Bolest kralja Abdulaha: Saudijskoj Arabiji se piše crno?

Skorašnji medicinski problemi vladara naftne supersile sa Bliskog istoka mogli bi da imaju ozbiljne posledice po stabilnost zemlje, a možda i regiona.

Svijet 02.01.2015 | 21:10
Bolest kralja Abdulaha: Saudijskoj Arabiji se piše crno?

Saudijski kralj Abdulah prevezen je u bolnicu "kako bi se obavile medicinske provere", javili su saudijski mediji. Floskule koje su trebale da ovaj događaj uviju u formu redovnog i bezopasnog nisu dovoljne da ućutkaju nagađanja o pravoj prirodi kraljevog zdravlja. Prekomerna težina jedan je od mogućih razloga, pogotovo što kralj neko vreme hoda uz pomoć štapa. Drugi uzročnik može da bude i višedecenijska sklonost duvanu.

Pri vladarskoj rezidenciji nalazi se najbolja moguća medicinska nega, te je stanje 91 godinu starog vladaoca po svoj prilici ozbiljnije nego što se otkriva. Jedan od razloga za tajnovitost jeste i moguće rasplamsavanje spekulacija ko bi bio naslednik u slučaju kraljeve smrti ili trajnije nemogućnosti da upravlja zemljom.

U ovom trenutku nije određeno ko bi je prestolonaslednik. U samoj vladarskoj porodici nema konsenzusa o tom pitanju i postoji nekoliko opcija, tj. struja.

Prvi u redu za nasleđe je kraljev polubrat Salman, star 78 godina. Aktivno prisutan u javnosti i politici zemlje, Salman se trudi da ostavi utisak snažne ličnosti. Ipak, sagovornici kažu da već posle nekoliko minuta princ počinje da govori nepovezano, što je posledica demencije.

Iako je kralj Abdulah godinama pokušavao da ga skrajne, nije imao uspeha zbog velike mreže podržavalaca koji su uz Salmana, pre svega u dinastiji. Štaviše, procena je da je i sadašnja Salmanova aktivnost posledica nagovaranja frakcije koja bi želela da zameni Abdulaha na vrhu.

Pokušavajući da istisne Salmana, kralj Abdulah je u martu ove godine izdejstvovao da princ Mukrin postane zamenik prestolonaslednika (Salmana). Mukrin, rođen 1945, je njihov najmlađi polubrat, odnosno najmlađi živi sin Abdulaziza, osnivača Saudijske Arabije.

Za sve to vreme, kralj Abdulah održavao je utisak zdravog i agilnog vladara, uprkos sve ređim nastupima u javnosti. U oktobru je lično predvodio razgovore sa katarskim emirom Tamimo bin Hamadom, a u decembru sa imenjakom, kraljem Abdulahom od Jordana. Oba puta tema sastanaka bio je rat u Siriji.

Kraljeva nemogućnost da vlada ili smrt mogle bi da izazovu potrese ne samo u zemlji, već i šire. Saudijska Arabije je svetski lider u izvozu nafte, te bi eventualna nestabilnost dovela do potresa na polju kapitala, pre svega deonica naftnih kompanija, ali i cene crnog energenta.

Već sada Arabiju očekuje deficit zbog pada vrednosti nafte, ali bi rupa u bužetu mogla da bude i veća. Potencijalni izazov za ekonomiju zemlje je i napredak Sjedinjenih Država u domenu eksploatacije naftnih škriljaca, koji bi ne samo spustio cenu "crnog zlata", već bi smanjio udeo Arabije u ukupnoj proizvodnji, a time i zaradi od nafte.

Aktuelni vladar je najveći saveznik SAD u regionu, ali i magnet koji druge muslimanske zemlje drži uz Ameriku. Podrška zalivskih monarhija ratu protiv Islamske države najviše se može pripisati upravo kralju Abdulahu.

Šiitsko stanovništvo Saudijske Arabije pod velikim je uticajem Irana koji deli istu veru, nasuprot dominantnom vahabizmi Arabije. Čak i sada, uticaj Irana je glavobolja u dinastiji Saud, dok bi vakuum na prestolu samo išao u korist nekadašnjoj Persiji.

SAVET VERNOSTI

Ovo telo kralj Abdulah osnovao je 2007. sa ulogom da odredi prestolonaslednika kada bude izabran novi kralja.

U martu je kralj pokušao da izdejstvuje jaču poziciju za princa Mukrina, tako što bi za njega izdejstvovao zakltevu vernosti ostale polubraće. Međutim, novom "zameniku prestolonaslednika" nije iskazana jednoglasna podrška.

DRŽANJE SJEDINJENIH DRŽAVA

Amerika se tradicionalno drži podalje od dinastičkih odluka u Arabiji, pa i od određenja prestolonaslednika. Takav stav SAD imaju jer nemaju nikoga od uticaja u vladarskoj porodici, a i mešanje bi moglo da izazove negativnu reakciju.

Ipak, u interesu SAD nije nestabilnost u Saudijskoj Arabiji, već hitar i efektivan prelazak moći u ruke novog vladara, ma ko on bio.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lešinari

02.01.2015 20:14

Eto prilike za bjelosvjetske lešinare-SAD

ODGOVORITE
Name

Starost

02.01.2015 20:15

Njima treba neko mladji jer ovako nista nije sigurno. Godine i stresovi nisu laki. Neka bude kako je najbolje za narod.

ODGOVORITE
Name

Md

05.01.2015 16:45

Sta brinete bice americki covjek

ODGOVORITE