Хајде мало да упоредимо Балкан и богате!

Енглези се гађају милионима, а у Србији шампион добије 100.000 евра! Хрватска, БиХ, Црна Гора и Македонија немају награде за пласман на табели!

Фудбал 02.01.2015 | 23:40
Хајде мало да упоредимо Балкан и богате!

Суперлига не може да пореди са Премијер лигом, Лигом 1 или Про лигом, али је зато, што се тиче новчаних награда за пласман на табели, лидер на простору бивше Југославије. Из простог разлога што је можда и једина која издваја бонусе за овај вид успеха.

Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија, према тврдњама колега из ових држава, немају финансијске добити од пласмана, изузев тога што ће играти Европу или избећи селидбу у нижи ранг, па и оно мало што даје Суперлига, односно Арена спорт, издваја српски фудбал из суморног окружења.
„Шампион Србије добија 50.000 евра, други на табели 30.000, трећи 20.000 и све тако до десетог места. Притом Арена спорт на име ТВ права сваком клубу додели по 50.000 евра“, открио је генерални секретар Заједнице Суперлигаша Бранислав Делић.

Сума сумарум испада да шампион Србије добија 100.000 евра…

У Црној Гори немају велике трошкове везано за плате, премије, путовања… Преживљавају на основу донација привредника, града и продаје играча. Награде су мисаона именица.
„Фудбалски савез Црне Горе нема никакве награде за пласмане на табели.Првак наше земље на основу тога штоће играти квалификације за Лигу шампиона од УЕФА добија 350.000 евра, други и трећи на табели по 120.000 евра, тако да је довољно да се дода још 10.000 евра и може поново да се направи шампионски тим“, рекао нам је један колега из Подгорице.

Некада смо за Пољаке, Румуне и Мађаре били појама, а сада им дебело гледамо у леђа што се тиче квалитета лиге, услова, а и новца.
“Новчани фонд у Пољској износи 60 милиона евра. Један део тог финансијског колача иде свим клубовима, а други део иде као бонус за пласман на табели”, открива председник Синдиката фудбалера Мирко Поледица, који је добар део каријере провео у Пољској и додаје да је у Румунији 15, а Мађарској 11 милиона евра: ”Половина клубова код нас добије тај новац, а клупска администрација вероватно и не зна откуд им то на рачуну. Чист аматеризам”.

У Енглеској шампион добија 24.000.000, а последњи на табели, који испада у Чемпионшип, утеху ће пронаћи у 1.200.000 фунти. Код њих се на име ТВ права добија право богатство. Сваки клуб пре сезоне добија чак 52.000.000 фунти на основу ТВ права задомаће и инострано тржиште. Притом за сваки меч који иде уживо добија се 750.000 евра, што ће рећи да му је обезбеђено најмање десет таквих утакмица у сезони, односно 7.500.000 фунти, а може да их буде и више. Нестварно, зар не?

У Француској не могу да се похвале таквим новчаним бонусима, али и они имају сасвим солидне награде. У Лиги 1 поједини клубови не могу да се такмиче са ПСЖ, Монаком, Марсељом, али сви гледају да се, ако већ не могу да изборе Европу, некако угурају од петог до десетог места. Постоји неколико милиона разлога за то.
„Циљ нам је да сезону завршимо као 10. на табели, јер у том случају клуб добија бонус од десет милиона евра. Једанаести не добија ништа“, својевремено нам је открио тадашњи штопер Валенсијана, а сада Лиона Милан Бишевац.

У Белгији су, такође, решили да крену стопама такозване Лиге петице. У Про лиги се за сада успешно крију суме, међутим, откривено је да је компанија Теленет решила да издвоји чудесних 900 милиона евра за телевизијске преносе у наредних 12 сезона. Теленет је и до сада био власник ТВ права с обзиром да је 2011. Потписао трогодишњи уговор са управом такмичења по којем је плаћао 55 милиона евра посезони (до тада је цена била 45 милиона). Није познато да ли је руководство лиге прихватило нову понуду по којој ће годишње приходовати 75 милиона евра... Теленет жели да ван Белгије задржи међународни Фокс канал, који је прошле године оборио рекорд Холандије плативши права на преносе Ередивизије огромних 80 милиона евра по години. И тако све до 2025.

Ако се питате одакле новац клубовима са Запада за трансфере, ваљда вам је сада јасно...

Коментари / 0

Оставите коментар