Hajde malo da uporedimo Balkan i bogate!

Englezi se gađaju milionima, a u Srbiji šampion dobije 100.000 evra! Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija nemaju nagrade za plasman na tabeli!

Fudbal 02.01.2015 | 23:40
Hajde malo da uporedimo Balkan i bogate!

Superliga ne može da poredi sa Premijer ligom, Ligom 1 ili Pro ligom, ali je zato, što se tiče novčanih nagrada za plasman na tabeli, lider na prostoru bivše Jugoslavije. Iz prostog razloga što je možda i jedina koja izdvaja bonuse za ovaj vid uspeha.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, prema tvrdnjama kolega iz ovih država, nemaju finansijske dobiti od plasmana, izuzev toga što će igrati Evropu ili izbeći selidbu u niži rang, pa i ono malo što daje Superliga, odnosno Arena sport, izdvaja srpski fudbal iz sumornog okruženja.
„Šampion Srbije dobija 50.000 evra, drugi na tabeli 30.000, treći 20.000 i sve tako do desetog mesta. Pritom Arena sport na ime TV prava svakom klubu dodeli po 50.000 evra“, otkrio je generalni sekretar Zajednice Superligaša Branislav Delić.

Suma sumarum ispada da šampion Srbije dobija 100.000 evra…

U Crnoj Gori nemaju velike troškove vezano za plate, premije, putovanja… Preživljavaju na osnovu donacija privrednika, grada i prodaje igrača. Nagrade su misaona imenica.
„Fudbalski savez Crne Gore nema nikakve nagrade za plasmane na tabeli.Prvak naše zemlje na osnovu toga štoće igrati kvalifikacije za Ligu šampiona od UEFA dobija 350.000 evra, drugi i treći na tabeli po 120.000 evra, tako da je dovoljno da se doda još 10.000 evra i može ponovo da se napravi šampionski tim“, rekao nam je jedan kolega iz Podgorice.

Nekada smo za Poljake, Rumune i Mađare bili pojama, a sada im debelo gledamo u leđa što se tiče kvaliteta lige, uslova, a i novca.
“Novčani fond u Poljskoj iznosi 60 miliona evra. Jedan deo tog finansijskog kolača ide svim klubovima, a drugi deo ide kao bonus za plasman na tabeli”, otkriva predsednik Sindikata fudbalera Mirko Poledica, koji je dobar deo karijere proveo u Poljskoj i dodaje da je u Rumuniji 15, a Mađarskoj 11 miliona evra: ”Polovina klubova kod nas dobije taj novac, a klupska administracija verovatno i ne zna otkud im to na računu. Čist amaterizam”.

U Engleskoj šampion dobija 24.000.000, a poslednji na tabeli, koji ispada u Čempionšip, utehu će pronaći u 1.200.000 funti. Kod njih se na ime TV prava dobija pravo bogatstvo. Svaki klub pre sezone dobija čak 52.000.000 funti na osnovu TV prava zadomaće i inostrano tržište. Pritom za svaki meč koji ide uživo dobija se 750.000 evra, što će reći da mu je obezbeđeno najmanje deset takvih utakmica u sezoni, odnosno 7.500.000 funti, a može da ih bude i više. Nestvarno, zar ne?

U Francuskoj ne mogu da se pohvale takvim novčanim bonusima, ali i oni imaju sasvim solidne nagrade. U Ligi 1 pojedini klubovi ne mogu da se takmiče sa PSŽ, Monakom, Marseljom, ali svi gledaju da se, ako već ne mogu da izbore Evropu, nekako uguraju od petog do desetog mesta. Postoji nekoliko miliona razloga za to.
„Cilj nam je da sezonu završimo kao 10. na tabeli, jer u tom slučaju klub dobija bonus od deset miliona evra. Jedanaesti ne dobija ništa“, svojevremeno nam je otkrio tadašnji štoper Valensijana, a sada Liona Milan Biševac.

U Belgiji su, takođe, rešili da krenu stopama takozvane Lige petice. U Pro ligi se za sada uspešno kriju sume, međutim, otkriveno je da je kompanija Telenet rešila da izdvoji čudesnih 900 miliona evra za televizijske prenose u narednih 12 sezona. Telenet je i do sada bio vlasnik TV prava s obzirom da je 2011. Potpisao trogodišnji ugovor sa upravom takmičenja po kojem je plaćao 55 miliona evra posezoni (do tada je cena bila 45 miliona). Nije poznato da li je rukovodstvo lige prihvatilo novu ponudu po kojoj će godišnje prihodovati 75 miliona evra... Telenet želi da van Belgije zadrži međunarodni Foks kanal, koji je prošle godine oborio rekord Holandije plativši prava na prenose Eredivizije ogromnih 80 miliona evra po godini. I tako sve do 2025.

Ako se pitate odakle novac klubovima sa Zapada za transfere, valjda vam je sada jasno...

Komentari / 0

Ostavite komentar