Нарушен Путинов имиџ

Док су се Руси припремали за дочек 2000. године, њихов тадашњи председник Борис Јељцин имао је изненађење за њих. "Дуго сам размишљао о овоме. Данас напуштам власт и желим да ме замени Владимир Путин", рекао је он, уступајући место човеку кога многи називају најмоћнијим политичарем на свету.

Свијет 02.01.2015 | 10:15
Нарушен Путинов имиџ

Бивши агент КГБ, који је званично изабран за председника 26. марта 2000. године, успео је да извуче Русију из кризе у коју је запала деведесетих, оцењује Би-Би-Си.

- Заједно смо водили Русију четири године и то је био период великих реформи. Између 2000. и 2004. приходи грађана су расли за 15 одсто годишње - сећа се бивши руски премијер Михаил Касјанов.

Током свог првог председничког мандата, Путин је ојачао везе са Западом. У интервјуу за Би-Би-Си из 2000. године он чак није желео да одбаци могућност да се Русија придружи НАТО.

Међутим, касније је потпуно променио ставове и приметио да "Запад покушава да умањи сферу руског утицаја".

Оптужио је САД за финансирање антивладиних протеста одржаних 2011. и 2012. у Москви.

Запад је аплаудирао народу на улицама. Путин се осетио изданим. А када је, из његове перспективе, Запад почео да "преузима" Украјину, рекао је "не". Тада је наступила олуја - каже руски писац Виктор Ерофејев.

Крајње затегнути односи Русије и Украјине, који се повремено приближавају ивици правог рата, и даље трају, а санкције које су увеле САД и Европска унија итекако су утицале на економску ситуацију у Русији. То је створило сасвим нове околности у којима Владимир Путин влада.

"Нарушен је Путинов имиџ свемогућег чаробњака", оценио је један московски месечник.

Ако руски председник заиста губи своју "магију", да ли је то због тога што му је моћ ударила у главу? Новинар Владимир Познер верује да је тако.

- Након 15 година, било би чудно да није. Када долазите из краљевске породице и имате моћ од рођења, тешко да ће вас искварити. Али када пођете од нуле и стигнете до врха, а око себе имате улизице које вам говоре да сте геније, како да вам моћ не удари у главу? - каже он.

Владимир Путин је недавно изјавио да "не планира да буде доживотни председник", али није искључио могућност да се кандидује на наредним изборима, заказаним за 2018. годину.

Иако западни лидери могу само да сањају о подршци од 85 одсто, коју тренутно ужива овај обожаватељ лова и екстремних спортова, аналитичари верују да ће период рецесије кад-тад довести до Путиновог суноврата.

Извор: ПРЕСС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

02.01.2015 15:27

Типични западни д...лизац покашава да по наредби својих газди са запада напише овакав чланак.

ОДГОВОРИТЕ