Влада крива за лоше пословање болница

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске сматра да су за негативно пословање болница у Бањалуци и Источном Сарајеву одговорни ресорно министарства и Влада Републике Српске.

Република Српска 03.01.2015 | 08:51
Влада крива за лоше пословање болница

Овај синдикат тражи да се испита регуларност рада свих здравствених установа и у случајевима гдје је кршен закон да реагује Тужилаштво.

И досадашњи негативни ревизорски извјештаји потврђују да је за губитак Болнице Источно Сарајево од 50 милиона марака и Клиничког центра Бањалука од 179 милиона најодговорнији оснивач ових здравствених установа, сматра Струковни синдикат.

“Да је Влада и ресорно министарство главно и одговорно зашто у овим установама се не поштује закон и зашто послују са губитком”, каже Миодраг Фемић предсједник Струковног синдиката доктора медицине.

“Ви знате да као в. д. директор можете да будете само два мјесеца, а неки су по четири године. Јер управо на тај начин им веже руке и морају да раде оно што они траже од њих”, додаје Фемић.

Синдикат указује да Влада Српске није осигурала ефикасан систем надзора у поштовању законских прописа.

“Краткорочне обавезе у КЦ Бањалука на дан биланса за 104 милиона веће од текуће имовине, што је страшно. Имамо то и у Болници Касиндо да је 12,5 милиона биланс већи него што је вриједна сва имовина болнице”, наводи доктор Фемић.

Главни ревизорски извјештај потврђује да је само у Клиничком центру у Бањалуци 249 извршилаца радило на радним мјестима мимо систематизације. Како наводи Фемић, књиговодствене евиденције нису у складу са стварним стањем, а дугови за доприносе броје више десетина милиона марака. Ништа боље ни у Болници Источно Сарајево, гдје је прикривен одлив од 20 милиона КМ.

“Ми смо покренули судске спорове везано за Болницу Сарајево и тражимо одговорност и да се уради ревизија пословања свих здравствених установа”, каже предсједник Струковног синдиката доктора медицине.

Струковни синдикат доктора медицине указује да је неприхватљива смјена директора Института за јавно здравство Републике Српске који је смијењен, тврди Фемић, само зато што је пословао позитивно и по закону. То је врло негативна порука свим будућим директорима здравственим установама, сматра Фемић.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Марко

02.01.2015 22:01

У ДЗ Соколац саљу сестре у пензију са 35 год радног стаза и примају умањену пензију иако имају пун стаз од 40 год али који наравно није уплацен. И у истом наводно постоји висак радника а у администрацији измисљају радна мјеста за блиске сроднике. ДО КАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

02.01.2015 22:44

Е мој Фемицу немедецински раднци ти имају плату 380 км са регресом топлим оброком и свим осталим привилегијама.Имате ли имало стида ви у синдикату као и поједини доктори за њих као да непостоје други радници вец само они никада се нису побунили да и ови јадници имају уз ту плату регрес и топли оброк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

03.01.2015 06:01

А гдје је синдикат био до сад? Тешко оном кага они бране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

03.01.2015 07:45

Како је кренуло,још ће сваки Дом Здравља имати свој"репрезентативни"Синдикат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

03.01.2015 07:52

Да вас " утјесим " ни у Тузли није ниста другације ! Дом здравља , сеф књиговодства је зена која је фризерка , супруга " од никуд дослог " Махира Месалица " сефа постењацина из Зељкове Демократске Фронте " , КЦ Тузла или болница " Градина " висе немедицинског кадра него медицинског , " крцме га постењацине из свих тзв . странака " , све у свему дно дна , цаст изнимкама !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

апел

03.01.2015 07:52

“Ми смо покренули судске спорове везано за Болницу Сарајево..." моле се предсједници синдиката да прво науце како се зове болница и нас Град Истоцно Сарајево па нека онда паметују

ОДГОВОРИТЕ
Name

туго

03.01.2015 10:09

И котловничари ће бити криви, само нисте ви који радите тај посао. Презаузети сте обављањем "приватних прегледа" са државном опремом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАЈКО

28.01.2015 21:01

Ја сам забринути градјанин и радник једног дома здравља па то је стварно страсно ста поједини "себи узимају заправо"....

ОДГОВОРИТЕ