Србија од данас на челу ОЕБС-а

Србија од данас председава Организацији за европску безбедност и сарадњу у оквиру сукцесивног председавања са Швајцарском, која је претходне године била на челу Сталног савета те организације.

Србија 01.01.2015 | 18:12
Србија од данас на челу ОЕБС-а

Председавање Србије ће формално почети 15. јануара у Бечу, првом седницом Сталног савета ОЕБС-а, којој ће председавати министар спољних послова Ивица Дачић, а Министарски савет биће одржан крајем године у Београду, 3. и 4. децембра.

ОЕБС-у тако први пут од оснивања 1975. године сукцесивно председавају две земље. Швајцарска и Србија заједно су поднеле кандидатуру за председавање ОЕБС-у током 2014. и 2015. и формулисале начела сарадње током двогодишњег председавања у документу названом "Принципи сарадње".

Током председавања Србије, ОЕБС обележава 40 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, што је прилика да се сумирају резултати до сада учињеног и испита да ли постоји политичка воља за стварање стратешког оквира за деловање ОЕБС-а у периоду након 2015. године.

ОЕБС, чије је седиште у Бечу, делује у три области - војно-политичкој, економско-еколошкој и људској. Њених 57 држава чланица су из Европе, централне Азије и северне Америке и покривају највећи део северне хемисфере.

Та организација је основана током хладног рата као форум за дијалог Истока и Запада под називом Конференција за европску безбедност и сарадњу (КЕБС).

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДРИНСКИ

01.01.2015 16:15

СРЕТНО, СРБИЈО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

01.01.2015 17:34

Искористите шансу,привуците инвеститоре.

ОДГОВОРИТЕ