Болест краља Абдулаха: Саудијској Арабији се пише црно?

Скорашњи медицински проблеми владара нафтне суперсиле са Блиског истока могли би да имају озбиљне последице по стабилност земље, а можда и региона.

Свијет 02.01.2015 | 21:10
Болест краља Абдулаха: Саудијској Арабији се пише црно?

Саудијски краљ Абдулах превезен је у болницу "како би се обавиле медицинске провере", јавили су саудијски медији. Флоскуле које су требале да овај догађај увију у форму редовног и безопасног нису довољне да ућуткају нагађања о правој природи краљевог здравља. Прекомерна тежина један је од могућих разлога, поготово што краљ неко време хода уз помоћ штапа. Други узрочник може да буде и вишедеценијска склоност дувану.

При владарској резиденцији налази се најбоља могућа медицинска нега, те је стање 91 годину старог владаоца по свој прилици озбиљније него што се открива. Један од разлога за тајновитост јесте и могуће распламсавање спекулација ко би био наследник у случају краљеве смрти или трајније немогућности да управља земљом.

У овом тренутку није одређено ко би је престолонаследник. У самој владарској породици нема консензуса о том питању и постоји неколико опција, тј. струја.

Први у реду за наслеђе је краљев полубрат Салман, стар 78 година. Активно присутан у јавности и политици земље, Салман се труди да остави утисак снажне личности. Ипак, саговорници кажу да већ после неколико минута принц почиње да говори неповезано, што је последица деменције.

Иако је краљ Абдулах годинама покушавао да га скрајне, није имао успеха због велике мреже подржавалаца који су уз Салмана, пре свега у династији. Штавише, процена је да је и садашња Салманова активност последица наговарања фракције која би желела да замени Абдулаха на врху.

Покушавајући да истисне Салмана, краљ Абдулах је у марту ове године издејствовао да принц Мукрин постане заменик престолонаследника (Салмана). Мукрин, рођен 1945, је њихов најмлађи полубрат, односно најмлађи живи син Абдулазиза, оснивача Саудијске Арабије.

За све то време, краљ Абдулах одржавао је утисак здравог и агилног владара, упркос све ређим наступима у јавности. У октобру је лично предводио разговоре са катарским емиром Тамимо бин Хамадом, а у децембру са имењаком, краљем Абдулахом од Јордана. Оба пута тема састанака био је рат у Сирији.

Краљева немогућност да влада или смрт могле би да изазову потресе не само у земљи, већ и шире. Саудијска Арабије је светски лидер у извозу нафте, те би евентуална нестабилност довела до потреса на пољу капитала, пре свега деоница нафтних компанија, али и цене црног енергента.

Већ сада Арабију очекује дефицит због пада вредности нафте, али би рупа у бужету могла да буде и већа. Потенцијални изазов за економију земље је и напредак Сједињених Држава у домену експлоатације нафтних шкриљаца, који би не само спустио цену "црног злата", већ би смањио удео Арабије у укупној производњи, а тиме и заради од нафте.

Актуелни владар је највећи савезник САД у региону, али и магнет који друге муслиманске земље држи уз Америку. Подршка заливских монархија рату против Исламске државе највише се може приписати управо краљу Абдулаху.

Шиитско становништво Саудијске Арабије под великим је утицајем Ирана који дели исту веру, насупрот доминантном вахабизми Арабије. Чак и сада, утицај Ирана је главобоља у династији Сауд, док би вакуум на престолу само ишао у корист некадашњој Персији.

САВЕТ ВЕРНОСТИ

Ово тело краљ Абдулах основао је 2007. са улогом да одреди престолонаследника када буде изабран нови краља.

У марту је краљ покушао да издејствује јачу позицију за принца Мукрина, тако што би за њега издејствовао заклтеву верности остале полубраће. Међутим, новом "заменику престолонаследника" није исказана једногласна подршка.

ДРЖАЊЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

Америка се традиционално држи подаље од династичких одлука у Арабији, па и од одређења престолонаследника. Такав став САД имају јер немају никога од утицаја у владарској породици, а и мешање би могло да изазове негативну реакцију.

Ипак, у интересу САД није нестабилност у Саудијској Арабији, већ хитар и ефективан прелазак моћи у руке новог владара, ма ко он био.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лешинари

02.01.2015 20:14

Ето прилике за бјелосвјетске лешинаре-САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старост

02.01.2015 20:15

Њима треба неко младји јер овако ниста није сигурно. Године и стресови нису лаки. Нека буде како је најбоље за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.01.2015 16:45

Ста бринете бице америцки цовјек

ОДГОВОРИТЕ