Narušen Putinov imidž

Dok su se Rusi pripremali za doček 2000. godine, njihov tadašnji predsednik Boris Jeljcin imao je iznenađenje za njih. "Dugo sam razmišljao o ovome. Danas napuštam vlast i želim da me zameni Vladimir Putin", rekao je on, ustupajući mesto čoveku koga mnogi nazivaju najmoćnijim političarem na svetu.

Svijet 02.01.2015 | 10:15
Narušen Putinov imidž

Bivši agent KGB, koji je zvanično izabran za predsednika 26. marta 2000. godine, uspeo je da izvuče Rusiju iz krize u koju je zapala devedesetih, ocenjuje Bi-Bi-Si.

- Zajedno smo vodili Rusiju četiri godine i to je bio period velikih reformi. Između 2000. i 2004. prihodi građana su rasli za 15 odsto godišnje - seća se bivši ruski premijer Mihail Kasjanov.

Tokom svog prvog predsedničkog mandata, Putin je ojačao veze sa Zapadom. U intervjuu za Bi-Bi-Si iz 2000. godine on čak nije želeo da odbaci mogućnost da se Rusija pridruži NATO.

Međutim, kasnije je potpuno promenio stavove i primetio da "Zapad pokušava da umanji sferu ruskog uticaja".

Optužio je SAD za finansiranje antivladinih protesta održanih 2011. i 2012. u Moskvi.

Zapad je aplaudirao narodu na ulicama. Putin se osetio izdanim. A kada je, iz njegove perspektive, Zapad počeo da "preuzima" Ukrajinu, rekao je "ne". Tada je nastupila oluja - kaže ruski pisac Viktor Erofejev.

Krajnje zategnuti odnosi Rusije i Ukrajine, koji se povremeno približavaju ivici pravog rata, i dalje traju, a sankcije koje su uvele SAD i Evropska unija itekako su uticale na ekonomsku situaciju u Rusiji. To je stvorilo sasvim nove okolnosti u kojima Vladimir Putin vlada.

"Narušen je Putinov imidž svemogućeg čarobnjaka", ocenio je jedan moskovski mesečnik.

Ako ruski predsednik zaista gubi svoju "magiju", da li je to zbog toga što mu je moć udarila u glavu? Novinar Vladimir Pozner veruje da je tako.

- Nakon 15 godina, bilo bi čudno da nije. Kada dolazite iz kraljevske porodice i imate moć od rođenja, teško da će vas iskvariti. Ali kada pođete od nule i stignete do vrha, a oko sebe imate ulizice koje vam govore da ste genije, kako da vam moć ne udari u glavu? - kaže on.

Vladimir Putin je nedavno izjavio da "ne planira da bude doživotni predsednik", ali nije isključio mogućnost da se kandiduje na narednim izborima, zakazanim za 2018. godinu.

Iako zapadni lideri mogu samo da sanjaju o podršci od 85 odsto, koju trenutno uživa ovaj obožavatelj lova i ekstremnih sportova, analitičari veruju da će period recesije kad-tad dovesti do Putinovog sunovrata.

Izvor: PRESS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

02.01.2015 15:27

Tipični zapadni d...lizac pokašava da po naredbi svojih gazdi sa zapada napiše ovakav članak.

ODGOVORITE