Шта се крије иза назива бањалучких насеља?

Пентагон, Титаник, Шампите, Мотике, Алибаба - само су неки од назива насеља и зграда који се налазе у Бањој Луци и које Бања Лука, као и већина градова, има.

Република Српска 03.01.2015 | 14:05
Шта се крије иза назива бањалучких насеља?

За многе од тих назива везују се локалне легенде, неки су настали тек након земљотреса 1969. године, када је Бања Лука добила велики дио нових насеља, а неки су заживјели тек након рата.

Бања Лука, између осталог, има и свој Пентагон. То је низ зграда од жуте фасадне цигле, који се налази на почетку насеља Борик и које своје име дугује колико необичној, петоугаоној форми, толико и чињеници да су станови у овој згради били својевремено намијењени искључиво војним лицима. Иако неправилног геометријског облика, који само издалека подсјећа на петоугао, бањалучки Пентагон доминира центром Бање Луке.

Неколико стотина метара даље, на путу ка Инцелу, налази се још једна зграда чувена са свога назива – Титаник, која је уједно и најдужа зграда у Бањој Луци. На другом крају града, у насељу Хисета, налазе се Шампите – ниска бијелих, дугачких и уских зграда, са смеђим крововима, које су, због препознатљивог изгледа, и добиле надимак које носе.

Чувена је у Бањалуци и Господска улица, која се налази у строгом центру и својеврсни је корзо, од Робне куће “Боска” до Народног позоришта Републике Српске.

Непосредно пред улазак аустријске војске у Бању Луку 1878. године, трговац Томо Радловић прикачио је на своју кућу, која је била на главној улици, а тада се звала “Пивара”, велику таблу са натписом “Господска улица”.

Овај назив су Аустријанци прихватили и улица се званично звала “Херренгассе” до 1918. године. У Господској се налази и Батин пролаз – послије Другог свјетског рата један од погона Бате у Борову постао је највећа фабрика обуће у Југославији, а преко пута старе продавнице отворена је нова продавница Борова, коју су Бањалучани и даље звали “Бата”. Иза продавнице је био пјешачки пролаз који је спајао двије улице. Послије задњег рата продавница је поново промијенила име, али је пролаз и даље остао познат као Батин пролаз

По балканском обичају често се поједини квартови препознају по кафани. То је случај и са крајем уз Врбас код скретања за споменик Палим Крајишницима на Шехитлуцима (Бањ брду). Читав крај се често назива Код Алибабе, по заборављеном надимку једног од газда кафане, са једном од најљепших тераса уз Врбас. Кафана је промијенила и газду и изглед и име и сад се зове “Дајак”, али за старије Бањалучане то је и даље “Алибаба”. Врбас је некада био препознатљив по млиновима. Тако се у Буџаку на обали Врбаса налазио и Лендрин млин по коме је прозван читав крај. Предио је нарочито познат рибарима као једно од мјеста гдје “младица најбоље ради”.

Иако Бања Лука има неколико насеља са необичним именима – Шарговац, Старчевица, Росуље – свакако је најнеобичније оно приградско – Мотике. Удаљено од Бање Луке неколико километара, ово насеље је углавном пољопривредно и име је добило ни по чему другом него по истоименој – алатки.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јулио

03.01.2015 13:34

Мала царсија је мала царсија, центар Бањалуке, а не Обилицево, ха, ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

03.01.2015 13:46

Обилицево је сад и биће убудуце, свидјало се то некоме или не. Као сто је у Сарајеву трг зелених беретки или слични називи.

ОДГОВОРИТЕ