Србија против изручења капетана Драгана Хрватској

Министар правде Србије Никола Селаковић, у допису министру правде Аустралије Мајклу Кинану, затражио је да се Хрватској не дозволи изручење Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, и истакао да су правосудни органи Србије спремни за спровођење кривичног поступка против Васиљковића.

Србија 02.01.2015 | 14:00
Србија против изручења капетана Драгана Хрватској

Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима, наведено је у допису поводом одлуке Федералног суда Аустралије да одобри екстрадицију Васиљковића ради кривичног гоњења Хрватској која га терети за ратне злочине у периоду од 1991. до 1993. године.

Такође, наглашава се да је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су бројне организације за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминацију коју су судски органи у Хрватској демонстрирали у случајевима против Срба оптужених за ратне злочине.

У прилог овој тврдњи наводи се и пример одлуке одбијања изручења Хрватској коју су донели органи Велике Британије у случају Милана Шпановића, речено је Тањугу у Министарству правде.

Осим тога, како се наводи у допису, екстрадиција Васиљковића изазвала би реакције српске заједнице у Аустралији, као и узнемиравање јавности у Србији.

Такође, у допису стоји да су Република Србија и сви њени правосудни органи спремни да праузму све потребне кораке за спровођење кривичног поступка против Драгана Васиљковића у Републици Србији у складу са највишим правним стандардима.

Министар Селаковић указује и на чињеницу да су до сада у Србији непристрасно и независно спроведени многи кривични поступци за ратне злочине почињене на територији бивше СФР Југославије против држављана РС, без обзира да ли имају држављанство још неке земље.

Иначе, ово је трећи пут да се Србије обраћа правосудним органима Аустралије.


Извор: Тањуг

 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Досло вријеме...

02.01.2015 14:42

Еее, досло вријеме да се рацуни полозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипсилон

02.01.2015 15:46

Каквој Хрватској, па постоји ли Хашки трибунал. Све је доведено до апсурда. Зрело за трећи свјетски и нови свјетски поредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мис...

02.01.2015 17:15

Друзе капетане... Скривао се по мисијим рупама у далекој Аустралији. Ста Србија хоце ? Да лопова брани? Нема преца посла ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал капоне

02.01.2015 18:59

А да опљацкам банку у Америци, а да ми код куће суде. Мозда и то мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1991

02.01.2015 19:49

У то доба смо исли задњи пут на море. Власник апартмана нас је сабајле истјерао јер су биле Устасе и гледале лицне карте гостију- праве Устасе тако је он рекао не у смислу Хрват- Устаса. Ватре су биле попаљене код ауто-пута. Огромне ломаце. Наси сапутници- цисти Муслимани су били упласени. Како реце зена- рахмет јој дуси:' Мени гаце дрсцу од Устаса'. Сад би, ваљда, ти или њихова дјеца да суде Драгану. Нема проблема ако му затребају свједоци

ОДГОВОРИТЕ