"Rampa" za prevoznike iz Srpske

Prevoznike iz Republike Srpske bi sa novom godinom mogle da zadese i nove muke. Iz Udruženju za unutrašnji i međunarodni transport Srpske kažu da im prijeti zabrana prelaska preko graničnih prelaza. Za sve je, kažu krivo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH i novi pravilnik o licenciranju koji će da onemogući prevoznicima da voze u inostranstvo.

Republika Srpska 02.01.2015 | 22:30
"Rampa" za prevoznike iz Srpske

Prevoznike iz Republike Srpske bi umjesto novogodišnje čestitke na graničnim prelazima mogla da dočeka rampa. Novi pravilnik o licenciranju Ministarstva transporta i komunikacija BiH koji je sa novom godinom stupio na snagu, upozoravaju u Udruženju prevoznika Republike Srpske, će da onemogući prelazak preko granice svim prevoznicima sa entitetskim transportnim licencama.

“Prevoznici danas ili sutra kreću na put, ne znaju šta ih čeka na graničnim prelazima, da li će moći preći sa entitetskim licencama jer od Ministarstva transporta i komunikacija BiH nije stigla ni jedna instrukcija Bosne i Hercegovine, kaže predsjednik Udruženja, Nikola Grbić

Zato su entitetskim vlastima i Privrednoj komori uputili dopis u kome traže da izvrše pritisak na Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, kako bi odgodili primjenu novog pravilnika.

Iz Privredne komore odgovaraju da su iz Sarajeva dobili uvjeravanja da entitetski prevoznici ne bi trebali imati problema pri prelasku granice. Ipak, konačan odgovor, poručili su, daće Ministarstvo transporta.

“Dobio sam telefonom informaciju da neće biti problema prilikom prelaska granice i da će se i dalje priznavati entitetske licence. To je zadnja informacija koju imam telefonom i ne mogu vam tačno odgovoriti u kojoj je fazi”, izjavio je za BN TV Dragoslav Mihajlović iz Privredne komore Srpske.

Hoće li prevoznici iz Srpske, kad sutra povezu prvu turu u 2015. biti zaustavljeni na graničnim prelazima, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, danas nismo dobili odgovor. Kako saznajemo sve će biti razmatrano poslije novogodišnjih praznika.

Ipak, prevoznici poručuju da toliko ne mogu da čekaju. Svaki dan stajanja šlepera na granici, prevoznike košta milione maraka.

“Štete su milionske naravno, samim tim što će prevoznici ostati na granici danima, a i većina njih je vezana ugovorima, robu koju su natovarili trebaju na vrijeme da isporuče. To je ogroman probem”, potvrdio je Grbić.

Pravilnik na nivou BiH im ne smeta, poručuju prevoznici, ali im se mora omogućiti da licence mogu dobiti i u Banjaluci. Ako u narednim danima dođe do zaustavljanja kamiona na graničnim prelazima, zaprijetili su da će iste blokirati.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Arlekin

02.01.2015 22:06

Tako je, ići preko nivoa BiH, jednostavnije je, ali da se licenca može dobiti i u BL, DO, ZV, BN, Trebinju... a ne da za svaku sitnicu idemo u SA!

ODGOVORITE
Name

Licenca

02.01.2015 23:58

Ne ide niko nigdje. Posalje se zahtjev postom, dobije se postom licenca na adresu. Tako sam ja uradio.

ODGOVORITE
Name

Politicar Srbenda zakonidavac

03.01.2015 08:33

Sve privatnike iz RS treba poslati za svaku sitnicu u Sarajevo,Tuzlu,Mostar Time im sto vise novca izvuci a i vremena jer to je bagra privatna,sverceri i lopovi,treba ih unistiti,oteti im pare i imovinu

ODGOVORITE
Name

Srpko

03.01.2015 09:10

Zar je moguce da nam tako vracaju,trecina Srpskih partija otisla u prijateljski zagrljaj u Sarajevo. Prosto za nevjerovati kako lakomislene medije i politicare imamo ili sam ja lakomislen,mozda su preplaceni da sute,dizu ruke,sute... Lovu vec potrosili na izborima i sad nema povratka. Izdaja

ODGOVORITE