi sve prodali, poslije dejtonskog sporazuma, a pali na teret RS-u. Steta.

ODGOVORITE
Name

bijednici

04.01.2015 16:57

Bosnje, misle da im neko vjeruje da su oni jadni dobri...a ulice i trgovi nose imena koljaca srpske djece. Bosnjaci su najgori lazovi i licemjeri tj ponajgori olos koji je zemljom hodao.

ODGOVORITE
Name

stop

04.01.2015 17:10

Neka Selaković pita Krajišnika.on je bio posebno angažovan na iseljavanju,unistavanju,paljenju po Grbavici,Ilidži,Vogošći,Hadžićima....neka slijedi saobraćajne znakove ...

ODGOVORITE
Name

Poslednji prognanik

04.01.2015 18:16

Od završetka rata u Sarajevu pokušavam da preko suda vratim stan u koji mi se u toku rata uselio jedan bošnjački dezerter. Na prvostepenom sudu dobijem spor, a sa Kantonalnog samo vrate na prvostepeni, kao zbog propusta, i tako tri puta. Očigledno razvlače spor do bogojavljenja, misleći da ću odustati. I tako formalno se vodim u Sarajevu, sa suprugom i četvoro djece, a suštinski lutam od nemila do nedraga. Čak za isti slučaj kao što je moj postoji i pozitivna odluka Ustavnog suda. Dolazi mi na pamet da javno objavim prognanstvo iz sarajeva 2015 godine i prijavim se na neku drugu adresu. Ali koju? Koliko je još takvih Srba koji se formalno vode u sarajevu a suštinski u njemu ne žive. Svi mi se vodimo kao da smo u Sarajevu, a ustvari nismo. ima li neko ideju šta da radim?

ODGOVORITE
Name

Julio

04.01.2015 18:20

Evo ti sarajevskih srba u trebinju,neznam koliko,samo znam da domaci srbi nisu sretni na njih.kazu dosli sa parama,imaju ljude u opstini itd.evo sta domaci srbi kazu:volili bismo vise nase muslimane da se vrate,nego Ove sarajevske srbe.kazu oni nisu nas narod.provjerite da je tacna ova prica,pitajte nekog trebinjskog srbina.

ODGOVORITE
Name

ogi prijedor

04.01.2015 18:24

Za Popa ,Nepravi se budala,SELAKOVIĆ JE DODIKOV SMR..

ODGOVORITE
Name

SUMNJA

04.01.2015 20:40

Kad neko nazove Bosjake olosom,vi to objavite.Kad neko tog istog olosom nazove vi to ne objavite.Iskreno,nisam to od vas ocekivao.

ODGOVORITE
Name

Sarajevski srbin

04.01.2015 22:04

Evo JA sam u Brckom, ako me neko traži, da zna! Ima naj još par hiljada u ovoj posavskoj mahali.

ODGOVORITE
Name

brcko sarajevo i logika

04.01.2015 22:12

Sarajevski srbi su u brckom dobili šipak, neko je dobio pravo za gradnju stana na Ilicki, to je sve. Moja porodica nije dobila ni to pravo ni jednu jedinu ciglu. A kod brcanskih muslimana, stvari stoje dosta bolje, njihov povratak je žestoko finansiran od strane islamskih zemalja, tako da danas i onaj prije ratni prosjak ima kuću na dva sprata sa pvc stolarija itd. .. nemoj te molim vas više obmanjivanjivati narod.

ODGOVORITE
Name

Muslimani iz Prijedora

04.01.2015 23:20

One koje ja znam, su u Svedskoj. Dok su dosli dobili su penzije ili je placeno njihovim clanovima porodice da ih njeguju. Neki su nastavili raditi na crnu u pilanama. Kuce su ponovo napravili u Bosni. Dok su Srbi sve rasprodali da bi prezivjeli cak i Zapad. Sarajevski Srbi su se razbjezali u ostavlj navedena mjesta. Kucista su vecini oduzeta i vracena Muslimanima sad kao dijaspori- niko vise ne veli izbjeglici.

