Невјероватне приче о кријумчарењу на прелазу Градина

На граничном прелазу Градина, код Димитровграда, цариници и гранична полиција осим борбе против кријумчара наркотика, током 2014. године све више посла имали су и са кријумчарима људи који организовано,најчешће преко "зелене линије", односно планинских беспућа, превозе групе илегалаца.

Србија 04.01.2015 | 12:05
Невјероватне приче о кријумчарењу на прелазу Градина

Све су чешће и заплене девиза, за које, када су у питању веће своте, постоје индиције да је намењен куповини наркотика, па се у оваквим случајевима уз незаобилазну помоћ обавештајних служби спроводе даље истраге које по правилу воде до"нарко босова".

Како је Тањугу казао управник Царинарнице Димитровград Петар Костов, када је о заплени наркотика реч, средином децембра, остварена је рекордна заплена 38,5 килограма хероина у камиону словеначких таблица.

"Велику помоћ нам представљају мобилни скенери којима располажемо, а на којима раде службеници Одељења за сузбијање кријумчарења. У овом случају камион који је из Турске за Босну превозио кондиторске производе прегледање прво на скенеру где су запажене неправилности у крову хладњаче након чега је извршена детаљна физичка контрола", објашњава Костов.

Додаје да је у крову у шупљинама цеви пронађен запакован хероин у металним кутијама.

"Кријумчари су рачунали да металне кутије неће моћи да се виде на скенеру", каже Костов и додаје да је ова година карактеристична и по великом броју заплена девиза.

"Повећан је износ заплењених девиза на Градини. До сада је задржано преко 400.000 евра, док је 2013. године заплењено око 370.000 евра, што је значајан успех царинских службеника. У контролама су учествовали и службеници Одељења за сузбијање кријумчарења, па је и с њихове стране заплењено око 150.000 евра", објашњава он.

Када је реч о великим количинама девиза, постоје индиције да се ради о новцу који има везе са трговином наркотицима, тако да се ту истраге настављају и вероватно указују на извршиоце кривичних дела кријумчарења наркотика или неке скупоцене робе, додаје он.

Један џип, 17 емиграната

Један од најдрастичнијих покушаја илегалног преласка границе осујећен је недавно када је полиција ухапсила Т.Т.(35) из Димитровграда, у чијем џипу је полиција открила чак 17 илегалних емиграната из Ирака, међу којима је било и седморо деце.
Овај невероватан покушај кријумчарења људи осујећен је од стране полиције почетком децембра.

Све више посла са имигрантима

Командир Граничне полиције Градина Славиша Игић каже за Тањуг да полиција, осим у борби против кријумчара наркотика, све више посла има и са илегалним покушајима преласка границе.

"Број илегалних прелазака је у порасту у односу на 2013. годину, с тим да је овај проблем знатно израженији на 'зеленој линији', односно, преко планинских беспућа", рекао је Игић, додајући да су награничном прелазу Градина током 2014. имали 22 покушаја илегалног преласка границе.

Објашњава да се махом цепају цераде на теретним возилима, илегалци убацују у садржај терета и тако покушавају да прелазе границу.

"Путем рендгена, ендоскопа и осталих уређаја проналазимо илегалне емигранте. Такође, они за прелазак користе и железницу. На 'зеленој линији' ситуација је драстична у односу на 2013. годину, а велики је број група које долазе из правца Бугарске. Ми смо само транзитна земља, а илегалци из правца Ирана, Ирака, Сомалије, Сирије, долазе до Бугарске и преко наше територије покушавају да дођу до Западне Европе", каже Игић.

Посао полицији нарочито отежава чињеница да међу емигрантима има и особа које потичу из земаља која су жаришта еболе, али на сву срећу, по Игићевим речима, таквих случајева код нас до сада није било.

"Још увек такву категорију лица нисмо имали. Полицијски службеници који су у контакту са таквим лицима користе заштитне рукавице и осталу опрему која је за то предвиђена, а по потреби укључујемо и друге службе које су на граничном прелазу присутне, фитосанитарце и остале. Немамо за сада детектованих таквих заразних болести", каже Игић.

Он објашњава да илегалци углавном користе туђе или фалсификоване путне исправе за које плаћају и по неколико хиљада евра. Огранизатори транспорта илегалаца, по Игићевим речима, ретко када путују са њима како би избегли да буду ухапшени.

"Најчешће користе фалсификована или лажна документа неке од земаља ЕУ, јер тако лакше могу да се докопају Запада. Све које откријемо, враћају се назад и процесуирају. Имамо добру сарадњу са пограничним органима Бугарске тако да се такве особе предају назад њима", напомиње Игић.

Према његовим речима, догађа се да праве фалш документа Шпаније са њиховом фотографијом што кошта и по неколико хиљада евра.

"Догађа се да их убаце у садржај терета још у Турској, тако да нема цепања цераде, све је пломбирано и наизглед је све у реду, али ми успевамо да и такве случајеве откријемо уз помоћ рендгена, ендоскопа, фибера и других средстава којима располажемо", закључује Игић.

 

Коментари / 0

Оставите коментар