Сити, заборави на титулу! Ево и зашто...

Ако је по традицији, Роман Абрамович и португалски стручњак могу да прославе нову, трећу заједничку титулу...

Фудбал 03.01.2015 | 19:40
Сити, заборави на титулу! Ево и зашто...

Жозе Мурињо никада у својој каријери није изгубио трку за титулу када је 1. јануара његова екипа била лидер на табели. Седам пута до сада, Мурињо је почео годину као лидер, и свих седам пута шампионат завршио на врху. По два пута са Портом, Челсијем и Интером, једном са Реалом из Мадрида.

Какве су шансе Манчестер Ситија и свих осталих Челсијевих конкурената ове сезоне у Премијер лиги, говори већ поменута чињеница да Португалац не зна за неуспех када годину почне на врху.

У Порту је две сезоне био толико доминантан да за Бенфику и Спортинг није било ни шансе. Оба пута је Мурињов тим водио на табели током читаве сезоне у Примеири и на крају освојио титулу.

Уследила је селидба на Острво, у Челси, где је одмах показао доминацију. У првој сезони на клупи Плаваца, Мурињов тим је примио целих 15 голова за целу сезону, а првог јаунара је имао пет више бодова од Арсенала, уз гол разлику 41:8. На крају је Арсенал гледао у леђа Челсију, а заостатак је бројао 12 бодова. Наредне сезоне је Манчестер Јунајтеду на полусезони бежао 11 бодова, да би на крају разлика била комотних осам.

Ипак, клуб је наишао на проблеме, па је Мурињо напустио Челси да би лет 2008. преузео милански Интер. Са Интером опет као са Челсијем и Портом. Две узастопне титуле.

На прелазу из 2008. у 2009. годину, Интер је бежао Јувентусу солидних шест бодова, а до краја само повећао разлику на 10. Следеће сезоне је ситуација први пут била тешка за Муриња. На полусезони Милан је заостајао пет бодова, Рома чак 11, а Римљани су после 33. кола престигли Интер. Ипак, Рома је кикснула код куће, Сампродија је славила на Олимпику головима Пацинија, и то пошто је Рома на полувремену водила са 1:0. Интер до краја није омануо, а Рома је пропустила велику шансу. Сезона 2009/2010 је била златна за Интер и Муриња, када су Нероазури освојили триплету.

Са Реалом је био свега три бода испред Барсе 1.1.2012, а на крају сезоне је успео да са Краљевима освоји 100 бодова и буде девет бодова испред Барсе.

Но, никад није било овако густо као ове сезоне са Ситијем. Челси је ушао у први дан нове 2015. године са предношћу од три бода, коју је изгубио после жестоког пораза од Тотенхема. Плавци и Грађани су сада потпуно изједначени на табели, са идентичном гол разликом 44:19, и међусобним скором 1:1.

Традиција је ту да се руши, може ли Сити да прекине невероватан низ Жозеа Муриња, или ће лукави Португалац поново до трофеја? Остаје нам да се завалимо у фотеље, и са уживањем пратимо остатак Премијер лиге, уз наравно, надамо се, епски расплет у борби за титулу.

Коментари / 0

Оставите коментар