Vlada kriva za loše poslovanje bolnica

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske smatra da su za negativno poslovanje bolnica u Banjaluci i Istočnom Sarajevu odgovorni resorno ministarstva i Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 03.01.2015 | 08:51
Vlada kriva za loše poslovanje bolnica

Ovaj sindikat traži da se ispita regularnost rada svih zdravstvenih ustanova i u slučajevima gdje je kršen zakon da reaguje Tužilaštvo.

I dosadašnji negativni revizorski izvještaji potvrđuju da je za gubitak Bolnice Istočno Sarajevo od 50 miliona maraka i Kliničkog centra Banjaluka od 179 miliona najodgovorniji osnivač ovih zdravstvenih ustanova, smatra Strukovni sindikat.

“Da je Vlada i resorno ministarstvo glavno i odgovorno zašto u ovim ustanovama se ne poštuje zakon i zašto posluju sa gubitkom”, kaže Miodrag Femić predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

“Vi znate da kao v. d. direktor možete da budete samo dva mjeseca, a neki su po četiri godine. Jer upravo na taj način im veže ruke i moraju da rade ono što oni traže od njih”, dodaje Femić.

Sindikat ukazuje da Vlada Srpske nije osigurala efikasan sistem nadzora u poštovanju zakonskih propisa.

“Kratkoročne obaveze u KC Banjaluka na dan bilansa za 104 miliona veće od tekuće imovine, što je strašno. Imamo to i u Bolnici Kasindo da je 12,5 miliona bilans veći nego što je vrijedna sva imovina bolnice”, navodi doktor Femić.

Glavni revizorski izvještaj potvrđuje da je samo u Kliničkom centru u Banjaluci 249 izvršilaca radilo na radnim mjestima mimo sistematizacije. Kako navodi Femić, knjigovodstvene evidencije nisu u skladu sa stvarnim stanjem, a dugovi za doprinose broje više desetina miliona maraka. Ništa bolje ni u Bolnici Istočno Sarajevo, gdje je prikriven odliv od 20 miliona KM.

“Mi smo pokrenuli sudske sporove vezano za Bolnicu Sarajevo i tražimo odgovornost i da se uradi revizija poslovanja svih zdravstvenih ustanova”, kaže predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

Strukovni sindikat doktora medicine ukazuje da je neprihvatljiva smjena direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji je smijenjen, tvrdi Femić, samo zato što je poslovao pozitivno i po zakonu. To je vrlo negativna poruka svim budućim direktorima zdravstvenim ustanovama, smatra Femić.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Marko

02.01.2015 22:01

U DZ Sokolac salju sestre u penziju sa 35 god radnog staza i primaju umanjenu penziju iako imaju pun staz od 40 god ali koji naravno nije uplacen. I u istom navodno postoji visak radnika a u administraciji izmisljaju radna mjesta za bliske srodnike. DO KADA

ODGOVORITE
Name

pravda

02.01.2015 22:44

E moj Femicu nemedecinski radnci ti imaju platu 380 km sa regresom toplim obrokom i svim ostalim privilegijama.Imate li imalo stida vi u sindikatu kao i pojedini doktori za njih kao da nepostoje drugi radnici vec samo oni nikada se nisu pobunili da i ovi jadnici imaju uz tu platu regres i topli obrok.

ODGOVORITE
Name

dado

03.01.2015 06:01

A gdje je sindikat bio do sad? Teško onom kaga oni brane...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

03.01.2015 07:45

Kako je krenulo,još će svaki Dom Zdravlja imati svoj"reprezentativni"Sindikat.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.01.2015 07:52

Da vas " utjesim " ni u Tuzli nije nista drugacije ! Dom zdravlja , sef knjigovodstva je zena koja je frizerka , supruga " od nikud doslog " Mahira Mesalica " sefa postenjacina iz Zeljkove Demokratske Fronte " , KC Tuzla ili bolnica " Gradina " vise nemedicinskog kadra nego medicinskog , " krcme ga postenjacine iz svih tzv . stranaka " , sve u svemu dno dna , cast iznimkama !!

ODGOVORITE
Name

apel

03.01.2015 07:52

“Mi smo pokrenuli sudske sporove vezano za Bolnicu Sarajevo..." mole se predsjednici sindikata da prvo nauce kako se zove bolnica i nas Grad Istocno Sarajevo pa neka onda pametuju

ODGOVORITE
Name

tugo

03.01.2015 10:09

I kotlovničari će biti krivi, samo niste vi koji radite taj posao. Prezauzeti ste obavljanjem "privatnih pregleda" sa državnom opremom....

ODGOVORITE
Name

VLAJKO

28.01.2015 21:01

Ja sam zabrinuti gradjanin i radnik jednog doma zdravlja pa to je stvarno strasno sta pojedini "sebi uzimaju zapravo"....

ODGOVORITE