ODGOVORITE
Name

Miki

04.01.2015 23:30

Svako ima svoju pricu. I svaka ta prica je bolna. Samo jedno ljudi nikako da shvate "mi se toliko medjusobno mrzimo i nepodnosimo da je samo pitanje dana kada ce ovo bure baruta ponovo eksplodirati. I tada cemo svi nestati sa ovih prostora. Neki ce pobjeci u normalne drzave a ostali ce se medjusobno poubijati. Tako nam i treba kad necemo da se mirno podijelimo i svako zivi svoj zivot. Muslimani neka zive po Šerijatu u FBiH a mi u RS kako mi hocemo."

ODGOVORITE
Name

Kako zive Muslimani

04.01.2015 23:40

te zasto je svedska podivljala? Gospodja Jasarevic je dobila posao posto su cetvero istjerani. Da bi to ublazili primili su jos jedno. Sad ih sve cuva Policija jer ih Svedjani ganjaju kao Srbi vas 1992. Linkovi da je sve istina: https://se.linkedin.com/pub/fadila-jasarevic/48/276/a64 http://www.exponerat.net/svenskar-avskedas-efter-30-ar-till-forman-for-bosniska-muslimer/

ODGOVORITE
Name

Zbog ratnih trauma

04.01.2015 23:59

Gospodja Osmanovic je dobila porodicu da je sluze. Ne znajuci da je Policija prati otisla je da se kocka u Kasino Kosmopol 418 puta. Broj je tacan jer je Gospodja upotrebljavala clansku kary. Porodica je dobila preko 6 miliona kruna da je sluzi. Taj novac sad potrazuje drzava, a para nema. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2509412-familj-atalas-for-mangmiljonfusk-med-bidrag

ODGOVORITE
Name

Md

05.01.2015 16:24

Dodik je dobro rekao da je Sarajevo Teheran i nije pogrijesio,zato nema Srba i ako ima nesmiju se javiti da su zivi,prije rata Sarajevo je bilo raj na zemlji slusala se muzika pilo vino a sad se slusaju hodje i pije caj,

ODGOVORITE
Name

Re/ Md

05.01.2015 18:53

Srba nema ni u Zenici! To se sada zove Kabul. Sad ce ovi da navale da udaraju minuse. Ako nisam u pravu neka napisu ime i prezime jednog srbina koji se vratio u Zenicu .

ODGOVORITE
Name

Majevicki SRBIN

05.01.2015 23:35

Covjek se samo pita:"Gdje su nestali Sarajevski Srbi"?Od Muslimanskih hordi je stradalo na hiljade neduznih Srba.U samom Sarajevu Srbi su stradali na mnogom lokacijama,ali do danasnjeg dana zlocinci nisu kaznjeni.Na srbskoj strani se hapsi,proganja,osudjuje a na drugoj se to vjesto skriva i negira.Na kraju ispada da su se Srbi sami poubijali.

ODGOVORITE
Name

Istina o Sarajevskim Srbima

06.01.2015 09:30

Dobro si se sjetio poslije 20 godina i vise da pitas gdje su sarajevski Srbi.Vidim puno brines o Srbima, mnogima si pomogao da se isporuce Hagu itd. Otisli smo gdje smo morali. Dodji ti i zivi u Sarajevu pa da vidis kako Srbi zive u Sarajevu i danas.Ne moze se rijecima opisati taj zivot to se treba samo dozivjeti.Hvala ti na paznji neka i tebe Bog tako pazi.Dosta praznih prica, lako se igrati sa neduznim ljudima i ljudima koji su prepusteni sami sebi da se brane kako mogu i znaju.

ODGOVORITE
Name

Sarajevski srbin

06.01.2015 13:50

Pitaj Momu Krajisnika

ODGOVORITE
Name

YouTube

06.01.2015 15:45

Pogledajte na YouTube;Zbogom Sarajevo-Kako su Srbi palili vlastite kuce i iskopavali mrtve 1996,Odlazim odlazim.

ODGOVORITE
Name

s

06.01.2015 15:55

Mozda bi se trebao zapitati gdje su Pavkovic i Ojdanic.

ODGOVORITE