Siti, zaboravi na titulu! Evo i zašto...

Ako je po tradiciji, Roman Abramovič i portugalski stručnjak mogu da proslave novu, treću zajedničku titulu...

Fudbal 03.01.2015 | 19:40
Siti, zaboravi na titulu! Evo i zašto...

Žoze Murinjo nikada u svojoj karijeri nije izgubio trku za titulu kada je 1. januara njegova ekipa bila lider na tabeli. Sedam puta do sada, Murinjo je počeo godinu kao lider, i svih sedam puta šampionat završio na vrhu. Po dva puta sa Portom, Čelsijem i Interom, jednom sa Realom iz Madrida.

Kakve su šanse Mančester Sitija i svih ostalih Čelsijevih konkurenata ove sezone u Premijer ligi, govori već pomenuta činjenica da Portugalac ne zna za neuspeh kada godinu počne na vrhu.

U Portu je dve sezone bio toliko dominantan da za Benfiku i Sporting nije bilo ni šanse. Oba puta je Murinjov tim vodio na tabeli tokom čitave sezone u Primeiri i na kraju osvojio titulu.

Usledila je selidba na Ostrvo, u Čelsi, gde je odmah pokazao dominaciju. U prvoj sezoni na klupi Plavaca, Murinjov tim je primio celih 15 golova za celu sezonu, a prvog jaunara je imao pet više bodova od Arsenala, uz gol razliku 41:8. Na kraju je Arsenal gledao u leđa Čelsiju, a zaostatak je brojao 12 bodova. Naredne sezone je Mančester Junajtedu na polusezoni bežao 11 bodova, da bi na kraju razlika bila komotnih osam.

Ipak, klub je naišao na probleme, pa je Murinjo napustio Čelsi da bi let 2008. preuzeo milanski Inter. Sa Interom opet kao sa Čelsijem i Portom. Dve uzastopne titule.

Na prelazu iz 2008. u 2009. godinu, Inter je bežao Juventusu solidnih šest bodova, a do kraja samo povećao razliku na 10. Sledeće sezone je situacija prvi put bila teška za Murinja. Na polusezoni Milan je zaostajao pet bodova, Roma čak 11, a Rimljani su posle 33. kola prestigli Inter. Ipak, Roma je kiksnula kod kuće, Samprodija je slavila na Olimpiku golovima Pacinija, i to pošto je Roma na poluvremenu vodila sa 1:0. Inter do kraja nije omanuo, a Roma je propustila veliku šansu. Sezona 2009/2010 je bila zlatna za Inter i Murinja, kada su Neroazuri osvojili tripletu.

Sa Realom je bio svega tri boda ispred Barse 1.1.2012, a na kraju sezone je uspeo da sa Kraljevima osvoji 100 bodova i bude devet bodova ispred Barse.

No, nikad nije bilo ovako gusto kao ove sezone sa Sitijem. Čelsi je ušao u prvi dan nove 2015. godine sa prednošću od tri boda, koju je izgubio posle žestokog poraza od Totenhema. Plavci i Građani su sada potpuno izjednačeni na tabeli, sa identičnom gol razlikom 44:19, i međusobnim skorom 1:1.

Tradicija je tu da se ruši, može li Siti da prekine neverovatan niz Žozea Murinja, ili će lukavi Portugalac ponovo do trofeja? Ostaje nam da se zavalimo u fotelje, i sa uživanjem pratimo ostatak Premijer lige, uz naravno, nadamo se, epski rasplet u borbi za titulu.

Komentari / 0

Ostavite komentar