"Рампа" за превознике из Српске

Превознике из Републике Српске би са новом годином могле да задесе и нове муке. Из Удружењу за унутрашњи и међународни транспорт Српске кажу да им пријети забрана преласка преко граничних прелаза. За све је, кажу криво Министарство транспорта и комуникација БиХ и нови правилник о лиценцирању који ће да онемогући превозницима да возе у иностранство.

Република Српска 02.01.2015 | 22:30
"Рампа" за превознике из Српске

Превознике из Републике Српске би умјесто новогодишње честитке на граничним прелазима могла да дочека рампа. Нови правилник о лиценцирању Министарства транспорта и комуникација БиХ који је са новом годином ступио на снагу, упозоравају у Удружењу превозника Републике Српске, ће да онемогући прелазак преко границе свим превозницима са ентитетским транспортним лиценцама.

“Превозници данас или сутра крећу на пут, не знају шта их чека на граничним прелазима, да ли ће моћи прећи са ентитетским лиценцама јер од Министарства транспорта и комуникација БиХ није стигла ни једна инструкција Босне и Херцеговине, каже предсједник Удружења, Никола Грбић

Зато су ентитетским властима и Привредној комори упутили допис у коме траже да изврше притисак на Министарство транспорта и комуникација БиХ, како би одгодили примјену новог правилника.

Из Привредне коморе одговарају да су из Сарајева добили увјеравања да ентитетски превозници не би требали имати проблема при преласку границе. Ипак, коначан одговор, поручили су, даће Министарство транспорта.

“Добио сам телефоном информацију да неће бити проблема приликом преласка границе и да ће се и даље признавати ентитетске лиценце. То је задња информација коју имам телефоном и не могу вам тачно одговорити у којој је фази”, изјавио је за БН ТВ Драгослав Михајловић из Привредне коморе Српске.

Хоће ли превозници из Српске, кад сутра повезу прву туру у 2015. бити заустављени на граничним прелазима, у Министарству транспорта и комуникација БиХ, данас нисмо добили одговор. Како сазнајемо све ће бити разматрано послије новогодишњих празника.

Ипак, превозници поручују да толико не могу да чекају. Сваки дан стајања шлепера на граници, превознике кошта милионе марака.

“Штете су милионске наравно, самим тим што ће превозници остати на граници данима, а и већина њих је везана уговорима, робу коју су натоварили требају на вријеме да испоруче. То је огроман пробем”, потврдио је Грбић.

Правилник на нивоу БиХ им не смета, поручују превозници, али им се мора омогућити да лиценце могу добити и у Бањалуци. Ако у наредним данима дође до заустављања камиона на граничним прелазима, запријетили су да ће исте блокирати.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Арлекин

02.01.2015 22:06

Тако је, ићи преко нивоа БиХ, једноставније је, али да се лиценца може добити и у БЛ, ДО, ЗВ, БН, Требињу... а не да за сваку ситницу идемо у СА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиценца

02.01.2015 23:58

Не иде нико нигдје. Посаље се захтјев постом, добије се постом лиценца на адресу. Тако сам ја урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицар Србенда законидавац

03.01.2015 08:33

Све приватнике из РС треба послати за сваку ситницу у Сарајево,Тузлу,Мостар Тиме им сто висе новца извуци а и времена јер то је багра приватна,сверцери и лопови,треба их унистити,отети им паре и имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

03.01.2015 09:10

Зар је могуце да нам тако врацају,трецина Српских партија отисла у пријатељски загрљај у Сарајево. Просто за невјеровати како лакомислене медије и политицаре имамо или сам ја лакомислен,мозда су преплацени да суте,дизу руке,суте... Лову вец потросили на изборима и сад нема повратка. Издаја

ОДГОВОРИТЕ