La Masija spašava Barsu?! Ili možda ne...?

Barselona je poslednjih godina jedan od najdominantnijih timova Evrope, a kao prednost Katalonaca u odnosu na druge klubove mnogi ističu njenu fudbalsku školu.

Fudbal 03.01.2015 | 22:20
La Masija spašava Barsu?! Ili možda ne...?

"La Masija" godinama stvara najbolje fudbalere sveta, tu su stasali Gvardiola, Mesi, Šavi, Inijesta, Pujos, Fabregas, Pike, Ikardi, Krkić, Alkantara...

Međutim, koliko zaista La Masija utiče na snagu Barselone videćemo možda u narednih godinu dana, kada će Luis Enrike tu morati da traži eventualna pojačanja, jer su njegovom klubu zabranjeni transferi.

"Odluka Arbitražnog suda je nepravedna, jer nijedan klub ne posvećuje toliko pažnje u radu s mladim igračima kao Barselona. Ali, izvukli smo se iz raznih problema, pa ćemo se izvući i iz ovog", rekao je Šavi Ernandes.

Ko su nosioci igre?

Gledajući po pozicijama, Barselona je odlično pokrivena na golu gde je letos dovela Klaudija Brava i Mark-Andrea Ter Stegen.

U odbrani bi već moglo da bude problema. Danijelu Alvešu na leto ističe ugovor i on ima primamljive ponude iz Nemačke i Engleske. Njegov zemljak Daglas je tek stigao i daleko je od pouzdanog, dok i Martin Montoja planira da ode. Levim delom gospodari Đordi Alba.

Katalonci su letos doveli i dvojicu štopera, Žeremija Matjea i Tomasa Vermalena. Dok prvi igra, drugi nije ni debitovao zbog povrede, pa je tu najveća slabost Barse. Trenutno je glavna opcija uz Francuza Đerar Pike, čiji se odlazak takođe najavljivao. Rezervna opcija je Mark Bartra.

U veznom deru Šavi Ernandes je već u godinama (35) i najavljuje se njegova selidba u SAD. Andres Inijesta i Serhio Buskets su daleko od pređašnjeg nivoa, pa se sve svodi na Havijera Maćerana, koji je često opcija na poziciji štopera. Ivan Rakitić se u protekloj polusezoni pokazao kao odlično pojačanje, ali tu se završava sva priča. Tako da je očigledno vezni red najranjiviji deo Barse, a prethodnih godina je bi najmoćniji.

Napad ne bi trebalo da bude uopšte tema, jer ako Lionel Mesi, Nejmar i Luis Suares, uz podršku Pedra Rodrigesa ne mogu da slome bilo koju odbranu, onda ne može niko.

Koje su opcije iz La Masije?

Ukoliko Bravo i Ter Stegen ne budu dostupni, mladi Žordi Masip bi trebalo da bude adekvatno rešenje na golu.

Levi bek Aleksa Grimaldo, desni Patrik i portugalski štoper Edgar su eventualne solucije u odbrani. Problem je što nemaju ni 20 godina, a iskustvo je često presudno kada je u pitanju zadnja linija.

Rupe u veznom redu bi trebalo da popunjava Serhi Samper, koji je debitovao ove sezone, pokazao se kao dostojna zamena za Busketsa i Maćerana.

Kao podrška napadu bi trebalo da se istakne letošnje pojačanje iz Dinama Alen Halilović, koji je tokom nastupa za B tim Barselone pokazao veliki potencijal. Iako ima samo 18 godina, Enrike bi verovatno mogao da se uzda u njega u pojedinim mečevima.

Što se tiče samo špica napada, Murni El Hadadi se već nametnuo kao rešenje, bio je odličan u prva dva meseca sezone dok se čekao kraj suspenzije Luisa Suaresa. Malo skretanje pažnje s njega ga je verovatno oslobodilo i pritiska, što samo može da mu pomogne.

On nije jedino rešenje, Sandro se takođe nametnuo Enrikeu, kao i Adama Traore koji takođe dominira u B timu, a protiv Ueske u Kupu je podsetio na legendarnog Ronalda, Brazilca.

Barselona ima i petoricu igrača na pozajmicama, pre svih talentovane Denisa Suaresa i Đerara Delofeua, koji se prošle sezone istakoa u Evertonu, a ove je solidan u Sevilji.

Treći je Kristijan Teljo, koji je u potrezi za većom minutažom stigao do Porta. Na leto će zbog okolnosti verovatno da se vrate i nekada velika pojačanja Aleksandar Song iz Vest Hema i Ibrahim Afelaj, koji pokušava da vrati formu u Olimpijakosu, ali će verovatno biti poslednja opcija za kojom će posegnuti Enrike.

"Optimista sam. S jedne strane, imamo naše mlade igrače, a s druge, još čekamo da se razigraju pojačanja koja smo doveli na leto 2014. Zato mislim da ćemo biti uspešni u svim takmičenjima, sve dok nam ne istekne zabrana dovođenja novih igrača", rekao je prošle sedmice predsednik Barselone Žozep Marija Bartomeu.

Komentari / 0

Ostavite komentar