Ла Масија спашава Барсу?! Или можда не...?

Барселона је последњих година један од најдоминантнијих тимова Европе, а као предност Каталонаца у односу на друге клубове многи истичу њену фудбалску школу.

Фудбал 03.01.2015 | 22:20
Ла Масија спашава Барсу?! Или можда не...?

"Ла Масија" годинама ствара најбоље фудбалере света, ту су стасали Гвардиола, Меси, Шави, Инијеста, Пујос, Фабрегас, Пике, Икарди, Кркић, Алкантара...

Међутим, колико заиста Ла Масија утиче на снагу Барселоне видећемо можда у наредних годину дана, када ће Луис Енрике ту морати да тражи евентуална појачања, јер су његовом клубу забрањени трансфери.

"Одлука Арбитражног суда је неправедна, јер ниједан клуб не посвећује толико пажње у раду с младим играчима као Барселона. Али, извукли смо се из разних проблема, па ћемо се извући и из овог", рекао је Шави Ернандес.

Ко су носиоци игре?

Гледајући по позицијама, Барселона је одлично покривена на голу где је летос довела Клаудија Брава и Марк-Андреа Тер Стеген.

У одбрани би већ могло да буде проблема. Данијелу Алвешу на лето истиче уговор и он има примамљиве понуде из Немачке и Енглеске. Његов земљак Даглас је тек стигао и далеко је од поузданог, док и Мартин Монтоја планира да оде. Левим делом господари Ђорди Алба.

Каталонци су летос довели и двојицу штопера, Жеремија Матјеа и Томаса Вермалена. Док први игра, други није ни дебитовао због повреде, па је ту највећа слабост Барсе. Тренутно је главна опција уз Француза Ђерар Пике, чији се одлазак такође најављивао. Резервна опција је Марк Бартра.

У везном деру Шави Ернандес је већ у годинама (35) и најављује се његова селидба у САД. Андрес Инијеста и Серхио Бускетс су далеко од пређашњег нивоа, па се све своди на Хавијера Маћерана, који је често опција на позицији штопера. Иван Ракитић се у протеклој полусезони показао као одлично појачање, али ту се завршава сва прича. Тако да је очигледно везни ред најрањивији део Барсе, а претходних година је би најмоћнији.

Напад не би требало да буде уопште тема, јер ако Лионел Меси, Нејмар и Луис Суарес, уз подршку Педра Родригеса не могу да сломе било коју одбрану, онда не може нико.

Које су опције из Ла Масије?

Уколико Браво и Тер Стеген не буду доступни, млади Жорди Масип би требало да буде адекватно решење на голу.

Леви бек Алекса Грималдо, десни Патрик и португалски штопер Едгар су евентуалне солуције у одбрани. Проблем је што немају ни 20 година, а искуство је често пресудно када је у питању задња линија.

Рупе у везном реду би требало да попуњава Серхи Сампер, који је дебитовао ове сезоне, показао се као достојна замена за Бускетса и Маћерана.

Као подршка нападу би требало да се истакне летошње појачање из Динама Ален Халиловић, који је током наступа за Б тим Барселоне показао велики потенцијал. Иако има само 18 година, Енрике би вероватно могао да се узда у њега у појединим мечевима.

Што се тиче само шпица напада, Мурни Ел Хадади се већ наметнуо као решење, био је одличан у прва два месеца сезоне док се чекао крај суспензије Луиса Суареса. Мало скретање пажње с њега га је вероватно ослободило и притиска, што само може да му помогне.

Он није једино решење, Сандро се такође наметнуо Енрикеу, као и Адама Траоре који такође доминира у Б тиму, а против Уеске у Купу је подсетио на легендарног Роналда, Бразилца.

Барселона има и петорицу играча на позајмицама, пре свих талентоване Дениса Суареса и Ђерара Делофеуа, који се прошле сезоне истакоа у Евертону, а ове је солидан у Севиљи.

Трећи је Кристијан Тељо, који је у потрези за већом минутажом стигао до Порта. На лето ће због околности вероватно да се врате и некада велика појачања Александар Сонг из Вест Хема и Ибрахим Афелај, који покушава да врати форму у Олимпијакосу, али ће вероватно бити последња опција за којом ће посегнути Енрике.

"Оптимиста сам. С једне стране, имамо наше младе играче, а с друге, још чекамо да се разиграју појачања која смо довели на лето 2014. Зато мислим да ћемо бити успешни у свим такмичењима, све док нам не истекне забрана довођења нових играча", рекао је прошле седмице председник Барселоне Жозеп Марија Бартомеу.

Коментари / 0

Оставите коментар